hirdetés
hirdetés

Ausztriában nehéz idők jönnek az oltatlanokra

A beoltottak és gyógyultak ugyanakkor mentesülnek az újabb szigorú szabályok alól - tájékoztatta lapunkat a GD Consulting.

hirdetés

Alexander Schallenberg, osztrák kancellár pénteken (október 22.) a járványhelyzetet illetően tanácskozott Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszterrel valamint a tartományok vezetőivel. Ausztriában bőven rendelkezésre áll megfelelő oltóanyag, amelynek felvételét folyamatosan sürgeti a kancellár. „Szükségtelenül botladozunk egy újabb járványhullám felé, amely azonban már az oltatlanok járványa lesz. A következő hónapok számukra igen nehezek lesznek” – vetítette előre a kancellár tanácskozást követően.

Péntek este ülésezett a kormány, majd bejelentésre is kerültek a frissen meghozott döntések. Ennek értelmében, amennyiben Ausztriában szövetségi szinten a kórházakban található intenzív ágyak leterheltsége eléri a 25 százalékos szintet (500 ágy), onnantól az éttermekbe, szállodákba, kulturális- és sportrendezvényekre a belépéshez már csak az oltási- és gyógyultsági igazolást fogadják el, a teszteket már nem. Ha a járvány tovább erősödne, s az intenzív ágyak kapacitás-kihasználtsága elérné a 30 százalékot (600 ágy), újabb korlátozás következik, amely ugyancsak az oltatlanokat érinti. E kritikus szint elérése után az oltással nem rendelkezők már csak nagyon kivételes esetben hagyhatnák el lakóhelyüket: számukra kijárási korlátozás lép életbe.

 

Jelenleg Ausztriában 220 intenzív ágy "foglalt", amely az összes kapacitás 11 százaléka. Az intézkedések alól kivételt képeznek az egészségügyi okból nem oltható személyek, illetve a 12 év alatti gyermekek. Ugyancsak bejelentésre került: az 5 és 12 év közötti korosztály számára novembertől várható a koronavírus elleni oltások hatósági engedélyezése. Schallenberg kancellár a döntések ismertetésekor hangsúlyozta, hogy az oltottak és a gyógyultak számára kizárt, hogy kijárási korlátozás vonatkozna rájuk a jövőben. A járvány megfékezése érdekében azonban az „oltatlanok vállára hatalmas felelősség nehezedik.”

Ausztriában szeptember közepétől a kórházi intenzív kapacitások leterheltségéhez kötik a járványügyi intézkedések fokozatait. A most bejelentett intézkedéscsomag további két lépcsővel, immáron 5 fokozatúra bővítette az eljárásrendet. A bejelentett döntésekről a végrehajtási rendeleteket a szövetségi egészségügyi minisztérium dolgozza ki a napokban. Jelenleg az ötfokozatú lépcsőzetes eljárásrend első fokozata van érvényben, amely az intenzív ágyak 15 százalékos leterheltségénél lép majd át a második fokozatba. Várhatóan a közeli jövőben. A táblázatos áttekintést mind az öt fokozatról ITT olvashatják.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk