hirdetés
hirdetés

Szerdától új járványügyi eljárásrend Ausztriában

Az osztrák szövetségi kormány szeptember 8-án a járványügyi szakértőkkel és a tartományi vezetőkkel való egyeztetést követő ülésén döntött az őszi és téli hónapokra irányadó járványügyi intézkedésekről - írja a GD Consulting.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Az erről szóló tájékoztatón Sebastian Kurz kancellár mintaként utalt Dániára, ahol a lakosság 86 százalékos átoltottsági rátája miatt jelenleg semmilyen járványkezelésre sincs szükség. Ausztriában is az a cél, hogy az oltásokkal elkerüljék a zárlatot. Az „oltás a megoldás, nem a lockdown” - hangsúlyozta a kancellár. Amíg a kívánt  oltási rátát nem érik el, addig az „oltatlanok védelme érdekében” szükség van egy új intézkedési rendre. A jövőben ennek értelmében a kórházi intenzív kapacitások 10-, 15-, és 20 százalékos leterheltségének elérésekor automatikusan egy háromfokozatú eljárásrend lép életbe.

Fotó: Adobe Stock
Fotó: Adobe Stock

Az első lépcső szeptember 15-től már hatályos is: az élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban és a tömegközlekedési eszközökön ismét kötelező lesz az FFP2 maszk viselése. Minden egyéb helyen a már beoltottaknak csak ajánlott, azonban a védettséggel még nem rendelkezőknek kötelező lesz az FFP2 maszk. A védettségi igazolások, - vagy ahogy Ausztriában nevezik, a zöld útlevelek – eredetiségét és jogosultságát a rendőrség fokozottan ellenőrizni fogja. Ugyancsak már az első lépcsős eljárásrendtől kezdődően - bécsi mintára - az antigén gyorstesztek érvényességi idejét 48 óráról 24 órára csökketik. Továbbá e járványkészültségi fokozattól a 25 fő feletti rendezvényeket már csak zöld passzussal lehet látogatni, tehát ezen összejövetelek résztvevői csak azok lehetnek, akiket már beoltottak, átestek a betegségen vagy negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek. Az intézkedési rend második lépcsőjében az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják. A harmadik fokozat további megkötést tartalmaz majd. A zöld útlevélhez kötött valamennyi tevékenységnél a

védettséggel még nem rendelkezők számára már csak friss PCR-teszt bemutatásával lehetséges a "bejutás", az antigént tesztet nem fogadják el. Az intézkedések célja a zárlat elkerülése, a gazdasági élet és a mindennapi munkarend biztosítása az elkövetkezendő időszakban.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk