hirdetés
hirdetés

Jó ötlet? Minimálárat vezetnének be a franciák a repjegyekre

A francia közlekedési miniszter szerint ezzel lehetne csökkenteni a légi közlekedés hozzájárulását a klímaváltozáshoz, valamint a társadalom szegényebb rétegeinek is elérhetőbbé tehetnék a repülést.

hirdetés

Franciaország támogatókat keres javaslatához az Európai Unió többi tagállama között, de nehéz dolga lesz, főleg a légi szállításra nagyban támaszkodó szigetek és a turizmusból élő közösségek miatt, írja az Euractiv nyomán az euronews.com hírportál.

Depositphotos
Depositphotos
 

Clément Beaune francia közlekedési miniszter szerint Franciaország célja, hogy vitát indítson egy társadalmilag igazságos és a környezetvédelem szempontjából is fontos kérdésben, ami a repülőjegyek árát illeti.

Ez nem arról szól, érvelt, hogy megtízszerezzük a repülőjegyek árát. Azonban vannak emberek, akik egész életükben csak egyszer repülnek, akiknek erre nincs pénzük. Pedig a repülés egyben a szabadságról szól, nem lehet csak a gazdagok kiváltságos szállítási módja.

Ha sikerült a franciáknak támogatókat találniuk, az főleg a fapados légitársaságokat érintheti negatívan. A témáról szó lesz az EU közlekedési minisztereinek szeptember 21-22-én tartandó informális találkozóján Barcelonában.  

Az EU-ban vannak támogatói és ellenzői is az ötletnek

Néhány EU-s hivatalnok név nélkül azt mondta, hogy Hollandia és Belgium támogatja a minimálár bevezetését, Ausztria pedig már korábban is tett erre javaslatot, de jogi akadályokba ütközött.

Minden, az árak lehetséges emelkedésével járó döntést tovább bonyolítja, hogy sokan félnek ilyen témát felhozni az európai parlamenti választások előtt. Már az is zsákutcába futott, hogy a légi közlekedés üzemanyagadójáról tárgyaljanak.

Az európai légitársaságok többsége ellenzik az ötletet. Az EU tagállamainak írt levelükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a minimálár bevezetése jogellenes, az EU ugyanis törvényben garantálja számukra a szabad árszabást.

(forrás: Euroactiv / euronews.com)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk