hirdetés
hirdetés

Nemzeti virágot választott Románia

A kedden megszavazott jogszabály szerint a nemzeti virág népszerűsítése és megünneplése érdekében ezentúl évente rendeznek országos fesztivált keleti szomszédunknál.

hirdetés

A törvénykezdeményezést májusban terjesztette a parlament elé a bukaresti nagykoalíció 53 szociáldemokrata, liberális és RMDSZ-es törvényhozója. Az indoklás szerint egy nép nemzeti önazonosságát nemcsak az alkotmányban rögzített nemzeti jelképek fejezik ki, hanem adott esetben olyan tárgyak, növények vagy állatok, amelyeknek a tulajdonságaival azonosul, vagy amelyek kulturális örökségéhez tartoznak. A kezdeményezők a japán cseresznyevirág, a holland tulipán, a bolgár rózsa, a spanyol szegfű, vagy az olasz liliom példájára hivatkozva úgy értékelték, hogy Romániának is szüksége van egy nemzeti virágra, majd a bukaresti agrártudományi és állatorvosi egyetem kertészeti szakembereivel konzultálva a bazsarózsára esett a választásuk.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

A szakértők rámutattak: Romániában a bazsarózsa öt különböző fajtája nő vadon a természetvédelmi területeken, amelyeken évente rendeznek bazsarózsa-fesztivált. A virág három kertészeti fajtájának százféle változatát termesztik országszerte, ezek elmaradhatatlan díszei a parkoknak. A bazsarózsa az ország szinte egész területén honos, a román népi hagyományokban pedig gyakran a szépség szinonimájaként jelenik meg és a népi gyógyászat egyik fontos kelléke - olvasható az indoklásban. A kedden megszavazott jogszabály szerint a nemzeti virág népszerűsítése és megünneplése érdekében ezentúl évente rendeznek országos bazsarózsafesztivált Romániában, a bazsarózsakultuszt ápoló helyi kezdeményezéseket pedig közpénzekből is szabad támogatni. A tervezetet a szenátus sürgősségi eljárásban tárgyalta és június végén nagy szavazattöbbséggel elfogadta. A képviselőház már nem hagyta jóvá a sürgősségi eljárást, de a tervezet így is azonnal napirendre került az őszi ülésszakban, és nagy többséggel el is fogadták.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk