hirdetés
hirdetés

Nagy a baj az alacsonyabban fekvő francia síterepeken

Sorra zárnak be, pontosabban szólva nem nyitnak ki az idei síszezonra, és szerelik le a felvonókat is. Az ok közismert: globális felmelegedésnek hívják.

hirdetés

És mivel a természetes hó egyre kevesebb az Alpok alsóbb régióiban, a hóágyúzás költséges, ezért a legkeményebb forgatókönyv szerint az évszázad végére Európa egész területén elfelejtheti a síelést, áll az euronews.com megállapításában a CNN tudósítása alapján.

pixabay.com
pixabay.com
 

A francia Alpokban található La Sambuy városa, felette síterep négy felvonóval. A központ nincs messze a Mont Blanc-tól, a környék síélete (különösen Chamonix) pörög. La Sambuy viszont úgy döntött, ideje befejezni, és idén már nem is indítják be a felvonókat. Mindennek az oka, hogy nincs elég hó a folytatáshoz, és mert a korábban december elejétől március végéig tartó szezon az utóbbi években alig pár hetesre rövidült. Jacques Dalex, La Sambuy polgármestere a CNN-nek elmondta, hogy a 2022-2023-as szezonban mindössze négy hétig volt hó, és akkor is kevés, tehát a felvonókat nem érte meg üzemeltetni – a téli szezonban jó félmillió eurós veszteséget könyvelhettek el.

La Sambuy városi tanácsa augusztusban döntött a síközpont bezárása mellett, a felvonókat pedig mielőbb el kell bontaniuk. Dalex azt mondta, hogy az üdülőt átpozicionálják nyári vakációkra, és a túrázókat próbálják odacsalogatni.

La Sambuy tehát idén bezár, a szintén francia Alpokban lévő Saint-Firmin pedig tavaly húzta le a rolót. A sor a korábbi éveket tekintve ennél is hosszabb, a Mountain Wilderness néven futó, francia gyökerű környezetvédő egyesület szerint 2001 óta 22 felvonót szereltek le Franciaországban, és becslések szerint még mindig 106 használatlan van az az ország 59 helyszínén.

A teljes cikk ITT olvasható el.

(forrás: CNN / Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk