hirdetés
hirdetés

Látogatóközpontot avattak Szabolcs községben

A helyi nevezetességeket, a református templomot, a földvárat és a Mudrány-kúriát bemutató kulturális látogatóközpont létesült Szabolcson; az ünnepélyes avatást hétfőn tartották a Tisza-parti községben.

hirdetés

A földvár és a templom közvetlen szomszédságában felépített, több mint 300 négyzetméteres látogatóház célja, hogy a település történelmi nevezésségeit megismertesse a turistákkal és vendégekkel - mondta Veres Péter református lelkipásztor az eseményen az MTI-nek.

A helyi gyülekezet mintegy 100 millió forintot fordított a látogatócentrum felépítésére, az összeg nagyobb részét az Észak-alföldi Regionális Operatív Program (ÉAOP) pályázatán nyerték el, a beruházáshoz szükséges önerőt pedig a református egyházkerület biztosította. A központban információs pontot, konferenciatermet, vizesblokkokat és egy kisebb boltot alakítottak ki a vendégek részére, akik a községben tett túrájuk során akár idegenvezetőt is kérhetnek.

Veres Péter hozzátette: a tervek szerint a jövőben vendégház is létesül, amely a községbe látogató turistacsoportok, iskolások és családok kényelmét szolgálhatja majd.

Szabolcs egyik legemblematikusabb épületének a Szabolcs vezér által alapított földvár számít. A vár mellett található az eredetileg István király által építtetett református templom; itt tartott Szent László király 1092. május 20-án egyházi zsinatot és törvényhozó országgyűlést az ország főpapjai és világi elöljárói jelenlétében. Az imaházat eredetileg háromhajós templomként építették, az évszázadokon át folyó átalakítások után végül az 1970-es évek végén kapta vissza korhű formáját.
A két nevezetességtől nem messze, ugyanabban az utcában található a Mudrány-kúria, melynek felújítása 2010-ben fejeződött be. A 18. század végén épített műemlék jellegű épület eredetileg egy helyi földbirtokos, Mudrány András lakóháza volt, helyiségeinek mennyezetét hun és magyar fejedelmek, királyok festett mellképeivel díszítették. A kúriát 1978-ig református lelkészlakként használták, most a megyei múzeumok igazgatóságához tartozik. Jelenleg a 19. századi középpolgárság kultúráját és tárgyait bemutató kiállítást tekinthet meg benne a közönség.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai