hirdetés
hirdetés

Idolok és riválisok a Bécsi Szépművészeti Múzeumban

A versengés áll a középpontjában a Bécsi Szépművészeti Múzeum őszi kiállításának. Az Idolok és riválisok című tárlat nemcsak azt mutatja meg, miként versenyeztek egymással az ókori, a reneszánsz vagy a barokk művészek, hanem újra szembeállít több, akkoriban egymással rivalizáló alkotást is.

hirdetés

Napjainkban a versenyről elsősorban a sport, a gazdaság, az építészet vagy éppen a televíziós vetélkedők jutnak az emberek eszébe, noha a versengés már az ókor óta jelen van a művészetben is. Sőt, egyes műalkotások a versenyszellemnek köszönhetően születtek meg, majd váltak a művészettörténet ikonikus darabjaivá.

Erre a versenyre fókuszál a Bécsi Szépművészeti Múzeum 2022. szeptember 20-án nyíló új kiállítása, az Idolok és riválisok - Művészek versengése.

Ki a jobb? Idolok és riválisok a bécsi KHM-ben © KHM-Museumsverband Idolok és riválisok – a bécsi KHM új kiállításának plakátja
Ki a jobb? Idolok és riválisok a bécsi KHM-ben © KHM-Museumsverband Idolok és riválisok – a bécsi KHM új kiállításának plakátja

A múzeum legféltettebb kincseiből és hatvan nemzetközi gyűjteménytől kölcsön kapott alkotásból álló tárlat az ókortól az 1800-as évekig mutatja be a művészek versengését – Michelangelo, Tintoretto, Tiziano, Benvenuto Cellini, Peter Paul Rubens –, és újra szembeállítja az egymással rivalizáló műveket. A kiállításon ugyanis több olyan alkotás is látható, amelyek a versengésnek köszönhetik létrejöttüket és már eleve azért alkották őket, hogy aztán összemérhessék mások művével.

A korabeli művészek sokszor nemcsak kortársaikkal versenyeztek, de régóta halott hírességekkel is. Euthymides például kora egyik legjobb athéni vázafestője volt, és minden elkészült darab elejét büszkén szignálta, míg a hátuljára gondosan ráírta, „amint az Euphronios soha nem [képes lett volna]”. Akkoriban ugyanis valószínűleg Euphronios számított Athén legjobb vázafestőjének. Vagy ott van például Pheidiasz, Krészilasz és Polükleitosz, akik az Epheszoszi Artemisz-templomba készítettek szobrokat sebzett amazonokról és nem tudták eldönteni, kié lett a legjobb. 

A 2023. január 8-ig látható tárlat különlegessége, hogy számos festmény és szobor most először látható Ausztriában, és közönségszavazás is csatlakozik hozzá. A kiállítás honlapján bárki szavazhat, hogy az egy témára készült alkotások közül szerinte melyik a legjobb, illetve ki a jobb művész?

 

(forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, Eurocomm-PR Budapest)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk