Egy nap a tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon

Úton vagyunk a Tokaji borvidék egyik ismert pincészetéhez, a tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtokra, amelynek a monarchia korát idéző elegáns Gróf Degenfeld Kastélyszálló, és ennek 60 főt befogadni képes patinás étterme is része.

A meghívás igazán kellemes időtöltésre - kiváló borokkal és izgalmas fogásokkal bélelt egy napos rendezvényre - szól, amelynek apropója, hogy az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon a birtok tiszta furmintból készülő 2019-es évjáratú Organic Extra Brut pezsgője aranyérmet kapott, valamint organikus kategóriában a magyar borok között szintén a legjobb helyezést érte el.

Imrével indult, hamarosan Karolináék veszik át a stafétabotot

A pezsgő- és muzeális borkóstolóval, valamint egy ráérős, a stresszes rohanásnak megálljt parancsoló időtöltésnek is beillő, több órás, estébe hajló ebéd előtt Tóth Máté birtokigazgató és Sulyok Balázs szőlész-borász tart érkezésünket követően sajtótájékozatót, amelyet Németi Sándor, a WineArtCulture online bor-és gasztronómiai szakírója vezet.

Ahol többek közt hallunk a Degenfeld család korábban igencsak hányatott sorsáról, a birtokot 1857-ben alapító Degenfeld Imre tokaji nagybirtokos életéből is felvillan egy-két esemény. Majd a mába átlépve azt tudjuk meg, hogy a Degenfeld-nemzedék két legfiatalabb képviselője, Karolina és Móric is egyre jobban bekapcsolódik családi örökségük, a tarcali családi szőlőbirtok életébe. Elhangzik egy fontos mondat a tájékoztató alkalmával: "A megszokott borászati munkák és feladatok immár fenntarthatatlanná válnak a mai környezetben - ezért új megoldásokat kell keresni." 

Megtudjuk, jelenleg 36 ha-on folyik a gazdálkodás, ahol minden egyes sort bioműveléssel kezelnek - immár 2009 óta. A Tokaji borvidéken különben Degenfeldék voltak az elsők, akik a hagyományos szőlőművelésről átváltottak biogazdálkodásra - mára azonban már sokan követik e téren őket. 

Németországból Tokajba vezetett az út

A ház tulajdonosával, Degenfeld Mária grófnővel készült videóinterjút nézünk, amelyből többek közt megtudjuk, hogy német férjével miképp vágtak anno bele abba (ekkor 1989-et írtak, a privatizáció kezdetén jártunk), hogy hazatérjenek, és szőlőket vásároljanak elődeik földjén. Amúgy nem igazán volt világos számukra, miképp is zajlik egy árverés errefelé, így amikor egy-egy újabb terület került kalapács alá - férjével sorra megvásárolták a kalapács alá került kisebb-nagyobb területeket. És csak az adás-véel után derült ki számukra, meséli a vele készült, levített interjúban, hogy így egycsapásra mintegy 60 hektárnyi tokaji szőlős tulajdonosai lettek. Csak éppen az volt a bökkenő, hogy kisebb-nagyobb, egymással korántsem összefüggő területeket vásároltak különböző lankás helyeken.

Elhatározták, ekkortól kezdve bort készítenek - méghozzá nagyon jót! -, és egy szállodát is kialakítanak a hozzájuk érkező vendégeknek. Az elképzelésüket annyira jól sikerült megvalósítani, hogy 2019-ben imádott tokaji helyüket választották meg Magyarország legszebb szőlőbirtokának.

Megtudjuk azt is, hogy a német-magyar származású gróf Degenfeld család már a 19. század közepén fontos szerepet játszott Tokaj-Hegyalja életében. Így ennek megfelelően a család több mint százötven éves hagyományai alapján élesztették újjá hegyaljai szőlőbirtokukat 1994-ben. A birtok szőlőültetvényei Mád és Tarcal határán találhatóak, és olyan történelmi dűlőket is magában foglal, mint a Terézia, Zomborka vagy a Borkút. 2009 óta ültetvényeik ellenőrzött, organikus művelésben részesülnek. A már organikus jelzéssel ellátott borok pedig a 2017-es évjárattól váltak elérhetővé, meséli a videófelvételen a grófnő.

Érkeznek sorra a díjak, elismerések a hazai és nemzetközi borversenyeken

Mint Tóth Máté a tájékoztató során elmondja, a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetésen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon idén tizenegy napon keresztül bírálta a neves szaktekintélyekből álló zsűri a beérkezett tételeket, és legnagyobb örömükre első alkalommal benevezett pezsgőjük, a 2019-es évjáratú Organic Extra Brut a hazai tételek között a legmagasabb minősítést kapta: aranyéremben részesült.

Külön büszkeség, hogy a hagyományos eljárással készült pezsgőjük idén már megnyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját is, egyben Szeged város bora 2023 címet is megkapták.

„Ezek a kimagasló eredmények igazolják, hogy jó úton járunk, különösen azért, mert az első BIO certifikált pezsgőnkkel értük el a kitüntetést. A Gróf Degenfeld borokkal pontosan ezt szeretnénk megmutatni, hogy a fenntartható, ökológiai technológia bár sokkal több munkával és energiával jár, mint a hagyományos eljárás, nem jelent soha megalkuvást a minőségben”, fejti ki a birtokigazgató.

Hozzátéve, a 2024-es évet komoly tervezéssel fogják tölteni, nagy örömükre például a tulajdonos lánya, Karolina is bekapcsolódik jövőre a birtok életébe, így új, fiatalos lendülettel, de azokra a stabil alapokra fognak tovább építkezni, amiket a korábbi vezetőség a ’90-es évektől felépített számukra. Szintén kiemelte a szakember, hogy a borászat, illetve a kastélyszálló vezetése minden gazdasági szereplővel kooperálva igyekeznek a tudomány segítségével azokat a megoldásokat megkeresni, amelyek segítik tevékenységeiket még fenntarthatóbbá tenni, hiszen a tulajdonos Degenfeld család értékrendje ia kezdetektől fogva ezt a szemléletet tükrözi.

Tokajban pezsgőt? Mi mást! 

A világbajnokságon elért rangos elismerés jól mutatja, hogy gondos munkával, hittel és alázattal lehet olyan tokaji pezsgőt készíteni, ami nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét”, mondja  Sulyok Balázs, a pincészet szőlész-borásza, aki 2018 év elején érkezett a pincészethez, a szőlészeti munkálatokban pedig a tavalyi év elején csatlakozott. Hozzáteszi, hogy a Degenfeld család az elsők között volt ezen a borvidéken, aki szorgalmazta, hogy a saját borászatuknál készüljön pezsgő is. Erre pedig Sulyok Balázs szerint a furmint, legalábbis a saját területeiken kiváló fajta a pezsgőkészítésre, hiszen többek között jól megőrzi a savösszetételét, hosszabban is érlelhető, és minden évben hasonló minőséget ad.

Sulyok Balázs elmondása szerint a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok a champagne-i technológiát követve 2011-ben készített első alkalommal pezsgőt, ezt követően 2016 volt a következő évjárat, azóta pedig minden évben készül pezsgő. A Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgőjének alapanyaga a három kimagasló minőséget adó területükről, a Terézia, a Galambos és a Borkút dűlőkről származik, 20 éves tőkékről, és az acéltartályban lévő erjesztés és érlelődés után került a palackba.

Kiderül az is, hogy a birtok hamarosan pezsgős technológiára fog beruházni, így mindent házon belül tudnak majd megoldani. Igaz, eddig is ők töltötték a pezsgőt egészen a koronazáras palackig, viszont a lerázásra és a degorzsálásra nem rendelkeztek technológiával. Ami pezsgőstílusukat illeti, hosszantartó kísérletezés után úgy döntöttek, ahhoz az irányhoz, amit képviselni szeretnének, legalább 2 év palackérlelés szükséges. Ennek köszönhetően a stílus valahol a könnyed, gyümölcsös pezsgők és a champagne között van - félúton. 

Muzeális Gróf Degenfeld borok, izgalmas fogások kíséretében

Pincetúrára indulunk a tájékoztatót követően, majd a kastélyszálló elegáns éttermében az aktuális piacon lévő borkínálat mellett olyan muzeális édes borok is felbontásra kerülnek, mint a 2008-as Tokaji Aszúeszencia vagy az 1999-es évjáratú Tokaji Essencia. Hozzájuk pedig a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló éttermének séfje, Latorczai Csaba jóvoltából izgalmasabbnál izgalmasabb fogások kerülnek elénk.

Az esemény záróakkordjaként egy plexi asztalt hoznak be az éttermi részbe, ahol az orrunk előtt terítik fel a desszerteket - nem mindennapi körülmények között, igencsak kreatív és emlékezetes stílusban.  

 

Nem dicsekednek vele, de a tény attól még tény marad

Bár a birtokvezetés szerényen nem beszél róla a tokaji egy napos bortúra során, azért hazafelé a buszon utána nézek az eredményeinek, és a következő derül még ki róluk: a XV. Országos Bio Borversenyen a borászat Tokaji Organikus Szamorodni 2020 tétele aranyérmet szereztek, illetve a verseny legmagasabb pontszámát érték el és ezzel különdíjat kaptak. Emellett a Tokaji Organikus Hárslevelű „Terézia” 2022 és a Tokaji Organikus Furmint „Zomborka” 2022 arany, míg a Tokaji Organikus Furmint 2022 ezüstérmet nyert ugyanitt.

A hetedik alkalommal meghirdetett Országház Bora versenyen pedig a Tokaji Organikus Terézia Hárslevelű 2022 végzett az első helyen. Hab a tortán, hogy a november közepén, Salzburgban, a Heritage Hotels of Europe Awards-on a Gróf Degenfeld Kastélyszálló 3. helyezést ért el Heritage and Gastronomy kategóriában, amely eredményről mi is beszámoltunk.

Ők mindezzel nem dicsekednek el, hanem csendben örülnek az eredményeiknek, közben keményen dolgoznak azért, hogy az elképzeléseiket megvalósítsák, és még szebb, még tökéletesebb borok, pezsgőtételek kerüljenek ki a kezük alól.

 

 

 

Forrás: wineartculture.hu


Átalakított budaörsi METRO-áruház: fókuszban a Horeca-vásárlók

Átalakított budaörsi METRO-áruház: fókuszban a Horeca-vásárlók  

A professzionális vevők igényeinek való megfelelés és a magas hatékonyság voltak a vezérelvei a budaörsi METRO felújítási programjának.
Burger King-nyitás az M1-es autópályánál

Burger King-nyitás az M1-es autópályánál 

Az M1-es autópálya ácsi lehajtójánál nyílt a Burger King-hálózat 56. magyarországi étterme.
Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem

Franciaországban már betiltották, más EU-tagállamok még nem 

Azt, hogy növényi eredetű termékeket húsnéven forgalmazzanak. A francia döntést Gabriel Attal miniszterelnök kedden jelentette be.
Tíz év, hatmillió vendég - ez a Food Truck Show

Tíz év, hatmillió vendég - ez a Food Truck Show 

A guruló éttermek 2014 óta 1 millió kilométert tettek meg és hozzávetőlegesen 15 millió terméket értékesítettek.
Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára

Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára 

Hazai pályán játszható világverseny a tét.
Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból

Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból 

Gasztrofesztiválok a nápolyi pizza hagyományán át az ízig-vérig mexikói fiesztáig, a rovaroktól a szelleműzésig.
Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség

Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség 

1924-ben jegyeztették be a Globus márkanevet a vállalat zöldség- és gyümölcskonzervjeire. A jeles évfordulót különleges új külsővel ünneplik: új, egészséges terméküket most vezetik be a piacra.
Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben

Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben 

Mi vár a vendéglátóiparra 2024-ben? Bár jósgömbünk nincsen, a kurrens vendéglátóipari és gazdasági folyamatok, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján tudunk prognosztizálni bizonyos trendeket.
Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára 

Nem nálunk, hanem Romániában szavazta meg az ottani képviselőház az erről szóló törvénytervezetet.
MVI-konferencia a SIRHA-n

MVI-konferencia a SIRHA-n 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) konferenciát szervez a szakmának a SIRHA kiállítás nyitónapján.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.