hirdetés
hirdetés

Megdőlt a melegrekord, erdőtüzek is pusztítanak Nagy-Britanniában

Olvad a kifutópálya Londonban, erdőtüzek a város mellett, hamarabb zár a British Múzeum, áramszünetek Yorkshire-ben. 

hirdetés

A Heathrow repülőtéren 40,2 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt az Egyesült Királyság mindenkori melegrekordja - közölte a brit meteorológiai intézet kedden. Nagy-Britannia eddigi legmagasabb hőmérsékletét három évvel ezelőtt jegyezték, ekkor 38,7 fokot mértek Cambridge-ben. A szigetországban már múlt héten figyelmeztettek a szokatlan időjárásra, a hatóságok hétfőre és keddre - a szigetország történelmében először - a legmagasabb szintű riasztást adták ki a rendkívüli hőség miatt.

Több vasúti vállalat is felszólította az utasokat, hogy amennyiben tehetik, mellőzzék a vonatokkal történő utazást, mert a vasúti sínek eldeformálódása könnyen okozhat balesetet.

Az észak-angliai Yorkshire megyében áramkimaradásokról tájékoztattak, több helyen forgalomkorlátozásokat vezettek be, több szolgáltatónál ugyanis aggodalmat keltett, hogy az utak és a kiépített vonalak nincsenek felkészítve az efféle időjárásra.

A londoni British Museum bejelentette, hogy a szokottnál korábban zár be kedden, az épület belső udvarát ugyanis üvegtető borítja, emiatt egyre növekszik a hőmérséklet az épületben. A legfelsőbb bíróság épületét kedden bezárták a látogatók elől, miután gond akadt a légkondicionálással.

A londoni Luton reptéren hétfőn több órára lezárták a kifutópályát, mert az a hőség következtében megsérült.

Nagy-Britanniában a legtöbb középületben - irodákban, kórházakban, látógatóközpontokban - nincsen légkondicionáló berendezés, a szigetország mérsékelt, csapadékos éghajlatában ugyanis ritkán lépi át a harmincfokos hőmérsékletet a meleg. 

A hőség erdőtüzeket is okozott, csak London körzetében tíz tűzfészekről számoltak be. A legsúlyosabb tűz a Londontól keletre fekvő Wenningtonban ütött ki, ahol több házra is átterjedt, több családot ki kellett menekíteni. Száz tűzoltó küzdött a lángokkal. Személyi sérülésről egyelőre nem számoltak be.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk