hirdetés
hirdetés

Osztrák helyzet: befelé némi lazítás, a határokon szigorítás

Rengeteg tesztelés és zárt térben kötelezően FFP2-es maszk - ez a receptje most az óvatos nyitásnak Ausztriában.

hirdetés

Nyugati szomszédunk első európai országként 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt bemutatásához kötötte bizonyos szolgáltatások használatát, beleértve az iskolai oktatást is, adta hírül az euronews.com tudósítása.

Fodrászhoz, iskolába: csak negatív teszttel

Ismét zsúfoltak a bevásárlóutcák Ausztriában, hiszen a kormány lazított a korlátozásokon. Hétfőtől újra kinyithattak az üzletek, az iskolák, a múzeumok és bizonyos szolgáltatók. Fodrászhoz vagy tanórára csak negatív vírusteszt birtokában lehet menni, sokak szerint azonban ez is felüdülés.

Ausztria az első európai ország, amely teszthez köti bizonyos szolgáltatások használatát. „Mielőtt bejön a vendég, megnézzük, hogy van-e 48 óránál nem régebbi negatív Covid-tesztje", magyarázza egy fodrász a riportban.

Folytonos tesztelés

Ausztria területére történő beutazást megelőzően online regisztrációt kell kitölteni, illetve a beutazást követően mindenki köteles hatósági házi karanténba kerülni tíz napig, és a beutazást követő ötödik naptól van lehetősége a beutazónak ingyenes PCR vagy antigén teszt elvégeztetésére. A rendelet nem vonatkozik az ingázókra, a mezőgazdasági munkát végzőkre, a teherforgalomban résztvevőkre, sem a sürgősségi orvosi ellátásban részesülőkre.

Az osztrák vezetés a program kiterjesztésén gondolkozik. Így aki nem hajlandó teszteltetni magát, hamarosan nemcsak a fodrászoktól, hanem a színházakból és mozikból is ki lesz tiltva.

Annak érdekében, hogy az új rendszer gördülékenyen működjön, tömegesen elérhetővé tették az ingyenes teszteket. A schönbrunni kastélytól a gyógyszertárakig számos helyen ellenőrizhetik a helyiek a fertőzöttségüket. „Ez a módszer teljesen új. Ha beválik, az azt jelenti, hogy minden nap leteszteljük a társadalom széles rétegeit. Így nemcsak azok mennek el tesztelni, akik nagyon elkötelezettek, hanem majdnem mindenki", ismertette a terveket Rudolf Anschober egészségügyi miniszter.

Kritika a németektől

A nyitást éles kritikák érik a szomszédos Németországból. Markus Blume, a CSU főtitkára a Twitteren úgy fogalmazott, hogy Ausztria és Csehország felelőtlenül veszélybe sodorja a Németországban elért sikereket.

(forrás: Euronews)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai