hirdetés
hirdetés

Kényszerleszállást hajtott végre a problémás Boeing-típus egy újabb gépe

Hajtóműprobléma miatt kényszerleszállást hajtott végre Orlandóban a Southwest légitársaság Boeing 737 MAX 8 típusú repülőgépe.

hirdetés

Mivel ez a gép jelenleg nem repülhet utasokkal, csak a személyzet volt rajta, írta a CNBC. A géppel pont azért indultak Kaliforniába, hogy ott a többi ugyanilyen géppel együtt hangárba állítsák az elmúlt időszak botrányai miatt, az ottani ultraszáraz időjárás ugyanis a legkedvezőbb a hosszú állásnak. Röviddel felszállás után jelentkezett a probléma a jobboldali hajtóművel, úgyhogy a gép visszatért az orlandói nemzetközi repülőtérre. Csak a pilóta és a másodpilóta volt a fedélzeten. Senki nem sérült meg, a gép biztonsággal landolt.

42 ország után az Egyesült Államok is a tiltásról döntött az etiópiai katasztrófa miatt. Ezzel közvetve elismerik: típushiba okozhatta a balesetet. Ez az a típus, amelynek két gépe is lezuhant az elmúlt hónapokban (az egyik októberben Indonéziában, a másik márciusban Etiópiában) ezért gyakorlatilag az egész világon kivonták egyelőre a forgalomból, sőt, maga a cég is azt javasolta, hogy függesszék fel a repülését.

Az amerikai légügyi hatóság egyelőre annyit közölt, hogy vizsgálják az ügyet, és az eset nincs összefüggésben a típust érintő korábbi problémákkal. A korábbi két katasztrófában a gyanú szerint a balesetet nem egyedi műszaki probléma, vagy pilótahiba okozta, hanem típushiba, amely minden gépben ott rejlik: a repülő robotpilótájának szoftverében lehet a baj, amely miatt a felszállási sebesség megmagyarázhatatlanul ingadozik. A problémák egyik alapvető oka az elsietett fejlesztés lehet.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai