hirdetés
hirdetés

Keddtől olcsóbban telefonálhatunk és netezhetünk külföldről

Július 1-jétől ismét csökkennek a roamingtarifák az Európai Unióban - emlékeztetett az Európai Bizottság.

hirdetés

Keddtől az uniós szabályozás értelmében a tagállamokban működő mobilszolgáltatók a külföldről kezdeményezett mobilhívásokért legfeljebb nettó 19 centet (58 forint) számlázhatnak percenként a mostani 24 cent (73 forint) helyett, ami 21 százalékos csökkenést jelent. A külföldön fogadott hívások díja pedig a mostani 7 cent (21,4 forint) helyett nem haladhatja majd meg az 5 centet (15,3 forint). Az SMS-küldés ára külföldről 25 százalékkal, maximum 8-ról (24,5 forint) 6 centre (18,3 forint) csökken.

A legnagyobb mértékű árcsökkentést az adatroaming, a külföldi mobilinternetezés esetében írja elő Brüsszel. Ebben a termékkategóriában kevesebb mint a felére, 45 centről (137,5 forint) 20 centre (61,1 forint) csökken a megabájtonkénti legnagyobb megengedett tarifa.

A külföldi mobiltelefonálás tervezett díjai az EU-tagállamokban, percenként (Forrás: MTI)
A külföldi mobiltelefonálás tervezett díjai az EU-tagállamokban, percenként (Forrás: MTI)


A változást érzékeltetendő, a labdarúgó világbajnokság népszerűségét meglovagolva a bizottság közleménye egy képzeletbeli szurkoló nyaralásának becsült telefonszámláját is tartalmazza. Brüsszel azzal számol, hogy az egy hétig nyaraló drukker egy hét alatt nagyjából naponta egyszer tölt majd le térképet, fél órát tölt a közösségi média követésével, egy-egy fotót tölt fel minden nap, 10 perces videókat, meccsösszefoglalókat néz az interneten, letölt valamilyen, a vb-hez kapcsolódó alkalmazást, 10 percet szán a hírek átfutására és naponta ellenőrzi, hogy milyen időjárásra számíthat. Ehhez a becslés szerint összesen körülbelül 154 megabájt adatforgalomra lesz szüksége. Ez hétfőn még legfeljebb 69,39 euróba (21.211 forint), keddtől viszont már maximum 30,84 euróba (9.427 forint) kerül. A bizottság számításai szerint ugyanezért 2010-ben, az előző világbajnokság idején 25-ször ennyit, 983,75 eurót, vagyis több mint 300 ezer forintot kellett volna fizetni.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai