Tinédzser korba lépett Linz

Nagyszabású szakmai összejövetellel, egy önálló kiállítás megnyitásával és nemzetközi workshoppal emlékeztek, s értékelték a kereken 10 éve megvalósult Európa Kulturális Fővárosa Projekt (EKF) tapasztalatait a felső-ausztriai Linzben.

A kétnapos rendezvényen hazai turisztikai szakemberek is képviseltettek magukat, hogy első kézből meríthessenek a tapasztalatokból és közelebbről is megismerjék a „linzi turisztikai csoda” receptjét – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs, Ausztriában élő turisztikai szakértő.

„Nem nosztalgiázni szeretnénk, hanem az elmúlt 10 év sikeréből tanulva a jövőbe tekinteni, hogy az együtt megkezdett utat tovább folytathassuk” – nyitotta meg a közel 400 fő részvételével zajló ünnepséget, Prof. Georg Steiner – a Linz Tourismus ügyvezetője. Az egy évtizeddel ezelőtt eredményesen felépített és lebonyolított EKF projekt maradandó és pozitív változatásokat indított el a korábbi iparváros életében. Mára Linz a „modern Ausztria cégére” lett, olyan pezsgő kulturális élettel redelkező innovatív város, amelyre az öntudatra ébred saját polgárai is nagyon büszkék. A linziek is örömmel azonosulnak a pozitív változásokat magába sűrítő imázzsal, amely a „Linz verändert” (a város változik/megváltoztat) szlogennel írható le leginkább.

„Az idén tinédzser korba lépett Linz, fiatalos lendülettel megy tovább változás útján, s kiváncsiságtól hajtva izgalommal keresi azokat a területeket, ahol megvalósíthatja önmagát” – fogalmazta meg a jövőképet a város turisztikai igazgatója. Ahogy arról korábban beszámoltunk a 2009-ben az EKF címet viselő Linz város turizmusa hatalmas léptékben fejlődik, s mára a kreatív városfejlesztés és jövőorientált turisztikai márka- és stratégiaképzés területén az egyik legtöbbett hivatkozott, és legtöbb szakmai követővel rendelkező jó példává vált. Linz 2014-ben elnyerte az „UNESCO City of Media Arts” címet is, amely az innovációban élenjáró, kreatív városok hálózatába való aktív bekapcsolódást tette lehetővé. Az ENSZ turisztikai szakosított szervezete, - az UNWTO - a városi turizmusról megjelent 2018-as tanulmánya a professzionálisan szervezett, kreatív és fenntartható szemléletű turizmusfejlesztés- és márkaépítés legjobb gyakorlatának nevezte Linzet.

Az elmúlt év végén pedig az Európai Bizottság Smart Tourism City pályázata keretében a kulturális örökség és kreativitás kategóriában különdíjjal jutalmazta a várost, a hagyományok innovatív fejlesztése és turisztikai hasznosítása terén végzett úttörő munka elismeréseként. A 10 éve elindított kulturális- és turisztikai projektekből a mai napig számos velünk él, s egyben komoly turisztikai vonzerőnek is számítanak. Ilyen például a linzi belváros háztetői felett, atipikus helyszínen, évente változó tartalommal megvalósuló kortárs képzőművészeti kiállítás: a Sinnesrausch. A jövő múzeumának is nevezett Arc Electronica Center, amely idén a mesterséges intelligencia témára koncentrál, s maga is katalizátora a városban lévő pozitív és innovatív változásoknak.

A 10 évvel ezelőtt 3,5 millió látogatót vonzó, 7700 EKF rendezvénynek és akciónak emléket állító kiállítás, az ugyancsak az EKF projekt keretében megvalósult SchlossMuseum déli szárnyában tekinthető meg szeptember végéig. Az Európai Bizottság, az UNWTO és az UNESCO szakértői Linz turizmusának elsődleges sikerét a stabil szakembergárdában és intézményrendszerben látják, amely a turisztikai vállalkozások mellett aktív és redszeresített kapcsolatat tart a tudományos, kulturális és politikai szféra szereplőivel. A hosszú távú stratégia mentén a Linz Tourismus koordinátora is egyben a márkaépítésnek és a városi turizmus szervezésének, amely fókuszában a kultúra és a turizmus szinergikus kapcsolatának folyamatos és következetes építése áll – foglalja össze a kétnapos EKF konferencia tapasztalatait, illetve az eddigi rangos nemzetözi elismerések mögött meghúzódó indokokat Kovács Balázs, a Linz Tourismus megbízottja, aki GD Consulting cégén keresztül látja el Linz város bécsi és magyarországi képviseletét is.

Forrás: Turizmus Online


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.