hirdetés
hirdetés

Több jut jövőre a gyógyfürdők támogatott szolgáltatásaira

Várhatóan 200 millió forinttal, vagyis öt százalékkal növekszik jövőre a gyógyfürdőkben igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások támogatására fordítható összeg – közölte a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke Zalakaroson.

hirdetés

Vancsura Miklós a 103 tagot tömörítő szerveződés kétnapos ülésének zárásaként beszélt arról, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tájékoztatta a résztvevőket a várható növekedésről. A jövő évben így erre a célra összesen 4,2 milliárd forint áll rendelkezésre az állami költségvetésben az OEP számára szóló előirányzatában, a tárca pedig folytatja a 2007- ben megszakadt árkiegészítő tárgyalásokat is. Az ülés résztvevői megismerhették a szövetség által 2008 óta minden évben elkészített, a magyarországi fürdők gazdasági helyzetét és erejét tükröző információkat, ezekhez idén az összes árbevételt mintegy 80 százalékban lefedő 60 fürdő szolgáltatott adatokat. A szövetség közlése szerint a hazai fürdők tavaly 55,3 milliárd forint nettó árbevételt értek el, ebből a fürdőszolgáltatások bevétele 23,8 milliárd forint volt. Az üdülési csekkekből közel 3,7 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, ez a teljes bevétel 15,5 százalékát jelentette. Összesen 24,8 millió fürdőbelépőt értékesítettek a hazai fürdők, amelyek csaknem 8 500 alkalmazottat foglalkoztattak.

Vancsura Miklós az MTI kérdésére hozzátette: a fürdők árbevétele 20 százalékkal emelkedett 2008 óta, a fürdőszolgáltatásokból befolyó bevétel pedig 9,6 százalékkal nőtt. A Magyar Fürdőszövetség szerint a magyarországi fürdőkben jelentős foglalkoztatásbővítést eredményezne, ha a fürdőipar is igénybe vehetne támogatásokat a munkahelyteremtő beruházásokhoz. A szövetség szeretné elérni, hogy a januártól 450 ezer forintos maximális felhasználási kerettel rendelkező Szép-kártya egyes elkülönülő számlái között biztosítható legyen az „átjárás”. Javaslatuk szerint a szálláshelyekre meghatározott 225 ezer, a meleg étkeztetésre használható 150 ezer, és a egészségmegőrzésre fordítható 75 ezer forintos maximális költést a kártyakibocsátó ellenőrizze, a munkavállalónak ne kelljen már a kártya átvételekor eldöntenie, hogy mire mennyit kíván felhasználni.

Vancsura Miklós kitért arra is, hogy elkészült a fürdők védjegyéről szóló jogszabály tervezete, amely szerint minden magyarországi fürdőt a Magyar Fürdőszövetség fogja egy és öt csillag közötti kategóriába sorolni a megfogalmazott kritériumok alapján. A várhatóan a jövő év első felében, a jogszabály elfogadása után induló értékelések nagyjából 300 fürdőre, strandra és uszodára, köztük a mintegy 170 gyógy- és élményfürdőre terjednek ki.

A szövetség a jelenlegi érdekvédelmi és érdek-képviseleti feladatán felül a jövőben más tevékenységet is vállal. Januárban a vendégek számára indítanak a hazai fürdőkről egy információs honlapot, továbbá szeretnék közös márkaként, brandként elismertetni a hazai fürdőipart – mondta a szervezet vezetője az MTI-nek.

Pásztor Szilvia
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk