hirdetés
hirdetés

Mi a közös Bécsben és Addisz-Abebában?

Az, hogy június 2 óta az Ethiopian Airlines járata köti össze őket. Ahogy az is, hogy mindkét város kontinensének legnépszerűbb konferencia helyszíne, sőt Bécs világszinten elvitte a pálmát. Mindkét fővárosban szeretik a kávét, de az etiópok meg is tudják termelni - Sorolta Jaan Albrecht Austrian Airlines (AUA) vezér a hasonlóságokat, a végére hagyva a legfontosabbat, hogy két megkerülhetetlen regionális Star Alliance hub került heti négyszeri összeköttetésbe az Ethiopian etióp légitársaság révén. A bécsi járat a 9. európai desztináció a légitársaság hálózatán.

hirdetés

A járatindítás ötlete állítólag tavaly decemberben, a Star Alliance fennállásának 15 éves évfordulója alkalmából rendezett bécsi találkozón pattant ki az AUA és az Ethiopian vezetőinek fejéből. Alig fél év elteltével pedig június 2-án hajnali 05:50-kor be is gurult a Schwechat-i terminál elé az etiópok Boeing 757-ese. Aki szűknek találja a keskeny törzsű madarat, megnyugodhat, a flotta gerincét alkotó Boeing 767-300-as is közlekedik majd a hétfőn, szerdán, csütörtökön és szombaton repült útvonalon.

A fapados járatnyitásokat idéző rövid előkészítés azonban megalapozottabbnak tűnik annál, hogy „megpróbáljuk, majd ha esik a foglaltság, töröljük a járatot”. A gép nem a semmiből a semmibe közlekedik, csak azért, hogy legyen egy hosszú távú járat, mert az olyan jól néz ki. Schwechat tavalyi 22 milliós utasforgalma nem kis mértékben annak köszönhető, hogy a reptér és a Lufthansa-csoport tag AUA közös munkájával jelentős Star Alliance hub-bá vált. Bécsből 72 légitársasággal 68 ország 180 repülőtere érhető el közvetlenül.

Az előkészítés rövidségét

magyarázhatja, hogy Bécset a korábban Kairó érintésével repült stockholmi járatra fűzték fel; Kairó maradt továbbra is. A SAS révén szintén Star Alliance reptérként működő Arlanda és Schwechat együtt már meg tudja tölteni azt a járatot, melynek elsődleges szerepe az európai üzleti és turistaforgalom afrikai terítése. Ráadásul az etiópok a Bécs-Stockholm viszonylaton kereskedelmi jogot kaptak, azaz az útvonalra váltható jegy. Bécs bekapcsolásával nem csupán az osztrák utazókra számítanak, hiszen az osztrákok első számú légikikötőjének vonzáskörzete, két fapadosodó végállomással - Pozsony és Budapest - a szomszédságában messze terjed. Így kerülünk mi a képbe. Az addiszi járatra a Magyarországon az Aviareps által képviselt Ethiopian-nel közös kód alatt repülő AUA-ról is átszállhat az ember, ha a Ferihegyről óhajt indulni. Közelebb van így is, mint a milánói, római vagy frankfurti járat.

Az Ethiopian-nel az afrikai piacon birokra kelni

igazi kihívás az európai légitársaságok számára. Ráadásul közlekedik Brüsszelbe, az Afrika-specialistaként ismert Brussels Airlines bázisára is. A vállalat partner légitársaságai révén 3 afrikai bázisról kínált 81 nemzetközi úti céljából 49 afrikai, melyhez jön még 18 belföldi útvonal. Az afrikai desztinációk Kairó kivételével mind a Szaharától délre találhatók, jellemzően kelet-nyugati irányban.

Az utasok jelentős része üzleti utazó lesz, de a légitársaság alternatíva lehet még a nyaralóturizmus számára bécsi indulással egy átszállással olyan desztinációkra, mint Kilimandzsáró, Zanzibár, Seychelless, Mombasa vagy Johannesburg. Mivel Addisz-Abeba eléggé délre fekszik ahhoz, hogy időt nyerjen az ember a Távol-Kelet fele, Thaiföld, Kína, Szingapúr és Japán irányába inkább az árérzékenyebb utazókra számíthatnak. Etiópia turisztikai végcélként egyelőre kevesekben merül fel, de a derék etiópok dolgoznak rajta.

Ha Etiópia, akkor

az ember tele negatív képzettársításokkal: szegénység, éhezés, konfliktusok. Ha ezek egy része valamilyen mértékig rendezésre is került az utóbbi években, GDP-je alapján az ország első ránézésre továbbra is a szegényebbek táborát erősíti. Ehhez képest az utóbbi évek és a közeli jövő Ethiopian Airlines jelensége kísértetiesen emlékeztet az olajban gázoló öbölbeli országok légitársaságainak menetelésére. Annyi különbséggel, hogy előbbi már 1946-os első, kairói járata óta működik. Viszont 1962-ben első afrikai légitársaságként lépett be a jet-korszakba, 1984-ben szintén a fekete kontinens elsőjeként állította forgalomba az akkori csúcstechnikát képviselő Boeing 767-300-ast, majd 28 évvel később Afrikában szintén elsőként, a világon harmadikként vált Dreamliner-üzemeltetővé. 2016-ban pedig már a kontinensen elsőként repül majd az Airbus Dreamliner-re adott válaszával, az A350-essel. Utóbbiból 14-re adtak le rendelést annak a csomagnak részeként, melyben egyebek mellett további 6 Dreamliner-t és 7 Boeing 777-est rendeltek. A 15 évre szóló Vision2025 programjuk végére a 100%-ban állami tulajdon Ethiopian 146 desztinációra 140 géppel 18 millió utast tervez szállítani 1 milliárd dollárnyi profit elérése mellett. Ha minden rendben halad... A 10 éve még csupán 0,37 millió dolláros nyereséget könyvelő légitársaság tavaly már 165%-os ugrással 110 millióval zárt. Ráadásul az agárország Etiópia tavaly - igaz alacsony szintről - két számjegyű növekedést produkált, az afrikai középosztály pedig egyre növekszik - tájékoztatott Tewolde Gebremariam, az utóbbi években számos nemzetközi elismerést bezsebelő Ethiopian ügyvezető igazgatója hétfőn, a járatindítás alkalmából szervezett fogadáson.

Növekvő afrikai középosztály és ígéretes etiópiai növekedés ide vagy oda, a légitársaság építésében meghatározó szerep jut az évi 36 millió Afrikába utazó európainak, melyből 15 millió a Szaharától délre utazott. Illetve a tavalyi, növekvő 211 milliárdos európai exportforgalomnak.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk