hirdetés
hirdetés

Igazi luxus lesz az idei ausztriai síelés?

Átlagosan 70 euró körüli napijegyekkel kell számolni a kedveltebb osztrák sípályákon az idei téli főszezonban, bár akadnak 50 euró alatti felnőtt napijegyárak is a kisebb sírégiókban – derül ki az ORF aktuális körképéből, írja a GD Consulting.

hirdetés

A síelés, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és a sífelvonók üzemeletetése energiaigényes ágazat, így az elszabadult energiaárak sajnos kihatással vannak a vendégek pénztárcáira – foglalható össze az idei szezon előtti körkép. Az osztrák környezetvédelmi hivatal - az Umweltbundesamt - számításai szerint ugyanakkor példaértékű az elmúlt években az osztrák síturizmus területén végrehajtott energiatakarékossági korszerűsítések hatékonysága. Míg 2008 és 2019 között 20 százalékkal nőtt a téli vendégforgalom, addig az egy vendégéjszakára jutó energiafelhasználás 50 százalékkal csökkent – állapítja meg a környezetvédelmi hatóság jelentése.

Depositphotos
Depositphotos
 

Mint arról korábban beszámoltunk az energiaválság Ausztriában is erősen érzeteti a hatását. Az ORF által megkérdezett turisztikai szakértők Ausztria legnagyobb síterepein átlagosan 8-10 százalékos drágulással számolnak a jegyárak területén, míg az üzemeltetési költségek növekedése sok esetben 15-20 százalékosra tehető. A kettő közötti különbséget igyekeznek további hatékonyságnövekedéssel kompenzálni. A síliftek üzemeltetői például az felvonók sebességének csökkentésével és az ülésfűtések lekapcsolásával próbálnak spórolni az energiaszámlán. A szezonra szóló síbérletek ára várhatóan 690 és 820 euró körül mozog az idei főszezonban, amelyek arányosak  a pályák hosszával  és a szolgáltatások számával. Érdemes előre és online foglalni, ezzel sok pénzt lehet megtakarítani – javasolják a síturizmusra szakosodott szövetségek és szakértőik. További információ és részletek ITT.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk