hirdetés
hirdetés

Új légitársaságok indulnak a régiónkban

Az ukrán Bees Airlines startup cég átvette első két Boeing 737-800-asát, már márciusban elindíthatja első járatait, bár engedélyei még nincsenek. Szlovéniában eközben a csődbe ment Adria Airways egykori pilótája alapít légitársaságot, és Montenegró sem marad légitársaság nélkül - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

A járványhelyzet várható javulását, az utazási korlátozások enyhülését vagy megszűnését remélve több új légitársaság is tervezi a tágabb régiónkban, hogy tavasszal vagy kora nyáron elindítja első járatait.

Közülük az ukrán Bees Airlines jár a legközelebb ahhoz, hogy utasokat szállítson, már átvette a lízingcégtől első két Boeing 737-800-as repülőgépét – számolt be az Aviation Direct. Egyelőre azonban a cég légi üzemeltetői engedélyét (AOC) nem adták még ki a hatóságok, és az üzemelési engedélye sincs meg, mindkettő megléte feltétel az utasszállító járatok beindításához. A Bees Airlines utazási irodákkal közösen a népszerű egyiptomi nyaralóhelyre, Marsza Alamba és a kenyai Mombasába tervezi első járatait.

Ex-Adria pilóta is vállalkozik

A szlovén nemzeti légitársaságként aposztrofált Adria Airways 2019 szeptemberében jelentett csődöt és állt le, elbocsátva minden alkalmazottját. Az egyik Airbus A320-pilóta, Blaž Berdnik azonban nem adta fel, és saját vállalkozásba fogott Szlovéniában, amihez több egykori kollégáját, iparági szakértőket és egy kínai befektetőt is megnyert magának – írta meg a Simple Flying.

A befektető az Adria Airways pilótaakadémiáját szerezte meg, ennek alapjain jöhet létre a South East Airlines nevű új légitársaság. Januárban volt az első hivatalos meghallgatásuk a szlovén hatóságok ellőtt, ahol egyértelműen jelezték szándékukat egy új légitársaság alapítására. A South East Airlines fő profilja a charter járatok lesznek, ehhez már most, az AOC megszerzése előtt kötöttek szerződést utazási irodákkal. A tervek szerint a flottát kizárólag lízingelt, egyosztályos székezésű, 180 utas befogadására alkalmas Airbus A320-asok alkotják majd, 2023-ra ezekből hatot szeretnének üzemeltetni.

Eközben Montenegróban…

Eközben Montenegróban is új légitársaság alakul, a csődbe ment Montenegro Airlines helyébe lépő, állami tulajdonú ToMontenegro nevű légitársaság az idén nyáron indítaná el első járatait. Ehhez a kormány két Embraer E195-öst vásárolt meg, amelyeket korábban a Montenegro Airlines bérelt. Az új cég első járatai Podgoricából és Tivatból Belgrádba repülnek majd.

(forrás: Airportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai