hirdetés
hirdetés

A remény és az újturizmus kongresszusa

Október 7-8. között az alsó-ausztriai Bécsújhelyen 60. kongresszusát tartotta az osztrák utazási irodák szövetsége, az Österreichische Reiseverband (ÖRV), amelyről a GD Consulting részletesen beszámolt.

hirdetés

A másfél év után ismét jelenléti formában tartott kétnapos tanácskozás a „Bátorság, Remény, Bizalom” mottó jegyében zajlott. A legutolsó közgyűlésen megválasztott új elnökség most találkozhatott először a tagsággal, akik közül 120-an jelentek meg a rendezvényen. A két nap során elhangzott prezentációk rengeteg érdekes és hasznos információt tartalmaztak, amelyek a posztkorona turizmus világában jól hasznosítható praktikák az utaztatási szektorban tevékenykedő vállalkozások és szakemberek számára egyaránt.

A WIFO gazdaságkutató vezető elemzője, Oliver Fritz előadásában rámutatott arra, hogy egy év alatt több mint 30 százalékkal csökkent az osztrák turizmusgazdaság értékteremtése, amely a 2019-es 30,2 milliárd eurós bázisról 2020-ra 20,9 milliárd euróra esett vissza. Ennek ellenére világviszonylatban az ausztriai turisztikai ágazat ellenállóbbnak bizonyult, az átlagnál jóval kisebb veszteséget szenvedett el, ha a vendégéjszakák számában mérjük a megrázkódtatás nagyságát. Tavaly nyáron a fajlagos mutatók alapján világszinten a második legjobb helyezést érte el az ausztriai szálláshelyek teljesítménye, idén augusztusban, pedig minden idők legjobb vendégforgalmát könyvelhették el az osztrák szállodások. Az ágazat előtt legnagyobb kihívásnak a klímaváltozás síturizmusra gyakorolt hatását, a digitalizációs felzárkózást, valamint  a munkaerőpiaci helyzet anomáliáit jelölte meg a WIFO szakértője. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta: Ausztriában az ágazatban dolgozók átlagfizetése még mindig a nemzetgazdasági átlag 63 százaléka, jóllehet pár éve még a felét sem érte el.

A Vienna Airport ügyvezetőjének, Günter Ofner előadásból az ÖRV kongresszus résztvevői megtudhatták, hogy az elkövetkezendő években lassú, - évi 4-5 százalékos - forgalombővüléssel számolnak a nemzetközi légi forgalomban. Az újturizmus világában e területen a hajtóerőt a technikai innováció jelenti, amely lehetővé teszi a káros anyag kibocsájtás jelentős csökkentését. Érdekes felmérést is ismertetett az előadó: Németországban a pártpreferencia alapján elvégzett utazási szokások vizsgálatából kiderül, hogy a legtöbbet a magukat "zöld" szavazóknak tartók utaznak repülővel, míg a legkevesebbet az AfD szavazók repülnek. Az osztrák kormány járványügyi intézkedésit megalapozó komplexitás kutató központ eredményeit és megállapításait szemléletes ábrákon mutatta be Philipp Marxgut, az elemzőközpont főtitkára. Prezentációjában rámutatott, hogy Ausztria a 60 százalék körül átoltottsági rátájával az Európai középmezőnyhöz tartozik. Meglepő összefüggés, hogy e területen már 1-2 százalékpontos javulás is jelentős hatással van a járványügyi görbék „ellaposítására”, látványos ábrákkal bemutatásra kerültek az összefüggések: az oltással jelentős mértékben csökkenthető az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége, a kritikus helyzetek elkerülése.       

Az ÖRV kongresszus második napján a turizmus gazdasági-, társadalmi- és környezeti- fenntarthatóságának kérdése állt több előadás középpontjában. Wybcke Meier a TUI Cruises ügyvezetője bemutatta, hogy a tengerhajózás körüli sztereotípiák mennyire nem fedik a valóságot. A hajótársaságok az innováció motorai, a környezetre gyakorolt káros hatásuk szerencsére jóval kisebb, mint azt a negatív sajtóvisszhangból és a közvélekedésből kiolvasható. A modern technológiának köszönhetően 2025-re a tíz évvel korábbi szint 40 százalékra csökken majd a hajótársaságok széndioxid szennyezése. A prezentáció során elhangzott, pár éven belül piacra kerülnek a gázmeghajtású hajók, illetve 2030-től már zéró klímamérleggel is megvalósítható lesz a tengeri hajós utak szervezése. A TUI Cruises hajói idén ősztől már csak oltott személyzettel közlekednek, s az oltási igazolását az utasoktól is megkövetelik.

Az EU Biztosság ausztriai képviseletének vezetője, Martin Selmayer nagykövet hatalmas tetszésnyilvánítással kísért lőadásában rávilágított arra, hogy a közhiedelemmel ellentétben az EU jól teljesített a járványkezelésben. A 70 százalékos átoltottsági rátájával Európa az összes többi kontinenst megelőzi. A gazdasági károk enyhítése terén is jól szerepelnek az európai országok, míg Amerikában a járvány során a 10 milliót is meghaladta a munkanélküliek száma, addig az EU-ban mindösszesen 2,5 milliónál tetőzött ez a szám. Afrikai oltóanyaggyárak létesítésével és az oltóanyagok adományozásával az EU jelentős szerepet vállal abban, hogy a többi kontinensen is növekedjen az átoltottság, ezzel megakadályozva újabb vírus-mutációk kifejlődését és a járvány elhúzódását. Közvetetten így is lehet segíteni a turizmus újraindítását.

Ezt követően Günter Exel, az újturizmus világáról tartott előadást, bemutatta a német nyelvterületen működő #RealizingProgress turisztikai think tank friss ajánlásait, amely alapján az egyes turisztikai vállalkozások felelős alakítói lehetnek egy egészségesebb, igazságosabb turisztikai ökoszisztémának, amelynek alapját a fenntartható élményterek jelentik. Elisabeth Köstiner turisztikai miniszter előadásának központjában ugyancsak a fenntarthatóság kérdése állt. A gazdasági támogatásokkal ez év végéig még biztosítják az ausztriai turisztikai vállalkozások veszteségeinek kompenzálást. A jövőben azonban „mindenkinek állítani kell az eresztékeken, hogy a kínálati szerkezetében is egy egészségesebb turizmusgazdaság alakulhasson ki” – fogalmazott a miniszter. A "jövő a kezünkben van, a felelősséget nekünk kell vállalni, hogy az ÖRV kongresszuson elhangzott célkitűzések megvalósulhassanak" - foglalta össze az előadások tapasztalatit Eva Buzzi, az ÖRV elnöke.  Az ÖRV kétnapos kongresszusán elhangzott prezentációk visszakövethetők ITT és ITT.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk