A változásért mindannyiunknak tenni kell

A környezettudatos életmód egyre hangsúlyosabb szerepet kap életünk minden területén, nincs ez másképp a turizmussal és a fesztiválozással sem. A Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központja négy másik terület (megújuló energiák, hulladékgazdálkodás, víztechnológiák és fenntartható városfejlesztés) mellett kiemelt figyelmet szentel a fenntartható turizmussal kapcsolatos fejlesztési lehetőségeknek is annak érdekében, hogy új, hosszú távon is működő utakat találjunk az élményteli kikapcsolódáshoz. Dr. Lőrincz Katalinnal, a Fenntartható turizmus elnevezésű kutatási főirány vezetőjével, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar docensével beszélgettünk arról, milyen egy fenntartható fesztivál a látogatók és a szervezők szemszögéből, hogyan gondolkodnak a fiatalok a klímapozitív turizmusról és arról, hogy miként tud a turizmus fejlesztése segíteni abban, hogy Magyarország is teljesítse a zöld megállapodást 2050-re.  (X)

A fenntartható fesztiválozás ma már nem álom

A koronavírus-járvány nehéz helyzet elé állította a turizmust és a fesztiválokat az elmúlt két évben, de akadt néhány olyan fenntarthatósági törekvés, aminek kifejezetten kedvezett. Sokkal többen választottak hazai úticélokat, balatoni pihenést, aktív időtöltést vagy a rendezvények kapcsán az újratölthető palackokat, a digitalizált programfüzeteket a hagyományos alternatívák helyett. A szelektív hulladékgyűjtés ma már nem újdonság egy fesztiválon, és megfigyelhető az egyre változatosabb, „mentes” és vegán ételeket is felsorakoztató ételkínálat. Mindemellett van még hova fejlődni a fenntartható fesztiválozás terén. “A teljes hulladékmentesség a mai urbánus életvitelünkbe nagyon nehezen lenne beépíthető, de mégis folyamatosan törekednünk kell a hulladék mennyiségének csökkentésére, a tudatos fogyasztásra. Nagy előrelépést jelenthet ebben a megosztáson alapuló közösségi gazdaság, a digitalizáció, az energiatakarékos megoldások használata vagy épp az ivóvíz szerepének újragondolása. A fesztiválok és közösségi rendezvények a jövőben sem veszítenek fontosságukból, hiszen látjuk, hogy a járványhelyzet után most mennyire vágyunk a személyes találkozásra. Sokkal, inkább a fesztiválok szervezési módját, léptékét kell újragondolni.” - mondta el Dr. Lőrincz Katalin. A turizmus és a fesztiválszervezés kapcsán a szomszédos országok is pozitív például szolgálnak: Szlovénia és Ausztria a helyi közösségek és helyi termelők igényeire is figyel, a kizárólagosan gazdasági mutatók, például a GDP növekedése mellett pedig a minőségi időtöltésre, a turisták és a helyi lakosság elégedettségére, a jóllétre helyezi a hangsúlyt.



A fiatal felnőttek már tudatosabbak

“Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalabb generáció tagjai egyre tudatosabbak: az élmények minőségét fontosabbnaktartják, mintsem a mennyiségét; utazásaik során több időt fordítanak a helyi közösségek, szokások és hétköznapok felfedezésére, sok esetben tágítva a turisztikai tér fogalmát. Egyre több fiatal szán időt a hazai nevezetességek és természeti kincsek megismerésére is, mi pedig sokat fejlődtünk a Balaton térség attrakcióinak bemutatása terén.” - mondta el a kutatási terület vezetője. Persze még vannak kiaknázatlan lehetőségek, ilyen például a mobilitás, a közösségi közlekedés fejlesztése, az egyszer használatos műanyagok használatának csökkentése, a felelős látogatói magatartás kialakítása és népszerűsítése.


Kompetencia Központ a változásért

A Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központ koordinálásában megvalósuló projekt aktívan közreműködik a fenntartható turizmus kialakításában. Fesztiválszervezői kézikönyvet alkottak meg, amelyben tippeket és tanácsokat adnak a fenntarthatóbb alternatívákhoz, közel egy éve készítik a GreenLike podcastet, ahol valós turisztikai szolgáltatókon keresztül mutatják be a pozitív példákat, emellett pedig mindenki számára könnyen alkalmazható zöld praktikákat is megosztanak. Középiskolások és egyetemi hallgatók részére szerveznek versenyeket, ahol kiváló fenntartható start-up ötletek születnek, valamint létrehozták a https://negyevszakbalaton.hu honlapot, ahol az év minden szakaszára izgalmas túraútvonalakat és programkínálatot találunk a kirándulásaink megtervezéséhez. A Kompetencia Központ céljainak elérésében közreműködő szakemberek számára a legfontosabb az, hogy a szemléletformálásban, az edukációban szintet lépjenek. Küldetésük, hogy élvezetes, interaktív formában a lehető legtöbb emberben tudatosítsák a felelős fogyasztást, a fenntartható, aktív kikapcsolódás fontosságát.

“A fenntartható turizmus gyakorlati megvalósítása egy közös erőfeszítés, aminek a helyi közösség, a turisztikai szolgáltatók és a politikai szereplők ugyanúgy részesei, mint az utazó vagy a fesztivállátogató. A maga lehetőségei szerint mindenkinek, így a Pannon Egyetemnek is meg kell tennie, amit lehet, ha szeretnénk még sokáig élvezni Földünk csodás természeti és kulturális kincseit.” - tette hozzá Dr. Lőrincz Katalin.



A 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú, „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen" című projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósul meg a Pannon Egyetem, a MOL Nyrt., a Hidrofilt Kft., Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Nagykanizsai Városfejlesztő Kft., Netta-Pannonia Kft. együttműködésében.

Bővebb információ: https://korforgas.uni-pannon.hu/


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?