hirdetés
hirdetés

Osztálykirándulás a határon túlra

Fekete turizmus: rend lesz vagy új lavina indul?

A turisztikai kormányzat elkötelezettségét fejezte ki, hogy hosszú évek sikertelen próbálkozásai után 2011-ben végre érdemi lépéseket tegyenek a szakmát irritáló feketén történő utazásszervezés ellen. Piaci szereplők ellenben attól tartanak, hogy a közelmúltban, a határon túli osztálykirándulások kapcsán hozott törvény hatására, a nem kellően erélyes állami beavatkozás és kontroll hiányában a helyzet rosszabbodni fog, és akár lavina is elindulhat a fekete szervezés terén.

hirdetés

Magyarország, 2010-11 fordulója. Az érintettektől kapott tájékoztatás (Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai államtitkársága) szerint érdemi döntések, jogszabályváltozások várhatók a magyarországi fekete utazásszervezés elleni fellépésben. Az elmúlt hónapokban – erről a Turizmus Trend is minden esetben beszámolt -, újabb és újabb szakmai egyeztetések történtek annak érdekében, hogy a vonatkozó rendeletek átgondolásával, módosításával és a lényegesen szigorúbb bírságolás bevezetésével a jövőben eredmények születhetnek a jogosulatlan utazásszervezők piactorzító, kellően el nem ítélhető tevékenységével szemben.

Szerbiában ilyen nem fordulhatna elő

De milyen kialakult gyakorlatról is beszélünk? – kerestünk meg szakembereket. A szegedi székhelyű Top Tours ügyvezetője, Szekeresné Tanács Ilona szerint a kialakult hazai gyakorlat méltánytalan az adót, kauciót fizető, legálisan és átláthatóan működő utazási irodák számára. Fogalmazhatunk úgy is, manapság boldog-boldogtalan szervezhet utakat, és szervez is a munkahely, a tornatanár, a pap… Nem arról van szó, hogy egy pedagógus ne szervezhetne tanulmányi kirándulást, ám ezekre viszik a szülőket, a szomszédokat, az ismerősöket – és ez így már teljesen más megítélés alá tartozik. A felsoroltaktól beszedik a pénzt, azzal nem számolnak el.

Nem csupán a tisztességes elszámolás, a felelősség, a szakirányú ismeretek hiányáról van szó, hanem az utasok biztonságáról is. Sajnos, történt már tragédia éppen a fekete utazásszervezés miatt és azért, mert a biztonságot, a minőséget nem tartották egyesek szem előtt, csupán a kedvezőbb árakat. Van egy szerbiai ismerősöm - mondja a Top Tours vezetője -, aki szerint a magyarországihoz hasonló gyakorlat kialakulása elképzelhetetlen déli, még uniós csatlakozás előtt álló szomszédunknál. Szerbiában nem fordulhat elő, hogy az említett utakat ne professzionális - előleget, befizetési határidőt, felelősséget, szakmaiságot, egyszóval a törvényes utaztatás kritériumait megvalósító, betartó – utazási iroda bonyolítsa le.

Visszás és nevetséges

Szvoboda János, a NUR Neckermann cégvezetője szerint nagyon visszás az a jelenlegi állapot, melyben egyrészt az utazásszervezés egy olyan szakma, amely egész Európában az utasok védelme érdekében túlszabályozott, másrészt viszont a bejegyzett utazásszervezőkön kívül bárki, bármilyen utazást szervezhet minden kontroll nélkül, következmények nélkül figyelmen kívül hagyhatja az utazásszervezésre vonatkozó jogszabályi előírásokat, a fogyasztóvédelmi előírásokat, a minőségbiztosítási követelményeket, és nyilván adót sem fizet, miközben jövedelemre tesz szert. Talán nem eléggé köztudott, hogy az utazásszervezők milyen alacsony árréssel dolgoznak, és hogy mennyire meg kell dolgozniuk azért a pénzért, amiből működési költségeiket fedezni tudják. Ám a jogosulatlan utazásszervezők semmivel sem kerülnek kevesebbe, sőt – hívta fel a figyelmet a szakember. Gyakorlati tapasztalat, hogy miután a professzionális utazásszervezés szokásos kellékei (prospektus, számla, utazási szerződés) hiányoznak, az utasok észre sem veszik, hogy rosszul jártak. Előfordult már, hogy a fekete szervezők a NUR Neckermanntól rendeltek szolgáltatásokat: az ügyfélnek járó kedvezményeket megtartották saját maguknak a Neckermanntól igényelt jutalékkal együtt, és még rá is tettek az általunk megadott árra, ami egy jó nevű utazásszervezőnél nem fordulhat elő – vázolta az áldatlan helyzetet.

Szvoboda János szerint nem szabadna kiskaput hagyni a szabályozásban, és tájékoztatni kellene az oktatási intézményeket arról, hogyan tudják megversenyeztetni a bejegyzett utazásszervezőket. Örök igazság, mindenki foglalkozzon azzal, amihez ért. Bárki, aki utazásszervezéssel kíván foglalkozni, jelentse be az előírásoknak megfelelően ezt a tevékenységét, feleljen meg mindenben az előírásoknak. Szeretnék legjobb tudásunk szerint, korrekt áron végezni a dolgukat, és szeretnék elérni, hogy ne fosszák meg a szakmát a jogosulatlan utazásszervezők a munkalehetőségek jelentős részétől. A szigorú szabályozás, elősegítené a munkahelyek számának növelését, és jótékonyan hatna a költségvetés adóbevételeire is – mutatott rá a szakember.

A Fehérvár Travel ügyvezető igazgatója szerint nevetséges, hogy a hatóság nem tud hatékonyan fellépni a feketén szervezők ellen. Ez csak akarat kérdése – húzta alá Ribi Péter. Felhívta a figyelmet arra is, hogy korábban volt egy olyan tervezet, miszerint a jogosulatlan utazásszervezés büntetőjogi kategóriának számít. Ez nyilván kellő visszatartó erő lenne, ám jelenleg nem sokat tudni erről az ominózus tervezetről.

Kiemelt problémának tekintik

Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályának vezetője megkeresésünkre elmondta: az úgynevezett fekete utazásszervezést, fekete turizmust kiemelt problémának tekintik, és az érintett szervezetekkel (például a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság) már előrehaladott egyeztetések történtek ebben a kérdéskörben. A MUISZ jogi és etikai bizottság elnöke, Márton Ildikó szerint az elmúlt évek során számtalan esetben próbálták meg az államigazgatási szervek figyelmét felhívni a kialakult áldatlan helyzetre, ám nem egyszer don quijote-i harcot folytattak. Bejelentés számos történt, ezeket a MUISZ titkársága továbbította a fogyasztóvédelmi hatóságok felé – akik száz esetből háromszor jártak el. Ennek szerintük hatásköri oka volt, valamint a megfelelő apparátus hiánya. Hasonlóan kevés siker követte a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, illetve az önkormányzatok felé tett bejelentéseket, próbálkozásokat, így a hatékonyság már annál az első kérdésnél megbukott, hogy akkor most kinek joga és kötelessége ezekben az ügyekben eljárni.

Mint hal a vízben

A következő megdöbbentő eset pedig arra világít rá, hogy a fekete utazásszervezők olyan zavartalanul lubickolhatnak, mint hal a vízben. Bejelentés érkezett, egy buszos cég prágai útját kifogásolták, és a fogyasztóvédelem „el is járt” az ügyben. Képviselője úgymond találkozóra hívta a szervezőt, amely este hétkor, a Corvin mozi aulájában „megrendezésre került.” A szervező azt állította, a lebonyolító egy engedéllyel rendelkező buszos cég, a busz díját a buszon, a szállásét pedig Prágában, a helyszínen kell az utasnak fizetnie, tehát pénzt nem vett át. A buszos cég egyébként a sajátja volt. Az ügyet gond nélkül megúszta, mert ezek szerint semmi rendkívüli nem történt, egy mozi, egy kávéház is lehet telephely, jellemző munkaidőpontban, este hétkor.

Szerencsére ebben a tekintetben változások történnek, az ígéretek szerint törvénymódosítás várható, és Márton Ildikó szerint érdemes lesz megvizsgálni azt is, hogy az adóhatóság milyen szerepet kaphat a jövőbeni ellenőrzések tekintetében.

A tárca turisztikai főosztályvezetője szerint az egyeztetések annak érdekében zajlanak, hogy a hosszú évek óta húzódó kérdést minél előbb, a jogkövető piaci szereplők érdekében is rendezhessék, ezért felülvizsgálják az eddigi hatásköröket, és hatékonyabbá teszik a rendszert. 2011-ben közigazgatási egyeztetések történnek, és kialakítják a bejelentések után történő eljárások rendjét, menetét. Várhatóan az engedély és bejelentés nélküli utazásszervezés visszaszorítása érdekében többek közt a szabálysértési törvényt is módosítják, és például a határokon átnyúló fekete utazásszervezés esetében akár kétmillió forint bírság kiszabására is lehetőség lesz.

A bírságok megemelését egyébként a turisztikai főosztály már korábban is javasolta. A Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője szerint Horváth Endre helyettes államtitkár is elkötelezett amellett, hogy hamarosan érdemi előrelépés történjen, és ezt egyébként jogosan is várják el a legálisan működő, adót, tagdíjat fizető utazási irodák.

Osztálykirándulások határon túlra

A MUISZ más, ám a fekete utazásszervezéssel összefüggő területen is kérte az államtitkárság segítségét. Ez pedig a határon túli magyarlakta vidékekre a jövőben kötelező jelleggel szervezendő iskolai kirándulásokkal kapcsolatban történt, ahol az érdekképviseleti szervezet azt indítványozta, hogy ezek a kirándulások ne az utazási irodák kikerülésével jöjjenek létre, mivel a szakszerűséget nélkülöző, tanárok által, eseti jelleggel szervezendő utazások számos veszélyt rejtenek magukban. Márton Ildikó szerint ebben az ügyben is „felemelték a hangjukat”, és levelet küldtek a koncepciót kidolgozó Apáczai Közalapítványnak. Erre válasz is érkezett, és ennek megfelelően a MUISZ a jövőben előtérbe helyezi érdekérvényesítő lehetőségeit – mondta el a szakember.

Bár konkrét elképzelés még nincs, ám a Turizmus Trend már kapott egy jó ötletet a Fehérvár Travel ügyvezetőjétől. Ribi Péter szerint érthető, hogy az iskolák nem feltétlenül szeretnének utazási irodát igénybe venni, hisz náluk az ár nagyon fontos szempont, az utazási iroda pedig nyilván ráteszi a saját árrését. Mégis megoldás lehet, ha néhány erre szakosodott utazási iroda akkora mennyiségben vásárol szálláshelyeket a helyi szolgáltatóktól, hogy még az árréssel is olcsóbb lesz az eredeti árnál. Ekkor nyilván őket választják majd az iskolák, főleg ha még pluszokat is tudnak hozzátenni, ilyen lehet például szakszerű idegenvezetés, speciális programok…

A szakértők szerint annyi bizonyos, a jövő év első felében már látható lesz, hogy érdemi változások történnek-e a fekete turizmus elleni fellépésben, vagy változatlanul az utazási szakma egyik neuralgikus pontja marad a kérdéskör.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (2 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
A rossz, átgondolatlan törvények és rendeletek okozzák az anarchiát az utazási szakmában. A tanulmányi kirándulás igenis az egyik tipikus búvóhely, az adófizető
vállalkozások helyett a szervező tanárok vágják zsebre a sítúrák, kirándulások hasznát. A szülők készségesen fizetnek és nem ellenőriznek semmit, mert a gyerekük
vallaná kárát az esetleges okvetetlenkedésüknek. Szabadegyetemek, alapítványok alkalmazottai, egyiptológusok, hazánkban élő egyiptomi származású urak és hölgyek
szerveznek évente tucatnyi utat saját zsebre és vicces módon drágábban, mint a profi irodák. Mert szokás szerint a fizetnivalók jó része útközben derül csak ki.
Bíznák a szakmára a jogszabályok összeállítását, megoldódna a rendteremtés. De amíg dilettáns hivatalnokok szöszögnek ezzel, addig soha nem lesz rend. Azt is meg
kell említeni, hogy hatalmas a korrupció, sok a félrenézésért járó csúszópénz, védelmi pénz is ezen a területen. Hajmeresztő dolgokat hallani, hogy egyes feketén
szervezőket miért nem lehet lebuktatni, kik állnak mögöttük. De hát a miénk egy ilyen ország, a zavarosban halászás mindenek felett!
#
Szélmalomharc írásában sok igazság van. Egyet azonban nem szabad engedni, mégpedig a fekete utazásszervezést. Rengeteg egyesület, akik cégbíróságon bejegyeztették
magukat valamilyen tevékenységre, szakszervezetek, alapítványok, iskolák, autóbusztulajdonosok no és magánszemélyek is mind feketén szervezik és hírdetik programjaikat.
Nem félnek egész évben külföldi szállásokat közvetíteni és azt a nagy nyílvánosság előtt bonyolítani. Az idegenforgalmat, utazásszervezést, igenis szakszerüen
kell végezni, amely jelenleg az utazási irodák privilégiuma kell hogy legyen. Jó lenne, ha a minisztérium vezetése is ebbe az irányba gondolkodna és ezt képviselné.
Természetesen a hibázó, csődbe került és az utasnak kárt okozó utazási iroda vezetőjét teljesen ki kell zárni az utazásszervezésből, példás büntetési tételt
kiszabva rá. Azon is el kell gondolkodni a minisztériumnak, hogy az utazási irodák gazdasági szabályozását egyszerű és könnyen elszámolhatóvá kell tenni, mert a
szigorítások igenis csak növelik a fekete turizmust. Ugyanakkor, az alapítási feltételeket szigorúan be kell tartani. Csak az interneten kell böngészni és már több
tucat fekete szervezőt lehet találni. Vagy talán az illetékesek ezeket nem is akarják tudni?

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk