Ha karácsony, akkor Párizs fényei a legvonzóbbak

Ha karácsony, akkor Párizs fényei a legvonzóbbak 

A magyaroknak a külföldi városok közül Párizs kapcsolódhat össze leginkább a karácsonnyal, hiszen a vezető cseh utazási portál adatai alapján ahogy tavaly, úgy idén is a francia fővárosba repülhet a legtöbb honfitársunk a közelgő ünnepi időszakban.
Turizmus a megbolydult világban

Turizmus a megbolydult világban 

Átalakuló utazási szokások és elvárások - a mai, az UNWTO turizmus világnapjához időzítve elkészült a Dunakavicsok turisztikai podcast legfrissebb adása
Friss kutatási eredmények az utazási szokásokról

Friss kutatási eredmények az utazási szokásokról 

A turizmus- és vendéglátás szektor az elmúlt években erősen kitett volt a környezet kölcsönhatásainak. Először a koronavírus miatti lezárások, majd pedig a válsághelyzet hagyott nyomot az iparágon. 
Változnak az utazási szokások, felértékelődnek a közép-európai úti célok

Változnak az utazási szokások, felértékelődnek a közép-európai úti célok  

Sőt, változnak a nyaralások helyszínei is. Az elviselhetetlen, tartós hőség és az egyre gyakoribb erdőtüzek miatt a nyaralni indulók kénytelenek lemondani Európa délebbi felén fekvő, eddig közkedvelt úti céljaikról, és inkább a veszélytelenebb közép-európai célpontok felé indulnak.
Utazási szokások | 2023

Utazási szokások | 2023 

A hazai utazóközönség véleményének és utazási szokásainak összefoglalója.
A magyar turista ebben jár élen az egész régióban

A magyar turista ebben jár élen az egész régióban 

Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83%-a a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni, ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
Télen melegre, vagy Ausztriába vágynak a magyarok

Télen melegre, vagy Ausztriába vágynak a magyarok 

Ausztria bizonyult a legnépszerűbb utazási célpontnak a magyarok körében 2022 utolsó hónapjában a Bank360.hu utasbiztosítási adatai alapján. A legdrágább szerződést egy két hónapos ausztráliai tengerparti nyaralásra kötötték 160 ezerért két főnek, míg a legolcsóbbakat 225 forintért egynapos osztrák utakra.
Jó előfoglalási mutatók, sorban állás az utakért

Jó előfoglalási mutatók, sorban állás az utakért 

Biztató hírek az utazási irodák részéről a legnagyobbak közül az egyiktől: az IBUSZ évadnyitó partnerpartiján jártunk, ahol friss információkat kaptunk a főszezont megelőző, előfoglalási adatokon alapuló helyzetről.
A téli utazók többsége idén nem is síelni megy

A téli utazók többsége idén nem is síelni megy 

Az idén télen a magyarok tizede tervez téli külföldi utat, és a síelők kisebbségbe kerültek a hazainál melegebb klímájú úticélokat választókkal szemben; az utazók többsége egy várost tervez felfedezni - ez derült ki a Groupama Biztosító és az OTP Bank megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból.
Felmérés: hová és miért utazik az új generáció?

Felmérés: hová és miért utazik az új generáció? 

A régió országaihoz hasonlóan a magyarok is legfőképp azért utaznak, hogy felfedezhessenek egy idegen kultúrát. A Kiwi.com reprezentatív kutatásából az is kiderül, hogy hazánkból az új generáció egy-egy kiállítás, koncert kedvéért szívesen utazik külföldre.

Többen utaznak az év végén, mint 2019-ben 

A drágulás ellenére is többen töltik az ünnepeket utazással, mint az elmúlt években. Az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár karácsonykor tavalyhoz képest közel 23,5 százalékkal nőtt. Szilveszterre és a jövő év első két hónapjára is több foglalás áll bent, mint egy évvel korábban, ilyenkor. Karácsonykor Budapest, szilveszterkor és a jövő év elején pedig Eger a legnépszerűbb település a Szallas.hu-n foglaló vendégek körében.

Minden negyedik magyar megy télen külföldre 

Leginkább a fiatalok mennek külföldre télen: míg közülük minden 3., addig összességében a magyarok 28%-a lépi át az országhatárt a Kiwi.com friss reprezentatív felmérése alapján. Ha mindkét nem utazási preferenciáit nézzük, akkor leginkább a télből a nyárba utazás a vonzó. De míg a nők leginkább a karácsonyi vásárok miatt utaznak, addig a férfiak inkább wellnessezni szeretnének. A tömeget és sorban állást sokkal bosszantóbbnak tartjuk, mint az ünnepek miatt megemelkedett jegyárakat.

Több mint 150 százalékkal több légiutas itthonról 

Globálisan és európai szinten is nőtt az utazási kedv, de hazánkból extrémen megnövekedett a repülőjegyfoglalások száma a Kiwi.com-on keresztül.

A repülőtéri káoszok ellenére júliusban is útra kel a magyar 

Csaknem megduplázódott Európában a törölt repülőjáratok száma nyáron a tavaszi hónapokhoz képest, a kiszámíthatatlanság ellenére mégis sokan választanak repülős nyaralást, derül ki a Kiwi.com adatai alapján.

Nyaralás belföldön: friss felmérés az Eventrendtől 

Gyakorlatilag megdönthetetlen a Balaton nyári egyeduralma, a hoteltípusok közül a wellness továbbra is mindent visz.

Felmérés: mindegy, hogy hová, csak induljunk! 

Ez az első olyan nyár, amikor az összes Covid-19-hez kapcsolódó korlátozást feloldották, ami óriási fellendülést hozott a repülőjegy foglalásokban a Kiwi.com adatai alapján.

Jóval több mehet nyaralásra, mint a járvány előtt 

130 ezer forinttal többet szán nyaralásra a magyar lakosság a COVID-járvány előtti időszakhoz képest – derül ki az MKB Bank legfrissebb felméréséből. A 2019-es kutatás eredményeivel összevetve jelentősen nőtt azok aránya, akik mennek vakációzni, és szembetűnő az is, hogy egyre többen költenek 200 ezer forint feletti összeget üdülésük során. A megkérdezettek legnagyobb része félretett jövedelméből fedezi a nyaralás költségeit, a külföldre utazók 95%-a bankkártyával tervez fizetni és többen fordulnak hiteltermékekhez is nyaralás előtt. A megkérdezettek körében a finanszírozási megoldások közül a hitelkártya a legnépszerűbb - tájékoztatta lapunkat a társaság.

Elemzés: a városnézés vezet, de már sokan utaznak tengerpartra 

Márciusban és áprilisban még Ausztria volt a legnépszerűbb úti cél az online utasbiztosítást kötők körében, májusban viszont Olaszország ugrott az élre. Már sokan mentek tengerpartra, de még a városnézés volt a legnépszerűbb program - derül ki a Bank360.hu adataiból. 

Bátrabban készülnek az utasok a nyári szezonra 

Hosszú idő óta nem látott növekedést jelentkezett a téli hónapokban a repülőjegy-foglalások terén. Egyre enyhébbek az utazási korlátozások, a megfelelő oltások megléte esetén a legtöbb ország már engedélyezi a beutazást, és a légitársaságok egymás után jelentik be új járatok indítását a tavaszi és nyári szezonra. Mindezek hatására nemcsak a közeli dátumokra indultak be a foglalások, hanem már a nyári időszakra is megnőtt a kereslet – derül ki a repjegy.hu szerkesztőségünkhöz eljuttatott elemzéséből, amelyben az elmúlt három hónap forgalmának alakulását vizsgálták.

A Z generáció utazási szokásairól 

Egy Z generációs magyar fiatal előre, tudatosan tervezi az utazásait, sokszor szeptemberben kel útra, és pár napot tölt el valamelyik európai nagyvárosban, ahová kevés holmit visz magával és szinte sosem köt biztosítást. A Kiwi.com online utazási technológiai vállalat azonosította a Z generáció jellemző utazási szokásait.

Kik szeretik a legjobban Budapestet? 

Budapest Európa egyik legszebb, legizgalmasabb fővárosa. Bizonyíték erre az évi több millió turista, akik a világ minden pontjáról látogatnak hozzánk. De mégis, mely országokból érkezik a legtöbb repülőjegy foglalás Budapestre, melyik korosztály számára a legvonzóbb úti cél, egyedül, vagy párban érkeznek-e, mennyi időt maradnak és az év mely időszaka a legsűrűbb? A cseh székhelyű utazási technológiai vállalat, a Kiwi.com az elmúlt 3 évet összehasonlító adatai* megmutatják - tájékoztatta lapunkat a társaság.

Ősszel sem csökken az utazási kedv 

A magyarok az idei évben a hazai utazásokat részesítették előnyben, elsősorban pihenésre vágytak és autóval indultak útnak, az utazási kedv pedig a főszezon lezárultával sem csökken – derült ki a Reacty Digital nyár végi felméréséből, mely nem, kor, illetve a lakóhely régiója alapján reprezentatív a 18-79 éves magyar lakosságra nézve. A járványhelyzet sokak nyaralását befolyásolta, de legtöbben úgy érzik, nem (emiatt) kellett módosítaniuk a terveiken.

Restart felmérés: aki teheti, nyaralni megy 

Az európaiak erősen növekvő utazási kedve új perspektívát nyújt Németország beutazó turizmusának A megkérdezettek 70 százaléka szeretne a következő hat hónapon belül elutazni.

A lengyelek többsége idén belföldi nyaralásra készül 

Belföldi üdülésre készül a nyaralni szándékozó lengyelek mintegy háromnegyede, több mint hatvan százalékuk megterhelőnek tartja a külföldi utazást megnehezítő járványügyi korlátozásokat - derül ki a lengyel országos adónyilvántartási hivatal (KRD) megrendelésére készült, csütörtökön ismertetett felmérésből.

A csehek háromnegyede belföldön nyaral 

Csehország lakosságának 76 százaléka az idén belföldi nyaralást tervez - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet májusban készített a CzechTourism állami turisztikai ügynökség.

Utaznak idén külföldre a magyarok? 

A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négyéjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb külföldi nyaralást, és az utazástól nem a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, hanem a pénzhiány tartja vissza leginkább a megkérdezetteket - derül ki a K&H Biztos jövő felméréséből, amelyet pénteken ismertettek az MTI-vel.

Hogyan utaznak idén az osztrákok? 

Az Osztrák Turizmusnapok keretében mutatta be Sophie Karmasin, a Karmasin piackutató intézet ügyvezetője az Österreich Werbung megbízása alapján elkészült friss felmérés eredményét az osztrákok idei nyaralási terveiről - tájékoztatott a GD Consulting.

10-ből 7 magyar belföldi nyaralást tervez 

Tízből hét magyar belföldön utazik idén, derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Századvég Alapítvány által készített felmérésből. A megkérdezettek háromnegyede nyáron utazna, legtöbben a Balatonra, a Mátra—Bükk térségbe, vagy Budapest környékére - tájékoztatta lapunkat az MTÜ.

Ellephetik a magyarok Budapestet 

A válaszadók 71,7 %-a tervez utazni 2021-ben a TÁRKI és az Everguest felmérése szerint. Háromból két ember belföldön szeretne kikapcsolódni idén: sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest. Belán Miklós, az Everguest turisztikai tanácsadó cég ügyvezető igazgatójának számításai szerint, akár 1 millió magyar utazhat a fővárosba, ha több kulturális programmal és jó ár-érték aránnyal várják őket.

Hogyan befolyásolja az utazási szokásokat a covid miatti szorongás? 

Az összefüggés a testi és lelki egészség között kulcsfontosságú kérdés lesz az utazások elindulásakor.

Óvatosabbak lesznek a fogyasztással az utazni vágyók 

Egy biztosítások összehasonlítására létrejött portál, a Comparethemarket.com új kutatása feltárja, hogyan változott az emberek utazáshoz való hozzáállása a világjárvány kezdete óta.

Hogyan utazunk pandémia idején? 

Tanczer Tünde 2 hónapja hozta létre a Turizmus Lounge-t blogot azzal a céllal, hogy Kehidakustányban segítse a helyi és környező szállásadók munkáját. Egy turisztikai jellegű felmérést készített utazók részére, hogy megismerje a pandémiás helyzetben az utazáshoz való viszonyukat. "Ha megértjük, hogyan gondolkodnak és mit éreznek az emberek, sokkal személyre szabottabb és minőségibb szolgáltatásokat nyújthatunk a részükre" - vélekedik a szakember.

Új utazási trendek a Google-keresések alapján 

A COVID–19-világjárvány teljesen átformálta 2020-as terveinket, így turisztikai preferenciáinkat és szokásainkat is. A lezárások és az utazási tilalmak jelentős hatást gyakoroltak a globális iparágakra, de különösen az utazási ágazatot érték súlyos károk. A Google megvizsgálta az aktuális turisztikai keresési trendeket, hogy képet adjon, hogyan vélekednek a magyarok az utazásról és a turizmusról ezekben a példátlan időkben. Az iparágban működő vállalkozások pedig felhasználhatják ezt a tudást ahhoz, hogy a lehető legjobban alkalmazkodjanak a jelen helyzethez, illetve felkészüljenek a következő időszakra.

A magyarok utazási kedvét nem szegte a vírus 

Tízből heten azt  tervezik, hogy belföldön pihennek a következő időszakban. Egy hazai felmérés szerint.

Így utazunk mi 

Ötféle hazai utazótípus van, az MTÜ vizsgálatának megállapítása szerint.

Kevés magyar tervez utazást 

A magyar munkavállalók 82 százaléka fog még idén szabadságra menni, nyaralást viszont csak 40 százalékuk tervez. De a nyaralást tervezők többsége is a korábbiaktól eltérő módon pihen majd - derül ki a Profession.hu friss, reprezentatív felmérésének adataiból.

A nyaralni készülők többsége belföldön tervez pihenni 

A magyarok többsége a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzár feloldását követő időszakban is óvatosan tervezi utazásait: a Netrisk.hu 6000 fős felmérése alapján a válaszadók 50 százaléka a nyár végére vagy őszre tolta ki következő utazását, 18 százalékuk csak jövőre tervez útra kelni, az idén nyáron nyaralni indulók 56 százaléka pedig a határokon belül marad.

Erdély, Jesolo, Kéktúra 

Mi a közös bennük? Mindjárt kiderül.

"Az utazás, ahogy eddig ismertük, már sosem tér vissza" 

Bár az Airbnb-vezér, Brian Chesky, nem találta fel a spanyolviaszt, de gondolataira érdemes odafigyelni.

Pünkösd szárnyal, augusztus 20. a tavalyi foglaltságon 

A Szallas.hu-n évente átlagosan 30 milliárd forint értékben foglalnak szállást a magyarok, ami a magyar kereskedelmi szálláspiac 10 százalékát teszi ki. Ezáltal a - platform szerint - jól szemléltetik foglalási adataik a piaci trendeket.

Készül a szakma, de lesz kinek? 

Miközben a magyar turisztikai ágazat szereplőinek szinte minden reménye abban van, hogy a koronavírus-járvány után a belföldi utazók költéseivel élik túl a 2020-as szezont, az emberek kétharmadának esze ágában sincs kimozdulni otthonról a nyáron - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.

Így változnak az utazási szokások a járvány után 

Messze lehet még a koronavírus-járvány vége, de a pandémia elmúltával sem lesz minden ugyanolyan a légiközlekedésben, mint régen: jelentősen megváltozhatnak az utazási szokások és a repülőterek, légitársaságok nyújtotta utazási élmény is - írja az AIRportal.hu.

Egekben az osztrákok utazási kedve 

Idén január 16. és 19. között került megrendezésre Közép-Európa legnagyobb turisztikai és szabadidős vására, a bécsi Ferien Messe. A vásárhoz időzítve tette közé kicsattanóan derűlátó piaci előrejelzését az ausztriai RUEFA utazási iroda – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs, a GD Consulting partnere, aki helyszíni tapasztalatok alapján foglalja össze az elemzés lényegét.

Kutatás készült az angolok magyarországi utazási szokásiról 

Egyre többen érkeznek hozzánk Nagy-Brittaniából, és egyre több időt is töltenek hazánkban. De milyen okok állnak a szigetországi turisták hazánk iránti megnövekedett érdeklődése mögött? Bauer Zsófia szociológus (Y-nsight Research) és Mezei Márk (Silberstein & Partners) kommunikációs szakember azt térképezte fel közös kutatásában, hogy milyen magyarországi turizmussal kapcsolatos beszélgetések voltak az elmúlt évben a szigetországban, és mik jelentették azokat legfontosabb témákat aminek eredményeképpen az angol utazók hozzánk és nem a világ más országába váltották meg a repülőjegyeiket.

Nő a szállodák, csökken a kiadó magánlakások népszerűsége 

Nő a szállodák, csökken a kiadó magánlakások népszerűsége, a magyarok legnagyobb része a szállodákat, és az apartmanokat részesíti előnyben utazása során - derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös, 2019-es utazási szokásokról készített felméréséből.

110 ezer forint az átlagos foglalási érték 

Ötből négy magyar tervez balatoni nyaralást, egy-egy foglalás átlagértéke 110 ezer forint a Szallas.hu friss elemzése szerint. A büfékben a legtöbben fejenként maximum napi 2500 forintot költenek, és összesen 5-10 ezer forint költőpénzzel kalkulálnak egy napra. Érdemes előre tervezni és cselekedni: számos szálláshely már most 70-80 százalékos telítettségű a nyáron. A legkedveltebb strandok Balatonalmádi és Zamárdi, a legnépszerűbb úti célok toplistáját pedig Siófok, Balatonfüred és Hévíz vezetik.

Idén így utazik a magyar 

Az idén 2-3 hétre, autóval, belföldre és hotelben megszállva tervezi az utazását a magyarok többsége, a tendencia nem változott, tavaly is az ilyen utazások voltak a legnépszerűbbek - derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital év eleji kutatásából - írja az MTI.

Az Y generáció adja a luxus utazások felét 

A bébi boomer, az X generáció után az Y, vagy más néven ezredfordulós nemzedék a következő nagy piac a nemzetközi turizmus számára. Az 1980 és 2000 között születetteket sorolják az utóbbi csoportba. Jellemző rájuk a technológiában való jártasság, a magas iskolázottság, az interneten és a digitális kommunikáción történt szocializáció. Az ezredfordulós nemzedék rajong a városlátogatásért, szeret utazásra áldozni, olyannyira, hogy jelenleg a luxus utazások felének ők a résztvevői - állapítja meg a World Travel Monitor különkiadása, az IPK International gondozásában.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!