hirdetés
hirdetés

Modellváltást hoz az osztrák vendéglátásban a munkaerőhiány

Ausztriában továbbra is égető probléma a turizmus és vendéglátás területén jelentkező jelentős munkaerőhiány. Érdekes jelenség ütötte fel a fejét az orvoslására.

hirdetés

Az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) vendéglátó szakosztályának elnöke, Mario Pulker szerint a legtöbb vendéglátóhelyen az elmúlt évben a nyitvatartási idő rövidítésével és a szolgáltatási paletta szűkítésével igyekeztek úrra lenni a helyzeten. A korábban a hét minden napján nyitva tartó vendéglátóegységek közül sokan már heti egy vagy akár két munkaszüneti napot is kénytelenek beiktatni, hogy orvosolják a hiányzó munkatársak miatt kialakult szűk keresztmetszeteket. A WKO szerint Ausztriában is erős trenddé vált, hogy az éttermek, vendéglátó helyek között egyre terjed az önkiszolgáló megoldásokra való átállás.

Depositphotos
Depositphotos

Az ORF alsó-ausztriai körképe egy St. Pölten-i pékség és kávézó példáján keresztül érzékelteti a modellváltás lényegét. A 13 egységből álló üzlethálózat számára nemcsak a munkaerő hiánya, hanem a meglévő munkaerő túlzott bérelvárása is komoly fejfájást okoz, hiszen az irreális költségeket nem lehet már a vásárlókra továbbhárítani. Szükségmegoldásként teljes egészében a pultnál való kiszolgálást vezettek be, amely egyre gyakoribb megoldás más típusú vendéglátóhelyek esetében is. A modellváltás „előnye”, hogy viszonylag szakképzetlen munkavállalóval is elvégeztethető a feladat, másrészt a vendég időt spórol meg.

Mario Pulker nyilatkozata szerint érdemes körbenézni a szomszédoknál a működésképes receptek után, hiszen Észak-Európában már régóta megvalósult a gasztronómiai modellváltás. Gyakori, hogy éttermek napközben önkiszolgáló jelleggel működnek, majd este magasabb díjszabással asztalszervizre állnak át. A WKO szerint várható, hogy az ausztriai kávéházak is követik az új koncepciót. Egyesek szerint hasonló a helyzet, mint a 60-as és 70-es években, amikor sok patináns bécsi kávéház kényszerült bezárni, s helyüket autókereskedések és bankok vették át. Éppen ezért sokan féltik a 330 éves bécsi kávéházi kultúra értékeit, hiszen bizonytalan, hogy mit hoz a jövő?

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk