hirdetés
hirdetés

Földcsuszamlás pusztíthatja el a svájci falucskát

Azonnal távozniuk kell a svájci Brienz falu lakóinak, miután közölték velük, hogy a következő napokban kétmillió köbméternyi szikla fog lezúdulni a település feletti hegyről.

hirdetés

Megkezdődtek a munkálatok a terület stabilizálására, de a csúszás jelei már egyértelműek. A 70 falubeli többségét egy közeli síközpontban szállásolták el. Svájc alpesi régiói különösen érzékenyek a globális felmelegedésre: a gleccserek zsugorodásával a hegytetőn lévő jég olvadni kezd, így a kőzet instabillá válik - írja az Euronews.

Fotó: wikipedia
Fotó: wikipedia

Az utóbbi időben a szakértők megpróbálták megállítani a csúszást, és a helyzet javult is valamelyest, de ez a falu fölötti hegy állapotán nem segített. A lakók már eddig is rendszeresen találkoztak a hegyoldalon lezúduló nagy sziklákkal, melyek a kertjeikben álltak meg, a tudósok szerint pedig a helyzet az utóbbi időszakban rosszabbra fordult.

A falu helyzete nem egyedi, Svájc alpesi régiói ugyanis különösen érzékenyek a globális felmelegedésre. A gleccserek zsugorodásával a hegytetőn lévő jég és a permafroszt olvadásnak indul, így a kőzet sokfelé instabillá válik. A kutatók adatai szerint a svájci gleccserek tömege kevesebb mint a felére csökkent az elmúlt száz évben, a svájci Alpok pedig tavaly egyetlen év alatt elveszítette a jégmennyiségének hat százalékát.

Euronews  

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk