hirdetés
hirdetés

Jövőre kerülheti meg először a Földet napelemes repülőgép

Több mint egy évtizednyi kutatás, fejlesztés és kemény munka után lassan eljön az idő, amikor világkörüli útjára indulhat a napenergiával hajtott repülőgép, ami éjszaka is képes a levegőben maradni.

hirdetés

Mi az a Solar Impulse? A világ egyetlen repülőgépe, amely napelemeinek köszönhetően képes lenne örökké a levegőben maradni – éjjel-nappal, egy csepp üzemanyag nélkül.

A napelemes repülőgép víziója Bertrand Piccard svájci pszichiátertől és léghajóstól ered, aki André Borschberg – szintén svájci – üzletemberrel és pilótával szövetkezett az ötlet megvalósítása érdekében. A tervet pedig tett követte, és egy szakértőkből álló csapattal közösen dolgozva az ötletből valóság lett. Az első tesztrepüléseket Markus Scherdel tesztelésre szakosodott pilóta végezte 2010-ben. A napenergiával történő repülés történetében először ekkor repültek éjszaka is napelem segítségével – akkor összesen 26 órát, 10 percet és 19 másodpercet töltött a levegőben a gép.

Forrás: Facebook / Solar Impulse
Forrás: Facebook / Solar Impulse

12 évnyi kutatás és fejlesztés után a megálmodók és a készítők nem kevesebbre vállalkoznak, mint hogy 2015-ben elsőként megkerüljék a Földet az innovatív járművel. Piccard egyébként egy társával, Brian Jones-szal együtt 1999-ben léghajóval felszállt a svájci Château d'Oex-ból, hogy megkerülje a Földet, ezt 45.755 kilométer megtétele után, közel 20 nap alatt véghez is vitték.Forrás: Facebook / Solar Impulse
Forrás: Facebook / Solar Impulse


Forrás: Facebook / Solar Impulse
Forrás: Facebook / Solar Impulse

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk