Mire jó egy fenntartható védjegy a turizmusban?

A fenntartható turisztikai védjegyek globális rendszerében segít eligazodni a Dunakavicsok friss adása. 

A népszerű turisztikai podcast 23. epizódjában a fenntartható turisztikai védjegyek dzsungelébe kalauzolják el hallgatóikat az adás műsorvezetői, Kovács Balázs nemzetközi turisztikai szakértő és Nagy-Szász István szállodás szakember. Az adás elején az Osztrák Utazási Irodák Szövetségének (ÖRV) legutóbbi svájci kongresszusáról hallhatunk első kézből élmény- és szakmai beszámolót. Megtudhatjuk, hogy miként lehet a fenntartható turizmus kívánalmainak megfelelően megszervezni egy konferenciát és tanulmányutat. Ennek kapcsán megismerkedhetünk a Swiss Travel Pass integrált jegyrendszer gyakorlatával, amely a svájci közösségi közlekedési szolgáltatások kedveltségének egyik kulcsa. Az ÖRV kongresszuson elhangzott előadások kapcsán megtudhatjuk, hogy hányféle fenntarthatósági védjegy létezik a turizmus terültén, s miként lehet el-, illetve kiigazodni közöttük?

Megoldásként bemutatják a Fenntarthatósági Turizmus Világtanács, a GSTC védjegy minősítési rendszerének célját és működési mechanizmusát.  A minősítési rendszerek kapcsán aktualitásként hallhatunk még a Michelin Guide zöld csillag védjegye mögött meghúzódó szempontokról, illetve megismerkedhetünk a körforgásos vendéglátás terén a jó konyhai gyakorlatok kritériumaival is. Az adásban hallhatunk még a munkaerő-piaci folyamatokat stabilizálni kívánó szerviz robotok térnyeréséről, illetve az okokról, amelyek miatt a Japánban korábban elterjedt szállodai robotok visszaszorulóban vannak. Megismerkedünk a „munkanélkülivé” vált Churi chan szállodai robotasszisztens sajátságos történetével is. Természetesen ebből az adásból sem hiányoznak a színes történekek, hallhatunk még érdekes és friss Guinness rekordokról is a turizmus területéről. 

 


Szlovénia meghosszabbította a határellenőrzést a magyar határon

Szlovénia meghosszabbította a határellenőrzést a magyar határon 

A szlovén kormány csütörtöki ülésén további hat hónappal meghosszabbította a határellenőrzést a horvát és a magyar határon.
Jégdóm nyílt a Magas-Tátrában

Jégdóm nyílt a Magas-Tátrában 

A jégdóm Szlovákia egyik leglátogatottabb látványosságává vált.
DZT: íme, az innovatív MI-influenszer

DZT: íme, az innovatív MI-influenszer 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) elindítja első MI-influenszer projektjét és ezáltal egy további szinten is felhasználja a mesterséges intelligenciát az úticél Németország nemzetközi marketingjében.
Mozart egykori otthona moziteremmé alakult

Mozart egykori otthona moziteremmé alakult 

A KINOLINO elnevezésű gyermek filmfesztiválnak először ad otthont moziként a híres bécsi zeneszerző egykori otthona.
Portugália turisztikai kínálata Budapest szívében

Portugália turisztikai kínálata Budapest szívében 

A rendezvényen közel harminc portugál turisztikai szolgáltató mutatta be legújabb ajánlatait, a résztvevők megismerkedhettek a portugál kulturális örökséggel, gasztronómiával, valamint a különböző régiók által kínált élményekkel, helyszínekkel, hotelekkel.
Megjelent Ausztria síkalauza

Megjelent Ausztria síkalauza 

Több mint 200 síterülettel, aktuális árakkal és tippekkel.
Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban – podcastban elmesélve

Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban – podcastban elmesélve 

Novemberben egy kísérleti jellegű adással jelentkezett a népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast.
Föld alatti bunkervilág,  kommunista építészeti emlékek és mediterrán gasztronómia

Föld alatti bunkervilág, kommunista építészeti emlékek és mediterrán gasztronómia 

íme, mindezeket rejti az egykori kommunista ország fővárosa, Tirana.
Bécs köszöni, de nem kér a Black Friday-őrületből

Bécs köszöni, de nem kér a Black Friday-őrületből 

Narancshét vs. Black Friday – ez Bécs fenntartható válasza a vásárlási lázra.
 Firenze betiltja a kulcsdobozokat és  az idegenvezetők hangszóróit

Firenze betiltja a kulcsdobozokat és az idegenvezetők hangszóróit  

Firenze is lépéseket tesz a túlturizmus visszaszorítására, és olyan intézkedéseket vezet be, mint például a rövid távú bérbeadók által használt kulcsdobozok és az idegenvezetők hangszóróinak betiltása.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.