hirdetés
hirdetés

Tragikus túszdráma: külföldi turistákat lőttek le Tunéziában

A támadókkal együtt 23 ember, köztük 20 turista vesztette életét abban a túszdrámában, ami szerdán történt Tunézia fővárosában, a tuniszi Bardo múzeumban.

hirdetés

A biztonsági erők hamar lezárták a környéket, körbevették az épületet, és bekerítettek két fegyverest a múzeum épületében. Hivatalos megerősítés szerint a két támadóval együtt összesen 23 ember, ebből 20 turista vesztette életét a lövöldözésben: két tunéziai, öt japán, négy olasz, kettő kolumbiai, egy ausztrál, francia, spanyol és lengyel állampolgár, illetve két másik áldozatot még nem azonosítottak. A hírek arról számoltak be, hogy körülbelül 30, különböző országokból származó turista esett fogságba - egy helyi rádió úgy tudja, hogy többek között brit, olasz, spanyol és francia állampolgárok -, miután a támadók már a nyílt utcán tüzet nyitottak egy, a buszból éppen a múzeumba tartó turistacsoportra. Az MTI írásban fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, rövid válaszukban az állt, hogy magyar érintettről jelenleg nincs tudomásuk. Az MTI megkereste a tuniszi magyar nagykövetséget is. Pántos György nagykövet arról tájékoztatott, hogy a helyi hatóságok sem tudnak magyar áldozatról vagy sérültről. Magyar turistacsoport nem volt a múzeumban, amikor megtámadták azt - tette hozzá. 

Később a helyi biztonsági erőknek sikerült kiszabadítaniuk a túszokat; a két fegyveres támadó és egy rendőr életét vesztette a túszszabadítási akcióban. A tunéziai parlament szerda este rendkívüli ülést hívott össze.

A Bardo múzeum Tunisz egyik fő látványossága, az ország történetét mutatja be, és ott van a világ egyik legnagyobb római mozaikgyűjteménye.

Az arab tavasz még 2010-ben kezdődött Tunéziában, amikor a diktátort elkergették, Ben Ali akkor Szaúd-Arábiába távozott, és ma is ott él háborítatlanul. Azóta többször tartottak demokratikus választásokat a 12 milliós arab országban, ahol a diktatúra bukása után megerősödtek a szélsőséges iszlamista irányzatok, melyek az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet szövetségesei. Több parlamenti képviselő is áldozatul esett a fanatikus gyilkosságoknak. Szíriában és Irakban sok tunéziai harcol az Iszlám Állam oldalán.

A terrorelhárító szolgálat jelentős mértékben meggyengült a diktatúra bukása után. Ben Ali elnök korábban a titkosszolgálat főnöke volt, és igen nagy figyelmet fordított a terrorizmusellenes harcra. Azóta a szolgálat frakciókra szakadt, és ezért kevésbé képes a hatékony fellépésre Tunéziában.

A Tunéziát körülvevő események ellenére mindenki meglepetten áll az eset előtt, hiszen az utóbbi időben az ország újra egyre népszerűbb lett a turisták körében, a hatóságok is biztonságosnak tartják az ide utazást, és az elmúlt 13 évben nem történt ehhez hasonló eset. Turisták elleni merénylet utoljára 2002-ben volt, akkor egy djerbai zsinagógánál robbantottak, melynek során 11 német turista vesztette életét.

A szerdai esetet követően a lengyel külügyminisztérium közleményben figyelmeztette a lakosságot, hogy ne menjenek Tunéziába, az áldozatok és sérültek családjai számára pedig telefonos segélyvonalat indítottak. Számos lengyel tour-operátor az elkövetkező hetekre leállította tunéziai járatait - például a Sun & Fun, az Itaka, és az Exim Tours.

Forrás: BBC / Google
Forrás: BBC / Google

(forrás: Turizmus Online, Globoport, MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai