Apartmanházként üzemel a Saphir Aqua 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége tisztességtelen kereskedelmi magatartás tanúsítása miatt eljárást folytat a soproni Saphir Aqua üzemeltetője, a Cardos Hotel Kft. ellen. Rengeteg bejelentés érkezett olyanok részéről, akik befizettek egy üdülésre, aztán a hotelben zárt ajtók fogadták őket.

Apartmanházként üzemel a Saphir Aqua 

Öt hónap alatt alig haladt valamit előre a soproni Saphir Aqua Aparthotel 2000 károsultjának ügye. Időközben a hotel apartmanházként újranyitott. 
Mint szürke szamár a ködben

Mint szürke szamár a ködben 

Nem válaszol a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége hivatalos megkereséseire a soproni Saphir Aqua Aparthotel üzemeltetője, a Hotel Cardos Kft., ezért a felügyelőség törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a megyei cégbíróságon. Információink szerint a soproni rendőrség helyett már a megyei kapitányság nyomoz az ügyben, az eljárás további sorsáról még az idén dönthet az ügyészség.

Három bank verseng az üdülési csekk örökségéért 

Bár e sorok nyomdába kerülésekor még tart az adótörvények és a 2012. évi költségvetés parlamenti vitája, az üdülési csekket felváltó Széchenyi-pihenőkártya jövőjét illetően mind a kormányzat, mind a konstrukció működésében meghatározó szerepet vállaló három hazai bank illetékesei optimisták.
A 2011-es turisztikai szezon rendőri szemmel

A 2011-es turisztikai szezon rendőri szemmel 

A napokban elkészült a 2011-es budapesti turisztikai idény rendőrségi jelentése - tudta meg a Turizmus Online a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán. Bár a rendőrség statisztikák nem nevesítik külön a turisták sérelmére elkövetett bűncselekményeket, ám július-augusztusban, a tavalyi év azonos időszakához képest, emelkedett a fővárosban a külföldi állampolgárságú személyek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. Munkatársunktól
Határtalanul!: tizenötezer diák jut el az idén a határon túlra

Határtalanul!: tizenötezer diák jut el az idén a határon túlra 

Tizenötezer magyarországi diák határon túli osztálykirándulásához 447 millió forinttal járul hozzá idén a Határtalanul! program.

SZÉP Kártya: az MKB is beszállt 

Kedden átadták a Magyar Külkereskedelmi Bank első Széchenyi Pihenő Kártyáját, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója szerint a kártya nagyon szép jövő előtt áll, a kibocsátással és felhasználással kapcsolatos feladatok ellátására kinevezett miniszteri biztos pedig jövőre az üdülési csekk forgalmának ötven-hatvan százaléka elérésére, 2013-tól pedig a forgalom meghaladására számít.

Rendszerváltás zajlik a vendéglátóiparban 

Hosszú időn keresztül nem volt megfelelően kezelve a hazai kis- és középvállalkozásokra épülő vendéglátóipar, ezért egy új kormányrendelet, valamint az ősszel a parlament elé kerülő új turizmus törvény a bürokratikus kötöttségek csökkentésével, a cafetéria-rendszer átalakításával és számos más intézkedéssel próbálja helyzetbe hozni a piaci szereplőket – hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján.

Jól debütált a rendőrség Nyaraló Kártyája 

Jól vizsgázik a rendőrség bűnmegelőzési céllal indított „Nyaraló Kártya” rendszere, amelynek lényege, hogy a lakástulajdonos postai úton, vagy személyesen eljuttathatja a rendőrséghez adatait nyaralásának, vagy lakása huzamosabb üresen hagyásának megkezdése előtt és a rendőrség visszatérő jelleggel ellenőrzi az ingatlant. 
Üzletszerűen elkövetett csalás miatt indult nyomozás

Üzletszerűen elkövetett csalás miatt indult nyomozás 

Üzletszerűen elkövetett csalás gyanúja miatt indult nyomozás a soproni Saphir Aqua Aparthotel ügyében - erősítette meg Aranyos Gábor őrnagy, a Soproni Városi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. "Az ügyben indult fogyasztóvédelmi eljárás fontos, ám ebben az esetben túl enyhe, és valóban szükség lehet a bűnüldöző hatóságok fellépésére" - nyilatkozta lapunknak a szálloda férőhelyeit értékesítő egyik honlap vezetője.

Saphir Aqua-ügy: eljárás indult az üzemeltető ellen 

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt eljárás indult a Saphir Aqua Aparthotelt üzemeltető Hotel Cardos Kft. ellen – erősítették meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségén a TurizmusOnline információját. A felügyelőségéhez több panaszbejelentés érkezett a szálloda magatartása miatt. Munkatársunktól

Kedvezően változtak a vasúton utazók jogai 

Jó hír a vasúton utazó polgárok számára, a júliustól életbe lépett új MÁV-START Zrt. üzletszabályzat korrekt módon, több ponton is bővítette a vasúton utazók jogait. Munkatársunktól

Nemzeti védjegy garantálja a hazai szálláshelyek minőségét 

A korábbi rendszernél megfelelőbb minőségi garanciát nyújtó, nemzeti tanúsító védjegyrendszer garantálja a jövőben a hazai szálláshelyek színvonalát, minőségét – hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium keddi sajtótájékoztatóján, ahol a tárca szakmai szervezetekkel közösen ismertette az új rendszer legfontosabb szempontjait. Munkatársunktól

Ősszel az Országgyűlés előtt a turizmusról szóló törvény 

A Nemzetgazdasági Minisztérium még az ősszel benyújtja az Országgyűlésnek a turizmusról szóló törvény tervezetét – tudtuk meg a minisztérium főtanácsosától, Nyitrai Mónikától. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által az illegális utazásszervezés témakörében elrendelt soron kívüli vizsgálatok április végéig tartottak, ám azok eredményeiről később tud felvilágosítást adni a tárca.

Ősszel az Országgyűlés előtt a turizmusról szóló törvény 

A Nemzetgazdasági Minisztérium még az ősszel benyújtja az Országgyűlésnek a turizmusról szóló törvény tervezetét – tudtuk meg a minisztérium főtanácsosától, Nyitra Mónikától. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által az illegális utazásszervezés témakörében elrendelt soron kívüli vizsgálatok április végéig tartottak, ám azok eredményeiről később tud felvilágosítást adni a tárca.

Megabírsággal szüntetnék meg a konferenciának álcázott orvosüdültetést 

A Széll Kálmán-tervnek a gyógyszertámogatásokat átalakítására vonatkozó részei kőkemény szankciókat hozhatnak azokra a cégekre, akik szakmai útnak kinevezett, ám valójában egzotikus nyaralásokra utaztatják az orvosokat.

Újra ragyog a napfény Tunézia felett 

Tunéziában nyugalom van, így újra minden ideutazó megtalálhatja a kedvére való szórakozást. A tengerparton kitűnő szállodák, gondosan kezelt partszakaszok várják, a piacokon pedig kedvére alkudozhat. Ha valaki különleges élményt szeretne, felkeresheti a berber törzseket, a Szaharát, az Atlasz hegyi oázisait. Tunézia jövője biztatónak látszik a jázminos forradalom után.

Hogyan állta a turisták rohamát London? 

Remekül vizsgázott London, amely jól viselte a hercegi esküvőre a városba érkezett egymillió turista rohamát.

Tunéziai charter Eszékről a Taurus Reisentől 

A Taurus Reisen hetente három közvetlen charter járatot indít a Budapest és Monastir útvonalon Tunéziába, valamint minden szerdán Eszékről (Osijek, Horvátország) egy „fél gépet” – tudta meg a Turizmus Online Tunéziába kiküldött tudósítója.

Tunézia átfogó turisztikai kampányt indít 

Átfogó turisztikai kampányt indít a jázminos forradalom eseményeiből eredő bizonytalanság miatt turistákat vesztő észak-afrikai ország – tudta meg a helyszínen a Turizmus Online kiküldött tudósítója.

A nap újra hét ágra ragyog a biztonságos Tunézia felett 

Nyugalom és biztonság, a turistákat nagy szeretettel váró helyiek – tapasztalta a Turizmus Online a tizenegymilliós arab országban, ahol az idén űzték el a korábbi elnököt és pártját, s történt politikai rendszerváltás. Az egyhetes tanulmányutat a Taurus Reisen Utazási Iroda szervezte újságíróknak és a turisztikai piac hazai résztvevőinek.

Fájdalmas öntisztulás 

A Thaiföldön idén januárban elhunyt magyar orvos esete kapcsán utánajártunk, hogy is áll idehaza a gyógyszergyártó cégek által finanszírozott úgynevezett „ösztönző” (incentive) turizmus. A hazai piacon több utazási vállalkozás is foglalkozik (részben) a turizmus e válfajával, négyük segítségével próbáltuk elemezni a tapasztalatokat. Mind a négyen hangsúlyozták: a névvel vállalt nyilatkozatot indiszkréciónak tartják partnereikkel szemben, ám a Turizmus Trendnek segítenek a hiteles elemzésben.

„Nagy durranás” lesz a Széchenyi Pihenő Kártya? 

A turisztikai kormányzat komoly eredményeket vár a Széchenyi Pihenő Kártya bevezetésétől, az előzetes várakozások, számítások szerint a kártya alkalmazása 3-5 éves időtávon belül a belföldi turizmus mintegy 35 százalékos fellendülését eredményezi – tudtuk meg a Turizmus Online a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A Magyar Utazásközvetítők és Utazásszervezők Szövetsége optimista a változások tekintetében, és a Magyar Szállodaszövetség is úgy látja, a jó gyakorlati megvalósítás komoly mértékben lendítheti fel a hazai turizmust.

Szerencsés kombináció 

Mallorca és Andalúzia minden évben turisták millióit fogadja. Az érdeklődés érthető: a látnivalókon kívül mindkét helyen kulturált, minden igényt kielégítő turisztikai szolgáltatásokat vehetnek igénybe. A két úti cél könnyedén kombinálható is.

Félmilliárd forint határon túli osztálykirándulásokra 

Félmilliárd forintot fordít az idei évben a turisztikai kormányzat a határon túli osztálykirándulások lebonyolítására, és 11-12 ezer magyar diák utaztatásával számol a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, amely elsősorban iskolai keretben képzeli el a lebonyolítást, az utazási irodák bevonása csak egy lehetőség lesz – tudta meg a Turizmus Trend az oktatáspolitikai államtitkárságon.

Forrongás Észak-Afrikában 

Kitűnő szállodák, gondozott tengerpartok, páratlan műemlékek, látnivalók – ezeket találja a magyar turista a két észak-afrikai államban, Egyiptomban és Tunéziában. Kérdés, hogy a társadalmi események, változások mennyi változást hoznak a két országnak az elmúlt években, évtizedekben egyébként szépen fejlődő idegenforgalmában.

Fekete turizmus: rend lesz vagy új lavina indul? 

A turisztikai kormányzat elkötelezettségét fejezte ki, hogy hosszú évek sikertelen próbálkozásai után 2011-ben végre érdemi lépéseket tegyenek a szakmát irritáló feketén történő utazásszervezés ellen. Piaci szereplők ellenben attól tartanak, hogy a közelmúltban, a határon túli osztálykirándulások kapcsán hozott törvény hatására, a nem kellően erélyes állami beavatkozás és kontroll hiányában a helyzet rosszabbodni fog, és akár lavina is elindulhat a fekete szervezés terén.

Vagyoni biztosíték: újragondolva 

Újabb fordulóhoz érkezett az a tárgyalássorozat, amely tavaly az 5 Kontinens utazási iroda emlékezetes csődje nyomán indult meg az akkori turisztikai kormányzat, a piaci szereplők és a szakmai szervezetek között. Az „5 Kontinens-affért” követően ugyanis az akkori illetékesek célul tűzték ki az utazásszervezők és utazásközvetítők vagyoni biztosítéka kérdésének újragondolását, mondván, a változtatásokkal az utasok nagyobb biztonságát kívánják elősegíteni. Azt azonban még nem lehet tudni, mikor jelenik meg az új jogszabály.

Hogyan győzte le az olajfaliget a sós vizet? 

Tizenkét éve jártam utoljára Korfun, nem is értem, miért ilyen régen: az egyik legzöldebb görög sziget, a Jón-tenger szigeteinek egyike akkor is gyönyörű volt - meg most is az. Ezen az érthetetlen „ballépésen” gondolkodom a sziget fővárosától tizennyolc kilométerrel délebbre fekvő Bellos Beach Hotel egyik szobájának teraszán. A kék és tiszta tenger felett impozáns látványt nyújtanak az ereszkedést már megkezdő repülőgépek, észak felé, a sziget azonos nevű fővárosa és a világ egyik legrövidebb leszállópályája felé haladnak, tengerre épített széles betonsáv az csupán, nem véletlen, Korfura csak a legtapasztaltabb pilótákat küldik a légitársaságok.

Ön dönt: áfázik vagy ráfázik? 

A Pénzügyminisztérium szerint a januári áfa-változások oka az adóegyszerűsítés, az utazási piac szereplői szerint azonban a magyar hatóságok értelmezése rossz, elhibázott, és a többi uniós országéval ellentétes. Ráadásul versenyhátrányt okoz a kiskapukat nem keresőknek.

Összeadni mindenki tud? 

Néhány évvel ezelőtt nagy vihart kavart a légitársaságok körében az az uniós rendelet, amely a minden díjat és illetéket tartalmazó végár kommunikálására kötelezte őket. Előtte igen gyakran előfordult az a helyzet, hogy a 49 900 forintért reklámozott jegy az egyik fuvarozónál illetékekkel együtt 73 ezerbe, míg a másiknál csak 68 ezerbe került végül az utasnak. Az utazási irodákra jelenleg nem vonatkozik ilyen szigorú szabályozás, de elképzelhető, hogy néhány éven belül erre is sor kerül.

Hogy hat az utazási piacra a forint-euró árfolyam ingadozása? 

Összeállításunkban az utazási piac több mérvadó szereplőjét kérdeztük meg az ingadozó forintárfolyammal kapcsolatban. Arra kerestük a választ, milyen árfolyamon áraztak az irodák a szezon előtt, milyen forint euró–dollár árfolyamnál „szisszennek fel”, kezdenek számolgatni, és mindez miképp érintheti az utazási hajlandóságot, és milyen technikákkal védhetik ki az árfolyam-ingadozást. A válaszok alapján egyértelmű, hogy az irodák általában hűvös fejjel és biztos kézzel az árfolyam stabilizálódását várják.

Füstbe ment milliárdok 

Az Eyjafjalla izlandi vulkán „diszkrimináció nélkül” elbánt a turizmusipar minden szereplőjével, legyen szó utasról, légitársaságról, utazási vállalkozóról, szállodáról. A vulkán okozta károk megosztása, a bajbajutottaknak a segítségnyújtás mértéke, formája kapcsán ráadásul nemegyszer ellentétes vélemények láttak napvilágot, s olykor a kedélyek is felkorbácsolódtak.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!