hirdetés
hirdetés

Horvát turizmus: félmilliárd eurós beruházás és harc a szezonalitással

Budapesten járt Darko Lorencin horvát turisztikai miniszter, melynek alkalmából a Horvát Köztársaság Nagykövetsége a Horvát Idegenforgalmi Közösséggel együtt tartott fogadást.

hirdetés

A két évvel ezelőtti érték több mint kétszerese, mintegy félmilliárd euró (150 milliárd forint) értékű beruházás valósul meg idén Horvátország tengerpartján, ahol a tavalyinál 3-4 százalékkal több vendéget és hasonló nagyságú bevételnövekedést várnak – összegezte a Darko Lorencin a budapesti fogadáson, ahol többek között Marin Skenderović, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője fogadta őt. Budapesten 13 év után először járt turisztikai miniszter.

Darko Lorencin egynapos magyarországi látogatásán elmondta: Horvátország számára a magyar vendégek a "top 10-be" tartoznak, mivel a 10 legjelentősebb vendégküldő ország közé tartozik Magyarország.

A múlt évben 397 ezer magyar vendég 2,153 millió éjszakát töltött Horvátországban, s 2013-hoz képest mindkét adat 10 százalékos növekedést mutat.

Fotó: Zinka Tóth
Fotó: Zinka Tóth

A múlt évben 7,4 milliárd euró bevételt hozott a turizmus az országnak, s ez az összeg a GDP 16 százalékát tette ki – jegyezte meg a horvát turisztikai miniszter.

Darko Lorencin elmondta: a két évvel ezelőtti 240 millió, majd a tavalyi 410 millió euró után idén várhatóan mintegy 500 millió euró értékű, turisztikai célú beruházás valósul meg az Adriai-tenger horvát szakaszán. A pénzből főleg új szállodákat építenek, illetve a meglévőket korszerűsítik, a munkák 80 százaléka már befejezés előtt áll, legkésőbb augusztusig át is adják őket. Közéjük tartozik az Isztriai-félszigeten megnyitott két aquapark, Dubrovnik mellett az első Sheraton hotel, Porecben egy teljesen felújított és kibővített szállodakomplexum, illetve egy török cég által Sibenikben épített ötcsillagos jachtkikötő és szálloda.

Darko Lorencin (Fotó: Zinka Tóth)
Darko Lorencin (Fotó: Zinka Tóth)
Egyebek mellett azért is jött Budapestre, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne erősíteni a magyar befektetéseket Horvátországban – mondta Darko Lorencin, és hozzátette, magyar érdekeltséggel Primostenben terveznek szállodaberuházást.

A horvát turisztikai miniszter beszámolt arról is, hogy a múlt héten írták alá a magyar Belügyminisztériummal azt a megállapodást, amelynek értelmében idén is lesznek magyar rendőrök az Adriai-tenger horvát szakaszán. A közös nemzetközi járőrözés jó egy évtizeddel ezelőtt éppen a magyar rendőrség együttműködésével kezdődött, s mostanra ez annyira kiteljesedett, hogy idén már 14 ország egyenruhásai segítik a turistákat és a horvát rendőröket a tengerparti településeken – közölte.

Horvátország egész évben érdekes

Darko Lorencin beszámolt arról is, hogy a szezonalitás csökkentése érdekében úgy turisztikai programot indítottak „Horvátország 365” címmel, melynek egyértelmű üzenete, hogy Horvátország nem csak a nyárról, a napsütésről, a tengerről és az 1244 szigetről szól, hanem az év minden napján – főként tavasszal és ősszel – változatos programokat kínál, ráadásul a tömegtől sem kell tartani. A lehetőségek közé tartozik a kerékpározás, a hajós és kulturális turizmus, valamint az egészség- és konferenciaturizmus is.

A turisztikai miniszter kiemelte, hogy látogatása során Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkárra is folytatott tárgyalásokat a két ország további együttműködéséről, valamint a távoli piacokon való közös megjelenésről.

Irena Peršić Živadinov (Fotó: Zinka Tóth)
Irena Peršić Živadinov (Fotó: Zinka Tóth)
Kvarner, ahol a változatosság gyönyörködtet

Az eseményen Kvarner Megyei Idegenforgalmi Közösségének ügyvezető igazgatója, dr. Irena Peršić Živadinov bemutatta a kvarneri régiót: elmondta, hogy a legnagyobb horvát szigetek a kvarneri szigetvilághoz tartoznak, valamint, hogy 170 évvel ezelőtt itt született a horvát turizmus. A Horvátországba érkező magyar turisták összlétszámának 30%-a ide érkezik, tavaly pedig 7%-kal több magyar utazó érkezett a kvarneri régióba 2013-hoz képest. Szlogenje – Diversity is beautiful, vagyis A változatosság szép – arra utal, hogy a környéket sokfélesége teszi különlegessé: északon hegyeket, délen szigeteket, keleten és nyugaton tengerpartokat talál az ide látogató. Jelenleg a horvát turisztikai forgalom 20%-át ez a régió generálja, és most már a Kvarner védjeggyel ellátott termékcsomagokat is kínálnak: ilyen például a Kvarner Gourmet, a Kvarner Family, a Kvarner Health & Wellbeing vagy a Kvarner Hiking Trails. A Kvarner Megyei Idegenforgalmi Közösség az egyes kategóriákba tartozó termékeket, szolgáltatásokat és útvonalakat folyamatosan ellenőrzi, így garantálva a legjobb minőséget.

A fogadáson köszöntőt mondott Gordan Grlić Radman, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete és Zlatko Komadina, a Tengermellék-Hegyvidék megyei közgyűlés elnöke is.

A turisztikai újdonságokon felül a gasztronómiai és borkínálat is emelte az est fényét, melyet a Kvarner Gourmet védjeggyel ellátott helyi éttermek mutattak be, úgy mint a Hotel i restoran Draga di Lovrana (Lovran), a Hotel i restoran Villa Barbat (Rab), a Hotel i restoran Villa Kapetanović/Laurus/Navis (Opatija), valamint az Udruga Žlahtina – Vinarija Pavlomir.

A kora esti fogadást Damir Halilić Hal akusztikus gitárművész produkciója tette színesebbé.

(forrás: Turizmus Online, MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk