hirdetés
hirdetés

Bátrabban készülnek az utasok a nyári szezonra

Hosszú idő óta nem látott növekedést jelentkezett a téli hónapokban a repülőjegy-foglalások terén. Egyre enyhébbek az utazási korlátozások, a megfelelő oltások megléte esetén a legtöbb ország már engedélyezi a beutazást, és a légitársaságok egymás után jelentik be új járatok indítását a tavaszi és nyári szezonra. Mindezek hatására nemcsak a közeli dátumokra indultak be a foglalások, hanem már a nyári időszakra is megnőtt a kereslet – derül ki a repjegy.hu szerkesztőségünkhöz eljuttatott elemzéséből, amelyben az elmúlt három hónap forgalmának alakulását vizsgálták.


hirdetés

Top-desztinációk: Európai nagyvárosok, tengerpart, USA

A legnépszerűbb úti célok listáján a téli időszakban a klasszikus európai városlátogató úti célok voltak túlsúlyban: Róma, London, Párizs, Barcelona is befért a top 5 város közé. Emellett jelentős növekedés mutatkozott az európai tengerparti úti célok iránt is, a késő tavaszi és nyári dátumokra egyaránt. A legnépszerűbb úti célok a vizsgált időszakban Málta, Korfu, Larnaka, Zakinthosz és a Kanári-szigetek üdülőhelyei voltak.

Előkelő helyen szerepel a desztinációk listáján Dubaj, ahová az október és március között megrendezett világkiállítás utazók tömegét vonzotta. Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városába három légitársaság is kínál közvetlen járatokat (az Emirates, a flydubai és a Wizz Air), ami szintén hozzájárul a megnövekedett utasforgalomhoz.

A legkeresettebb úti célok a repjegy.hu-n

  1. Róma
  2. London
  3. Dubaj
  4. Párizs
  5. Barcelona
  6. New York
  7. Male
  8. Amszterdam
  9. Tenerife
  10. Málta

(A repjegy.hu oldalon indított keresések alapján, 2021. december 1.-2022. február 28. között.)

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos
 

A több mint másfél éves beutazási tilalom feloldása után az USA városai is újra az érdeklődés középpontjába kerültek: New York mellett Miami, Los Angeles és Las Vegas voltak a legkeresettebb egyesült államokbeli úti célok. Ráadásul a nyártól két észak-amerikai közvetlen járat is: a LOT Lengyel Légitársasággal New York, az Air Canadával pedig Torontó lesz elérhető átszállás nélkül.

Ugyanakkor elmondható, az üzleti célú utazások piacán még nem látszik akkora mértékű növekedés, mint a szabadidős utazásoknál. Az olyan, elsősorban üzleti utazók által keresett úti célok esetében, mint Stuttgart, Frankfurt vagy Zürich, az átlag alatt maradt a növekedés üteme.

Last minute helyett előre tervezés

A pandémia kezdete óta az a trend volt jellemző, hogy az utasok inkább kivárnak a repülőjegy vásárlásával, és az utazáshoz közeli időpontban, last minute foglalnak. Ez most megváltozni látszik: míg ősszel még csupán a foglalások alig 10%-a szólt 3 hónapon túli indulásra, a téli időszakban már az utasok 22%-a választott későbbi dátumokat.

Hány nappal előre foglaltak az utasok?

Utazás
időpontja:

Repülőjegy-vásárlás dátuma:

2021 nyár

2021 ősz

2021-22 tél

30 napon belül

64%

62%

45%

30-90 nap

30%

30%

32%

90+ nap

6%

8%

22%

A repjegy.hu ügyfélszolgálatának munkatársai szerint, ma már nem érezhető az a bizonytalanság, ami az elmúlt 2 évben jellemző volt az utasokra, lényegesen kevesebben érdeklődnek a repülőjegyek módosítása iránt.

Nőtt a biztosítás fontossága

A koronavírus jelenléte miatt méginkább megnőtt a biztosítások jelentősége az utazás tervezése során. Kiemelt szempont lett az utazók számára, hogy a biztosításuk abban az esetben is érvényes legyen, ha Covid-19 fertőzés miatt meghiúsul az utazásuk vagy külföldön orvosi ellátásra szorulnak. A repjegy.hu oldalon az elmúlt 3 hónapban az vásárlók fele kötött a repülőjegy-foglalásával egyidőben utas- vagy útlemondási biztosítását is, míg a tavaly nyáron csupán 35% volt ez az arány.

Az elemzés a repjegy.hu-n 2021. december 1. és 2022. február 28. között indított repülőjegy-keresések és -foglalások adatainak összegzése alapján készült. A vizsgálat során a budapesti és debreceni indulású foglalásokat vette figyelembe a társaság.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk