hirdetés
hirdetés

Jön az oroszországi vírus, egyelőre nincs ellenszere

Oroszországi patkósdenevérekben olyan vírust fedezett fel egy kutatócsoport, amely a koronavírushoz hasonlóan képes megfertőzni az embert. A vírust egyelőre egyik használatban lévő koronavírus elleni vakcina sem képes hatástalanítani.

hirdetés

Egy nemrég felfedezett, Oroszországban élő patkósdenevérek által hordozott vírus képes megfertőzni az embert, és mindeközben képes kikerülni a COVID-19 antitesteket és vakcinákat, számol be az új vírus megjelenéséről az euronews.com hírportál.

A Khosta-2 nevű vírus a koronavírusok ugyanazon alkategóriájába tartozik, mint a SARS-CoV-2, és a PLoS Pathogens folyóiratban megjelent tanulmány szerint „aggasztó tulajdonságokkal” bír.

Depositphotos
Depositphotos
 

A Washington Állami Egyetem (WSU) Paul G. Allen School for Global Health kutatói által vezetett csoport megállapította, hogy a Khosta-2 a SARS-CoV-2 vírushoz nagyon hasonlóan képes tüskés fehérjéivel megfertőzni az emberi sejteket. „Kutatásunk bizonyítja, hogy az Ázsián kívüli vadon élő állatokban szarbekovírusok globális egészségügyi veszélyt jelentenek”, közölte Michael Letko virológus, a tanulmány egyik szerzője. Úgy véli, felfedezésük rávilágít arra, hogy olyan új vakcinák kifejlesztésére van szükség, amelyek nem csak a SARS-CoV-2 ismert változatai, például az omikron-variáns ellen irányulnak, hanem valamennyi változat ellen védelmet nyújtanak.

A Khosta-1 és Khosta-2 vírusokat 2020-ban fedezték fel denevérekben az oroszországi Szocsi Nemzeti Park közelében. Kezdetben úgy tűnt, hogy azok nem jelentenek veszélyt az emberre, de további vizsgálatok során kiderült ennek az ellenkezője is. A kutatók hozzáteszik: az új vírusból hiányzik néhány olyan genetikai jellemző, amivel megbetegíthet egy embert, de fennáll a veszélye annak, hogy a Khosta-2 egy másik vírussal, például a SARS-CoV-2-vel kombináltan pusztítást okozhat.

Letko és kollégái megállapították, hogy a Khosta-1 alacsony, míg a Khosta-2 magasabb kockázatot jelent az emberre, utóbbi ugyanis képes tüskefehérjével megfertőzni a sejteket. Most már csak az a kérdés, hogy a vírus képes-e kijátszani a korábbi koronavírus-fertőzések vagy a COVID-19 vakcinák által nyújtott immunitást.

A koronavírus omikron variánssal fertőzött emberek szérumát felhasználva a kutatócsoport megállapította, hogy antitestjeik hatástalanok voltak ezzel a vírussal szemben. 

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk