hirdetés
hirdetés

A francia kastélyokat is elérte az energiaválság

A világhírű Loire-menti kastélyok üzemeltetői számára is nagy kihívás a megemelkedett energiaköltségek kigazdálkodása.

hirdetés

Az idegenforgalmi látványosságként nyitvatartó műemlékek mellett privát kézben és használatban lévő kastélyok is vannak. A tulajdonosok egyike szerint elengedhetetlen az energiahatékonyság igényével mondernizálni az ódon épületeket - írja az euronews.

Xavier Leleve, a Meung-sur-Loire-i kastély tulajdonosa mondja, hogy a XVIII. századi ablakok nagyon szépek, ezért kicserélni vétek lenne, de a szigetelést meg kell oldani. A tisztítás érdekében ezek kivehető panelek, így lazább az illeszkedésük, modernizálásuk drága.

Eurótízezrekről beszélünk, amikor egy kastély ablakainak a korszerűsítését mérlegeljük, magyarázza egy másik kastély, a Cheverny tulajdonosa. A régi épületek nyirkosak, így ha a nyílászárók szigetelése tökéletes, nem jár a levegő, ami gombásodást okoz.

Depositphotos
Depositphotos


Charles-Antoine de Vibraye a bevált, hagyományos takarékossági szemléletben lát lehetőséget. Az épületet elég a szükséges minimumon temperálni télen, és csak azokat a helyiségeket fűteni, amiket valóban használnak.

A kastély igazgatója, Jean D'Haussonville egy további anyagi terhet említ: minden tizedik parkolóhelyen biztosítaniuk kell az elektromos töltés lehetőségét, ami szintén energiaköltség. Három éven belül meg szeretnék duplázni ezt a kapacitást.

A fejlesztésnek nem csak környezetvédelmi, de idegenforgalmi oka is van: azokat a turistákat is szeretnék Chambord kastélyába vonzani, akik elektromos járművel érkeznek.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk