Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
Bécsben kötelező lesz a napelem az új lakóépületeknél

Bécsben kötelező lesz a napelem az új lakóépületeknél 

Megszavazta a tartományi parlament a bécsi építési szabályzat módosítását, amely több, a klímavédelemmel kapcsolatos előírást is tartalmaz. A jövőben nem épülhet új társasház napelemek nélkül, a régebbi épületek felújításakor pedig ki kell zöldíteni a belső udvart. Egyszerűbb lesz a zöldtetők és zöldhomlokzatok létesítése is.
Az extrém hőség már a gazdaságot fojtogatja, a nyári úticélokat is átírhatja

Az extrém hőség már a gazdaságot fojtogatja, a nyári úticélokat is átírhatja 

Az extrém hőség egészségügyi és infrastrukturális többletköltségeket eredményezhet, felülírhatja a globális turizmus aktuális jellemzőit, felforgatja a közlekedést, és csökkenti a munkavégzés hatékonyságát. 
Turbulensebb repülés a klímaváltozás miatt

Turbulensebb repülés a klímaváltozás miatt 

A globális felmelegedés miatt nő a turbulencia kialakulásának kockázata a repülésnél - állapította meg egy új tanulmány, amelyet a Geophysical Research Letters folyóiratban publikáltak.
Végleg víz alá kerül Velence?

Végleg víz alá kerül Velence? 

Velence együtt lélegzik az Adriai-tengerrel, a víz kiszolgálja a város közlekedését, iparát és turizmusát, miközben nettó veszélyforrás a város jövőjére nézve. Az éghajlatváltozás és a tengerszint emelkedése egyre gyakoribb és egyre veszélyesebb áradásokat okoz. Kérdés, mit hoz a jövő?
A klímaváltozás miatt halnak meg egyre többen az Everesten

A klímaváltozás miatt halnak meg egyre többen az Everesten 

A klímaváltozás okozta változékony időjárás miatt különösen sok halálos áldozatot szedett a Mount Everesten az idei hegymászószezon - írta a The Guardian című brit napilap.
A felszínen maradásért küzd a maldív lakosság

A felszínen maradásért küzd a maldív lakosság 

A globális felmelegedés minden kontinenst érint. Napról napra érkeznek hírek olvadó északi-sarki jégtömbökről, szélsőségesen tomboló viharokról vagy éppen a tengerszint emelkedéséről. Ez utóbbi miatt időről időre felvetődik a kérdés, hogy valóban eltűnhet-e a térképről a Maldív-szigetek csodálatos világa. És bár a maldívok karbon-kibocsátása elenyésző, mégis sokat tesznek a fenntarthatóságért, és persze azért, hogy országukat ne lepje el az Indiai-óceán.
Földcsuszamlás pusztíthatja el a svájci falucskát

Földcsuszamlás pusztíthatja el a svájci falucskát 

Azonnal távozniuk kell a svájci Brienz falu lakóinak, miután közölték velük, hogy a következő napokban kétmillió köbméternyi szikla fog lezúdulni a település feletti hegyről.
 „A fenntartható ajánlatok, szállások és utazások idejét éljük”

„A fenntartható ajánlatok, szállások és utazások idejét éljük” 

A klímaváltozás miatti fenyegetettség hátterével a turizmusban egyfajta átállás figyelhető meg a fenntartható utazások irányába. Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke beszél az aktuális fogyasztói szokásokról és a fenntartható turizmusban rejlő lehetőségekről. (x)
Melegedő őszök: rossz a bolygónak, de jó a turizmusnak

Melegedő őszök: rossz a bolygónak, de jó a turizmusnak 

Jelentősen nő az őszi meleg periódusok száma Magyarországon, ami kedvező az őszi belföldi turizmus számára és kitolja a fűtési időszak kezdetét, de káros hatással lehet a lombhullató erdőkre - írta keddi cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Az osztrák utaztatókat aggasztja a klímaválság 

Az ÖRV kongresszusának második napján a fogyasztói elvárások változása és az utaztatás jövőjének a kérdése állt a fókuszban. Az előadások a digitalizációs hajtóerő, a munkaerő-piaci helyzetet, valamint a klímaváltozás okozta kihívásokat érintő témákban hangoztak el - írja a GD Consulting.

Több tízezer éves sziklarajzokat tesz tönkre a klímaváltozás 

Tudósok szerint már egy sor műalkotást tettek tönkre környezeti és emberi tényezők, de a klímaválsággal tovább súlyosbodik a helyzet.

Több zöldfelületre van szükség a városokban 

Több zöldfelületre lenne szükség a városokban: a fővárosi "hőszigethatás" megfigyelései, mérései szerint az árnyékmentes aszfaltutak hőmérséklete akár már májusban 40 Celsius-fokos lehet délben a belvárosban - állapították meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) meteorológiai tanszékének szakemberei.

A fagyok jelentős károkat okoztak a kajsziültetvényekben 

Országszerte jelentős károkat okoztak a csonthéjasoknál – főképp a kajsziültetvényekben – a múlt heti fagyok, derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A következő hetekben számos gyümölcsfaj virágzik, a gazdálkodók igyekeznek megóvni őket az időjárás viszontagságaitól, ugyanakkor bíznak abban, hogy nem tér vissza huzamosabb időre a fagyos idő.

Jó hír a Vörös-tenger szerelmeseinek 

A Nagy-korallzátony koralljai nagyon érzékenyek a környezeti tényezők csekély megváltozására is. Az Ausztrália keleti partjai mentén élő korallállatok már a nyári hőmérsékletnél 1 Celsius-fokkal melegebb víz hatására is elkezdenek kifehéredni, ami a pusztulásuk előjele. Viszont a vörös-tengeri korallok sokkal jobban bírják a tengervíz melegedését – derül ki a Lausanne-i Egyetem kutatásaiból.

2100-ra eltűnhet a homokos tengerpartok fele 

Eltűnhet a világ homokos tengerpartjainak fele az évszázad végére, ha változatlan tempóban folytatódik a globális felmelegedés – állítja egy európai uniós kutatás.

Az erdők ötödét elpusztították a bozóttüzek Ausztráliában 

Az ausztrál bozóttüzeknek hatása sokkal súlyosabb volt, mint korábban a klímaváltozási előrejelzésekből becsülték: egy új tanulmány szerint egymilliárd állat lelte halálát és a lángok magyarországnyi területet perzseltek fel.

Az évszázad végére kipusztulhat a világ összes korallzátonya 

A Hawaii Egyetem kutatói szerint az emelkedő tengerszint, az óceános savasodása és a víz melegedése miatt 2100-ra szinte az összes korallzátony elpusztulhat.

Több százezer kagyló főtt halálra Új-Zélandnál 

Több százezer kagyló főtt halálra a tengerben Új-Zélandnál, a kutatók szerint a klímaváltozás miatt.

Klímaadóval sújtanák a húsokat 

Egy holland lobbicsoport szerint a hús ára nem tükrözi annak előállításának környezeti költségeit.

A klímaváltozás átrendezheti a világ bortérképét 

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmány szerint.

A klímaváltozás egyik nyertese lehet a kékfrankos? 

V. alkalommal ültek össze a Jásdi borteraszon a balatoni borászok – az idei évben egy vendégborászattal kiegészülve - megvitatni az idei év fő témáját: Hogy alakul a kékfrankos helyzete hazánkban és milyen kitörési lehetőségünk van az exportpiacon. Az aktuális témák mellett, napjaink egyik legnagyobb kihívása is szóba került a borászok között, az pedig nem más, mint az egyre jobban érzékelhető klímaváltozás.

Hús nélküli ételeket szolgálnak fel a madridi klímacsúcson 

Hús nélküli ételeket szolgálnak fel a világ vezető politikusainak, akik a madridi kílmacsúcson találkoznak, hogy a globális felmelegedésről és a tennivalókról tárgyaljanak.

Borsóginnel a környezetért 

Felfedezték, miként lehet klímatudatosabb módon előállítani a világ egyik legnépszerűbb szeszes italát.

A világörökség gleccsereinek felét is elolvasztjuk 

A területükön gleccserrel rendelkező természeti világörökségi helyszínek csaknem fele teljesen jégmentessé válhat 2100-ig, ha a globális károsanyag-kibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik – áll a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kutatóinak tanulmányában.

Hiánycikk lesz az európai olívaolaj 

Kontinensszerte megsanyargatja az olívatermést az időjárás.

Mégsem olyan környezetbarát a műhús? 

A marhatenyésztés egyes módjainál jobban hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez hosszú távon a laboratóriumban növesztett hústermékek - derítették ki az Oxfordi Egyetem kutatói.

Kezdhetnek aggódni a tengerpartok lakosai 

Erősödnek az óceáni hullámok a klímaváltozás hatására, ami a jövőben komoly veszélyt jelenthet a part menti településekre - figyelmeztetnek a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban.

Veszélyben a reggeli csésze kávé? 

A klímaváltozás miatt a jelenleg termő kávéültetvények 88 százaléka lesz használhatatlan Latin-Amerikában 2050-re. Hazánkban a csomagolt élelmiszerek közül a kávé a legnagyobb forgalmú kategóriák közé tartozik - reméljük még hosszú ideig az is marad.

Gondoljuk csak végig ezt a nyarat! 

A klímaváltozás miatt volt furcsán forró az idei nyár Európában - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) csütörtöki közleményében. Ne tapsoljunk, ha az időjárás miatt lesz Magyarország egész éves desztináció!

Nyolc év alatt +3 Celsius-fok 

Mintegy három Celsius-fokkal nőtt nyolc év alatt a tengerfelszín nyári hőmérséklete Dél-Korea partjainál, ami azt jelzi, hogy az országot sújtó idei tartós hőség súlyosbodik a következő években.

Minden negyedik természeti világörökségi helyszínt fenyeget a klímaváltozás 

Minden negyedik természeti világörökségi helyszínt veszélyeztet a klímaváltozás - állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hétfőn bemutatott friss jelentése.

Hamarosan eltűnhet a világ legkevesebb turistát vonzó szigete 

Természeti adottságai alapján turistaparadicsom lehetne, mégis évente csak kétezren látogatják a csendes-óceáni szigetet, mely várhatóan a következő évszázadra teljesen eltűnik majd. 

Mely borvidékeket radírozza le a térképről a klímaváltozás? 

Egy európai és ausztrál szakemberekből álló kutatócsoport érdekes megállapításra jutott.

A klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese a turizmus lehet 

Elkészült a 2017-2030 közötti időszakra vonatkozó, 2050-ig tartó időszakra is kitekintést nyújtó második nemzeti éghajlatváltozási stratégia tervezete. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által a kormány honlapján közzétett dokumentum szerint Magyarország - a gazdasági versenyképesség és növekedés, a társadalmi jólét megteremtése és a szegénység elleni küzdelem, valamint az éghajlatvédelem szempontjainak figyelembevételével - fokozatosan tér át az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra.

Poétikus kisfilm készült a klímaváltozás ellen 

Tényszerűség helyett az esztétikumra összpontosít néhány brit klímaváltozással foglalkozó szervezet közös reklámja, amelyben a Game of Thrones sztárja, a Tywin Lannistert megszemélyesítő Charles Dance a főszereplő, több más brit hírességgel egyetemben.

Szomorú előrejelzéseket közölt az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 

Emelkedő tengerszinttel és egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekkel, köztük egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal, áradásokkal, szárazságokkal és viharokkal kell szembenézniük az éghajlatváltozás miatt az európai térségeknek az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerdán kiadott jelentése szerint, amely az éghajlatváltozás Európára gyakorolt hatásainak legfrissebb trendjeit és előrejelzéseit vizsgálta és a hatások mérsékléséhez szükséges stratégiákat, intézkedéseket tekintette át.

Mobiltelefonos applikációval számolnák fel az élelmiszer-pazarlást 

A Flasfood nevű alkalmazás segítségével a fogyasztók olcsóbban juthatnak az élelmiszerekhez, az éttermek és élelmiszerüzletek profitnövekedéssel számolhatnak, és a klímaváltozás ütemét is lassítani lehet.

Hamarosan mi is rovarevőkké válunk 

Nehéz elképzelni, hogy a rovarok a mindennapi étrendünk részeivé váljanak, ám egyre több érv szól emellett. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmányból kiderül, hogy az Afrikában és Ázsiában a mai napig közkedvelt rovarok miért jelenthetnek megoldást a fehérjekrízisre, a közeljövő élelmezési és mezőgazdasági problémáira – írja a Laboratorium.hu.

A klímaváltozás a turizmusra is hatással van 

A közúti baleseti statisztikákban és a turizmusban is kimutathatóak a klímaváltozás hatásai - hangzott el azon a keddi budapesti konferencián, amelyen az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetésével, a klímaváltozás következményeiről szóló projektet, illetve annak eredményeit mutatták be.

Veszélyben vannak a spanyol tengerpartok 

Akár egy negyvenméteres sávot is elveszíthet tengerpartjából egyes szakaszokon Spanyolország az éghajlatváltozás miatt 2050-re, mert az emelkedő tengerszint súlyosan erodálja a turisták által is kedvelt földközi-tengeri partokat - számolt be egy friss kutatásról csütörtökön az El País című napilap online kiadása.

Klímacsúcs: számítanak Magyarországra 

Ban Ki Mun továbbra is számít Magyarországnak a klímaváltozás elleni harcban nyújtott támogatására - jelentette ki Áder János köztársasági elnök, amikor az MTI-nek nyilatkozott az ENSZ főtitkárával a világszervezet New York-i székházában helyi idő szerint kedd este folytatott megbeszéléséről.

Meddig tarthat a globális felmelegedés? 

Évszázadokig folytatódhat a globális felmelegedés akkor is, ha most egy csapásra teljesen megszűnne az üvegházhatású gázok kibocsátása - ismertette egy friss tanulmány.

Meddig tarthat a globális felmelegedés? 

Évszázadokig folytatódhat a globális felmelegedés akkor is, ha most egy csapásra teljesen megszűnne az üvegházhatású gázok kibocsátása - ismertette egy friss tanulmány.

Nem tudunk alkalmazkodni a klímaváltozáshoz 

A Kárpátokkal foglalkozó, több éve zajló kutatási projekt eredményei alapján pontos képet kaphatunk a klímaváltozás régiónk ökoszisztémáját érintő hatásairól. A kutatásból kiderült, hogy egyik Kárpátok-beli ország sem tudott még hatékony adaptációs eszközöket kifejleszteni a klímaváltozás hatásai ellen.

OECD: 55 százalékkal nőhet a világ vízigénye 2050-ig 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet előrejelzése szerint olyan gyorsan bővülnek majd a városok, hogy nehéz lesz megoldani a lakóövezetek vízellátását, a vízminőség romlani fog, a felszín alatti vizek mennyisége csökken, és egyre nagyobb gond lesz a szennyezettség is.

Gyógyhelyek és ökoturizmus a sípályák helyén? 

Mit gondolnak: a globális felmelegedés hatására több turista lesz a Kárpátok hegyei között, vagy kevesebb? Meglepő módon a válasz az, hogy több. A kérdés azonban ennél jóval összetettebb, erről beszélgettünk az Európai Unió hamarosan befejeződő, Kárpátokkal foglalkozó projektje, a CarpathCC egyik kutatójával, Dr. Kondor Attilával.

A klímaváltozás átírja a bortérképet is 

A valaha finomnak tartott fehérborok testesebbek lesznek, míg egyes átlagos vörösborok valóságos gyümölcsbombákká alakulnak át. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!