hirdetés
hirdetés

A változásért mindannyiunknak tenni kell

A környezettudatos életmód egyre hangsúlyosabb szerepet kap életünk minden területén, nincs ez másképp a turizmussal és a fesztiválozással sem. A Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központja négy másik terület (megújuló energiák, hulladékgazdálkodás, víztechnológiák és fenntartható városfejlesztés) mellett kiemelt figyelmet szentel a fenntartható turizmussal kapcsolatos fejlesztési lehetőségeknek is annak érdekében, hogy új, hosszú távon is működő utakat találjunk az élményteli kikapcsolódáshoz. Dr. Lőrincz Katalinnal, a Fenntartható turizmus elnevezésű kutatási főirány vezetőjével, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar docensével beszélgettünk arról, milyen egy fenntartható fesztivál a látogatók és a szervezők szemszögéből, hogyan gondolkodnak a fiatalok a klímapozitív turizmusról és arról, hogy miként tud a turizmus fejlesztése segíteni abban, hogy Magyarország is teljesítse a zöld megállapodást 2050-re.  (X)

hirdetés

A fenntartható fesztiválozás ma már nem álom

A koronavírus-járvány nehéz helyzet elé állította a turizmust és a fesztiválokat az elmúlt két évben, de akadt néhány olyan fenntarthatósági törekvés, aminek kifejezetten kedvezett. Sokkal többen választottak hazai úticélokat, balatoni pihenést, aktív időtöltést vagy a rendezvények kapcsán az újratölthető palackokat, a digitalizált programfüzeteket a hagyományos alternatívák helyett. A szelektív hulladékgyűjtés ma már nem újdonság egy fesztiválon, és megfigyelhető az egyre változatosabb, „mentes” és vegán ételeket is felsorakoztató ételkínálat. Mindemellett van még hova fejlődni a fenntartható fesztiválozás terén. “A teljes hulladékmentesség a mai urbánus életvitelünkbe nagyon nehezen lenne beépíthető, de mégis folyamatosan törekednünk kell a hulladék mennyiségének csökkentésére, a tudatos fogyasztásra. Nagy előrelépést jelenthet ebben a megosztáson alapuló közösségi gazdaság, a digitalizáció, az energiatakarékos megoldások használata vagy épp az ivóvíz szerepének újragondolása. A fesztiválok és közösségi rendezvények a jövőben sem veszítenek fontosságukból, hiszen látjuk, hogy a járványhelyzet után most mennyire vágyunk a személyes találkozásra. Sokkal, inkább a fesztiválok szervezési módját, léptékét kell újragondolni.” - mondta el Dr. Lőrincz Katalin. A turizmus és a fesztiválszervezés kapcsán a szomszédos országok is pozitív például szolgálnak: Szlovénia és Ausztria a helyi közösségek és helyi termelők igényeire is figyel, a kizárólagosan gazdasági mutatók, például a GDP növekedése mellett pedig a minőségi időtöltésre, a turisták és a helyi lakosság elégedettségére, a jóllétre helyezi a hangsúlyt.

Dr. Lőrincz Katalin, egyetemi docens, Pannon Egyetem, KGFKK
Dr. Lőrincz Katalin, egyetemi docens, Pannon Egyetem, KGFKK


A fiatal felnőttek már tudatosabbak

“Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalabb generáció tagjai egyre tudatosabbak: az élmények minőségét fontosabbnaktartják, mintsem a mennyiségét; utazásaik során több időt fordítanak a helyi közösségek, szokások és hétköznapok felfedezésére, sok esetben tágítva a turisztikai tér fogalmát. Egyre több fiatal szán időt a hazai nevezetességek és természeti kincsek megismerésére is, mi pedig sokat fejlődtünk a Balaton térség attrakcióinak bemutatása terén.” - mondta el a kutatási terület vezetője. Persze még vannak kiaknázatlan lehetőségek, ilyen például a mobilitás, a közösségi közlekedés fejlesztése, az egyszer használatos műanyagok használatának csökkentése, a felelős látogatói magatartás kialakítása és népszerűsítése.

Pannon Egyetem, KGFKK
Pannon Egyetem, KGFKK

Pannon Egyetem, KGFKK
Pannon Egyetem, KGFKK

Kompetencia Központ a változásért

A Pannon Egyetem Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központ koordinálásában megvalósuló projekt aktívan közreműködik a fenntartható turizmus kialakításában. Fesztiválszervezői kézikönyvet alkottak meg, amelyben tippeket és tanácsokat adnak a fenntarthatóbb alternatívákhoz, közel egy éve készítik a GreenLike podcastet, ahol valós turisztikai szolgáltatókon keresztül mutatják be a pozitív példákat, emellett pedig mindenki számára könnyen alkalmazható zöld praktikákat is megosztanak. Középiskolások és egyetemi hallgatók részére szerveznek versenyeket, ahol kiváló fenntartható start-up ötletek születnek, valamint létrehozták a https://negyevszakbalaton.hu honlapot, ahol az év minden szakaszára izgalmas túraútvonalakat és programkínálatot találunk a kirándulásaink megtervezéséhez. A Kompetencia Központ céljainak elérésében közreműködő szakemberek számára a legfontosabb az, hogy a szemléletformálásban, az edukációban szintet lépjenek. Küldetésük, hogy élvezetes, interaktív formában a lehető legtöbb emberben tudatosítsák a felelős fogyasztást, a fenntartható, aktív kikapcsolódás fontosságát.

“A fenntartható turizmus gyakorlati megvalósítása egy közös erőfeszítés, aminek a helyi közösség, a turisztikai szolgáltatók és a politikai szereplők ugyanúgy részesei, mint az utazó vagy a fesztivállátogató. A maga lehetőségei szerint mindenkinek, így a Pannon Egyetemnek is meg kell tennie, amit lehet, ha szeretnénk még sokáig élvezni Földünk csodás természeti és kulturális kincseit.” - tette hozzá Dr. Lőrincz Katalin.

Pannon Egyetem, KGFKK
Pannon Egyetem, KGFKK


A 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú, „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen" című projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósul meg a Pannon Egyetem, a MOL Nyrt., a Hidrofilt Kft., Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Nagykanizsai Városfejlesztő Kft., Netta-Pannonia Kft. együttműködésében.

Bővebb információ: https://korforgas.uni-pannon.hu/

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk