hirdetés
hirdetés

Mellow Mood Group

Egy korszak lezárul

2012-ben összesen öt szálloda megnyitása várható Budapesten, ebbol hármat egyetlen társaság, a Mellow Mood Hotels üzemeltet majd. A beruházások zászlóshajója a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace, amely a cég elso ötcsillagos háza. A Mellow Mood Hotels elso bécsi szállodája is hamarosan nyit, ezzel az extenzív fejlodés idoszaka is lezárul. Ebbol az alkalomból beszélgettünk a társaság két ügyvezeto igazgatójával, Sameer Hamdannal és Zuhair Awaddal.

hirdetés

A két jordániai származású, Budapestre eredetileg tanulni érkezett üzletember 1997-ben alapította youth hosteleket üzemelteto vállalkozását, amelybol mára Magyarország egyik vezeto szállodavállalata notte ki magát. A hátizsákos turisták igényeinek kiszolgálása mellett határozott stratégiát követve növelték kínálatuk színvonalát az évek folyamán, egyre erosebb portfoliót alakítva ki a négycsillagos szegmensben. Jelenleg 10 szállodát és ifjúsági szállást üzemeltetnek Budapesten. Az idei nyitások révén pedig az ötcsillagos kategóriában és külföldön is megvetik a lábukat. Büszkék arra, hogy a válság idején is új munkahelyeket teremtenek, sot júliustól már összesen 600 fot foglalkoztatnak. A május elején megnyíló Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace lesz a Mellow Mood Hotels elso ötcsillagos szállodája, amelynek várhatóan csodájára járnak majd a világ minden részébol. Az eredetileg 2010-ben megnyitni tervezett, teljesen egyedi stílusú hotelt a Klotild-palota történelmi épületében alakítják ki. Ez komoly kihívást is jelent, hiszen a felújítás során figyelni kellett a muemlékvédelmi eloírásokra. A szigorú keret adja azonban az extra meglepetést. A 102 szobás, köztük 27 luxuslakosztályt is kínáló ötcsillagos budapesti szálloda kortárs, modern ázsiai-koloniál belsoépítészeti megoldásokat vonultat majd fel, Kelet és Nyugat találkozásának lehetünk tanúi. Az egyedi tervezésu bútorokkal berendezett szobák az épület adottságai miatt különbözo méretuek és elrendezésuek lesznek.

Zuhair Awad
Zuhair Awad

 

Sameer Hamdan
Sameer Hamdan

A szobákban interaktív multimédiás LED tévé magas felbontású IP TV rendszerrel, beépített médiacsatlakozó központ, vezeték nélküli internet- hozzáférés és intelligens vendég-információs rendszer kap helyet. Esoerdozuhany, dupla fiókos minibár tartozik minden szobához, egyes fürdoszobákban pedig óriás méretu négyzet alakú fürdokád és dupla mosdó szolgálja a vendégek kényelmét. A szállodában három szekcionálható terem, illetve a –1. szinten többfunkciós különterem szolgálja ki a rendezvényeket, a pihenést pedig a több mint 200 négyzetméteres Buddhattitude Spa biztosítja. A hotel éttermét egy óriási Buddha-szobor díszíti, a kínálatban pedig a pán-ázsiai konyhára jellemzo különleges hozzávalók és fuszerek ötvözete jelenik meg egy cseppnyi nyugati befolyással. Egyedülálló élményt nyújt a Buddha-Bar étterem és lobbibár, a reggelizoként is funkcionáló Siddharta Café, valamint az exkluzív Klotild Bar & Lounge. A szállodához a Kígyó utcában egy nagy terasz is tartozik majd. Igazi különlegesség a 450 m 2-es VIP lakosztály, külön lifttel, saját konyhával, saját 150 m2-es irodával.

A minden biztonsági eloírásnak megfelelo lakosztályt magas rangú diplomatáknak, igazi VIPvendégeknek ajánlják. A repülotérrol a szállodába limuzinnal érkezo vendégeket már a személygépkocsiban is Buddha-Bar-zene fogadja.

A társaság másik, szintén májusban nyitó szállodája a négycsillagos Estilo Fashion Hotel lesz a Váci u. 83.-ban. A vidám színekben pompázó házban étterem is muködik majd.

Júniusban nyit a lánc harmadik idén elkészülo háza, a Mirage Fashion Hotel a Hosök terénél, a Dózsa György úton, ez is négycsillagos dizájnhotel lesz, egyedi kávézóval, terasszal a Hosök tere felé.

– Sok turistacsoport jár arrafelé, és eddig nem nagyon volt ilyen hely a környéken. Elso körben 80 férohelyes teraszt alakítunk ki, de ez a telken belül bovítheto – mondja Zuhair Awad, majd rögtön hozzáteszi: – Ezzel befejezzük a fejlesztéseket, ezután kicsit türelmesebbek leszünk. A Malév csodje után ugyanis drasztikusan lecsökkent a forgalom. Jóformán üres a város! A turisztikai ágazatnak most segítségre van szüksége, hogy a terhei enyhüljenek.

– Pedig a mi szállodáink és más ingatlanjaink jó helyen vannak: a Vörösmarty tér 5. szám alatti irodaközponttól kezdve, majd végig a Váci utcán a La Cucina, a Promenade City Hotel és a La Prima Fashion Hotel, a Taormina étterem, a Váci utca 34. a Buddha-Bar, a Váci 77. alatt a Cosmo Fashion Hotel és a Rézangyal étterem, a Váci u. 83. szám alatt pedig az Estilo Fashion Hotel. Ha van turista, elsonek ide fog jönni – veszi át a szót Sameer Hamdan.

A páros 2010-ben megkapta az „Év turisztikai befektetoje” díjat is, fontos számukra, hogy ezzel elismerték munkájukat. Kevesen tudják, hogy a megnyitása után nem sokkal a CEU-nak értékesített, és így funkciót váltott Alta Moda Fashion Hotelt a világ 24., Európa 14. legtrendibb hoteljének választották. Bár 1996 óta újítanak fel régi épületeket, egyetlen fillér pályázati támogatást nem kértek és nem is kaptak.

– Mielott elkezdtük volna az 1968-ban épült Expo Congress Hotel felújítását, az épület már hostelnek sem volt igazán megfelelo színvonalú. Aztán jött a Mellow Mood Hotels, és mert félig már magyarnak érezzük magunkat, felújítottuk, 4 csillag, superior kategóriájú hotelt csináltunk belole, amelyre büszkék vagyunk. Fontosnak tartanánk, hogy az állam segítse a vállalkozókat. Egy ilyen nehéz idoszakban sokat jelentene valamilyen támogatás a fizetésekre, a foglalkoztatásra, vagy akár az áfát és az ifát lehetne és kellene csökkenteni. A 18% áfa, plusz 4% ifa meg a többi adóféle és a válság miatt eleve alacsonyabb bevétel majdnem 60%-a elmegy az adóterhekre. Javasoljuk a szakmának, hogy kezdeményezzen tárgyalást az állammal egy gazdasági mentoöv kidolgozásáért! – mondja Sameer Hamdan. - Voltak olyan idoszakok, amikor a szakma képes volt komoly eredményeket elérni: évekkel ezelott sikerült például a szállásdíj áfáját 25% helyett 18%-ban meghatározni. Pedig akkor nem ment tönkre a Malév, nem volt ilyen nehéz a gazdasági helyzet, mint mostanában. Most kellene egy komoly lépés, például a szállodai áfát le kellene vinni 10%-ra! – javasolja Zuhair Awad.

Ezek után adódik a kérdés, mitol ilyen bátor a Mellow Mood, hogy a válság közepén nyit ennyi szállodát?

– Szálloda nélkül nincsen turizmus. Budapest gyönyöru város, bízunk benne, hogy turisztikai szempontból tud versenyezni a versenytársakkal. Az jó, hogy vannak olyan különlegességek, mint a Nobu étterem vagy a Buddha-Bar Hotel, ezek vonzerot jelentenek messze földön. Ugyanakkor hiányolom a programokat, több koncert, fesztivál kellene. A Magyar Turizmus Zrt.-hez fiatal, dinami kus emberek kerültek, ott látom a fejlodést, de sajnálom, hogy kicsi a marketingkeretük.

Ugyanakkor köszönet illeti oket, hogy nyitottak a Közel-Kelet felé. Már érezzük is, hogy kezdenek jönni onnan az érdeklodok. A Budapest Turisztikai Desztináció Menedzsment Nonprofit Kft. 48 millió forintos támogatási kerete viszont nagyon alacsony! Pedig sokkal jobban megéri a turizmusba befektetni, mint más ágazatba – mondja Sameer Hamdan, aki hozzáteszi, hogy ok az egyik legjobb eladói a Budapest Kártyának.

Úgy tunik, a dizájn fashionjellegu hotelekkel megtalálta a saját szegmensét a Mellow Mood Hotels, amely június elsején megnyitja elso külföldi egységét Ausztriában. A bécsi ház hasonló stílusú, mint a budapesti La Prima. A késobbiekben Prágában, Pozsonyban, Krakkóban és Bukarestben terveznek nyitni egy-egy szállodát. A terjeszkedést a jövoben elsosorban menedzsment- és franchiseszerzodésekkel képzelik el, magyar vidéki házak üzemeltetésérol is tárgyalnak.

– Nálunk három külföldi alkalmazott van összesen, a Buddha-Bar Hotel igazgatója, Daniel Penet, a hotel executive séfje, Osama Kutaini és sou-séfje, Siroe Shódzsi. Egyébként 15 éve végig kizárólag magyar vállalkozókkal, beszállítókkal dolgozunk, pedig nagyon sok ajánlatot kaptunk a fejlesztések miatt Kínától Indonéziáig. De mi ragaszkodtunk ahhoz, hogy itt forogjon a pénz, ráadásul a magyarok nagyon ügyesek, tehetségesek. Ezért rendeltük meg például az üvegfalakat a Buddha-Bar Hotel szobáiba Franciaország helyett Orosházáról. Az orosháziak munkája olyan jól sikerült, hogy a párizsi Buddha-Bar Hotel is tolük rendelt.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai