hirdetés
hirdetés

Yves Saint-Laurent Múzeum, ökoturisztikai projekt és 40 éves Centre Pompidou

Május 9-én tartotta sajtótájékoztatóját a Francia Turisztikai Hivatal az Atout France, a nagykövetség épületében. A tájékoztatón bemutatták az idei évi turisztikai újdonságait, a fontosabb eseményeket és évfordulókat. A tájékoztatón részt vett a nagykövet, Éric Fournier is. 

hirdetés

A tájékoztató számokkal kezdődött, melyekből megtudtuk, hogy 2016-ban közel 83,5 millió turista kereste fel Franciaországot, így továbbra is a világ első számú turisztikai desztinációja. A turizmus a GDP 7.4%-át tette ki 2016-ban. A Budapest Airport adatai alapján London után, a Párizs-Budapest vonalon regisztrálták a legnagyobb éves utasforgalmat 2016-ban is (551 579 utas).

A Budapest Airport franciaországi járatain rögzített utasok száma 2016-ban (611 796 utas) 11,8%-al növekedett a 2015-ös adatokhoz képest. 2016-ban hozzávetőlegesen 260 000 magyar turista kereste fel Franciaországot és a KSH adatai szerint 2016-ban Franciaország a 12. legkedveltebb úticél volt a magyar utazók körében.

Futurisztikus zenekomplexum és ökoturisztikai projekt a Disneylandtől

2017. április 22-én megnyílt a Seine Musicale zenei központ. Főleg koncerteket, egyéb zenei rendezvényeket, táncelőadásokat, pedagógiai eseményeket fognak itt tartani. A futurisztikus épületkomplexumban több hangstúdió és próbaterem is található, illetve egy 2660 m²-es terület a kulturális tevékenységet végző cégek és üzletek számára.

Shigeru Ban Building © Morph_Berge Meudon
Shigeru Ban Building © Morph_Berge Meudon

A Seine Musicale zenei központ célja, hogy minél szélesebb réteghez juttassák el a zene örömét. A koncertek mellett zenei oktatásnak is van helye és különböző kórusok is gyakorolhatnak. A megnyitó előestéjén Bob Dylan egyedülálló koncertjét élvezhette a közönség.

2017 októberében nyílik meg a Disneyland Paris új projektje, a Villages Nature. A Pierre & Vacances és a Disneyland közös ökoturisztikai projektje 2017 őszére készül el. A természetbarát, családi turisztikai komplexum Párizstól 32 km-re, Disneyland Paris-tól 6 km-re található. A tervezők fő ötlete, hogy ötvözzék a családi nyaralás szórakoztató elemeit és a környezetvédelmet. Egy átmenet a város és a természet között.

Lake Promenade © Jean de Gastines Architectes T.Huau - Interscène  Kreaction
Lake Promenade © Jean de Gastines Architectes T.Huau - Interscène Kreaction

A hatalmas, 120 hektár területen épülő vakációs központ egy autómentes övezet, ahol egy lagúna körül találhatóak a zöldnövényzettel teletűzdelt szálláshelyek és szórakoztató helyszínek. Az egész komplexum fűtési rendszere geotermikus megoldással van biztosítva.

Ezeken a tematikus helyszíneken játékos módon és aktív programokon keresztül ismerhetik meg a gyerekek a növénytermesztés és a környezetvédelem alapjait. Évente több mint 1 millió látogatót várnak a vakációs központba.

A franciák a divat szerelmeseire is gondoltak, ezért Yves Saint-Laurent Múzeum nyílik Párizsban. A Pierre Bergé-Yves Saint-Laurent alapítványnak köszönhetően 2017 októberében nyílik meg Párizsban és a marokkói Marrákes-ben az Yves Saint-Laurent (1936-2008) munkássága előtt tisztelgő múzeum.

A teljes YSL-gyűjtemény 5 000 ruhadarabból és 15 000 kiegészítőből, rajzokból, képekből, egyéb dokumentumokból áll, így bőven van miből válogatni a hamarosan nyíló kiállításhoz. 

Studio © Luc Castel
Studio © Luc Castel

25 éves Disneyland és 40 éves Centre Pompidou

Idén több turisztikai látványosság, város és kulturális központ is ünnepli a születésnapját, ezért különböző programokkal várják az oda utazókat.

2017-ben Le Havre városa az 500. évfordulóját ünnepli, ezért 2017. május 27-től november 5-ig, öt hónapon keresztül kerül megrendezésre az "Un été au Havre 2017" (Egy nyár Le Havre-ban 2017) elnevezésű fesztivál, mely sok színes programot kínál a városban és a kikötőben: művészeti installációk, koncertek, kiállítások, utcai parádék, hajók versenye, színházi performanszok.

2017. március 26-án vette kezdetét a Disneyland Paris 25. születésnapja alkalmából rendezett programsorozat. Az évfordulónak köszönhetően egész évben számos újdonság várja a látogatókat, illetve ez alkalomból felújították a parkhoz tartozó szállodákat is.

Disneyland-et is uralja a Star Wars láz. Valódi 3D-s intergalaktikus utazást kínál az új Star Tours: The Adventures Continue túra. Ha ez nem lenne elég, akkor most bárki a Star Wars Hyperspace Mountain pilótájává válhat és a Star Wars Galaxis több helyszínén kalandozhat.

40. születésnapját ünnepli a Centre Pompidou, mely alkalomból 40 franciaországi városban lesznek különböző rendezvények: 75 helyszín, 50 kiállítás, 15 show és koncert várja az érdeklődőket. A Centre Pompidou a művészi szabadságot szimbolizálja és a világ egyik legfontosabb kulturális intézménye. A 40 év alatt 325 kiállításnak adott otthont és a világ egyik leggazdagabb kortárs művészeti gyűjteményével büszkélkedhet.

Franciaország egyik legjelentősebb művésze, Auguste Rodin (1840-1917), 1917. november 17-én hunyt el. Halálának 100. évfordulója alkalmából egész évben több esemény és kiállítás folyamán tisztelegnek a művész munkássága előtt. A legjelentősebb kiállításnak a Párizsi Grand Palais ad otthont, melyet a Rodin Múzeummal közösen szerveznek 2017. március 22-től július 31-ig.

Díjak és közlekedés

2016-ban több díjat és elismerést is kaptak a franciák. A World Travel Awards szerint 2016-ban Lyon lett a legjobb európai city break desztináció.

Franciaország harmadik legnagyobb városát, Lyon-t évente 5,5 millióan keresik fel, melynek 30%-a külföldi turista. 2016. áprilisa óta Budapestről már közvetlen Easyjet járattal is el lehet jutni Lyon-ba.

A világ egyik vezető útikalauzának számító Lonely Planet elkészítette a 2017-re ajánlott legjobb desztinációk listáit országokra, régiókra és városokra bontva. A városok közül Bordeaux nyerte el az első helyet. A listákat évente a Lonely Planet szerzőinek, szerkesztőinek, bloggereinek és tweetelőinek véleménye alapján állítják össze.

Bordeaux_Water mirror © Thomas Sanson
Bordeaux_Water mirror © Thomas Sanson

Bordeaux 2017 nyarától az új, nagy sebességű vonat összeköttetésnek köszönhetően már csupán 2 óra alatt elérhető lesz Párizsból. Illetve 2017. szeptember 22-től a Wizz Air légitársaság is elindítja közvetlen Budapest-Bordeaux járatát.

Az Air France a nyári menetrend kezdetével már napi 4 járattal köti össze Budapestet a francia fővárossal. Párizson túl elérhető az Air France-al, Bordeaux, Toulouse és Marseille.

2016-ban több közvetlen járat is indul Magyarország és Franciaország között, melyek továbbra is idén is üzemelnek. Ilyen a Wizz Air diszkont légitársaság Budapest-Nizza járata, mely 2016. március 11-től üzemel.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk