Egy nap a tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon

Úton vagyunk a Tokaji borvidék egyik ismert pincészetéhez, a tarcali Gróf Degenfeld Szőlőbirtokra, amelynek a monarchia korát idéző elegáns Gróf Degenfeld Kastélyszálló, és ennek 60 főt befogadni képes patinás étterme is része.

A meghívás igazán kellemes időtöltésre - kiváló borokkal és izgalmas fogásokkal bélelt egy napos rendezvényre - szól, amelynek apropója, hogy az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon a birtok tiszta furmintból készülő 2019-es évjáratú Organic Extra Brut pezsgője aranyérmet kapott, valamint organikus kategóriában a magyar borok között szintén a legjobb helyezést érte el.

Imrével indult, hamarosan Karolináék veszik át a stafétabotot

A pezsgő- és muzeális borkóstolóval, valamint egy ráérős, a stresszes rohanásnak megálljt parancsoló időtöltésnek is beillő, több órás, estébe hajló ebéd előtt Tóth Máté birtokigazgató és Sulyok Balázs szőlész-borász tart érkezésünket követően sajtótájékozatót, amelyet Németi Sándor, a WineArtCulture online bor-és gasztronómiai szakírója vezet.

Ahol többek közt hallunk a Degenfeld család korábban igencsak hányatott sorsáról, a birtokot 1857-ben alapító Degenfeld Imre tokaji nagybirtokos életéből is felvillan egy-két esemény. Majd a mába átlépve azt tudjuk meg, hogy a Degenfeld-nemzedék két legfiatalabb képviselője, Karolina és Móric is egyre jobban bekapcsolódik családi örökségük, a tarcali családi szőlőbirtok életébe. Elhangzik egy fontos mondat a tájékoztató alkalmával: "A megszokott borászati munkák és feladatok immár fenntarthatatlanná válnak a mai környezetben - ezért új megoldásokat kell keresni." 

Megtudjuk, jelenleg 36 ha-on folyik a gazdálkodás, ahol minden egyes sort bioműveléssel kezelnek - immár 2009 óta. A Tokaji borvidéken különben Degenfeldék voltak az elsők, akik a hagyományos szőlőművelésről átváltottak biogazdálkodásra - mára azonban már sokan követik e téren őket. 

Németországból Tokajba vezetett az út

A ház tulajdonosával, Degenfeld Mária grófnővel készült videóinterjút nézünk, amelyből többek közt megtudjuk, hogy német férjével miképp vágtak anno bele abba (ekkor 1989-et írtak, a privatizáció kezdetén jártunk), hogy hazatérjenek, és szőlőket vásároljanak elődeik földjén. Amúgy nem igazán volt világos számukra, miképp is zajlik egy árverés errefelé, így amikor egy-egy újabb terület került kalapács alá - férjével sorra megvásárolták a kalapács alá került kisebb-nagyobb területeket. És csak az adás-véel után derült ki számukra, meséli a vele készült, levített interjúban, hogy így egycsapásra mintegy 60 hektárnyi tokaji szőlős tulajdonosai lettek. Csak éppen az volt a bökkenő, hogy kisebb-nagyobb, egymással korántsem összefüggő területeket vásároltak különböző lankás helyeken.

Elhatározták, ekkortól kezdve bort készítenek - méghozzá nagyon jót! -, és egy szállodát is kialakítanak a hozzájuk érkező vendégeknek. Az elképzelésüket annyira jól sikerült megvalósítani, hogy 2019-ben imádott tokaji helyüket választották meg Magyarország legszebb szőlőbirtokának.

Megtudjuk azt is, hogy a német-magyar származású gróf Degenfeld család már a 19. század közepén fontos szerepet játszott Tokaj-Hegyalja életében. Így ennek megfelelően a család több mint százötven éves hagyományai alapján élesztették újjá hegyaljai szőlőbirtokukat 1994-ben. A birtok szőlőültetvényei Mád és Tarcal határán találhatóak, és olyan történelmi dűlőket is magában foglal, mint a Terézia, Zomborka vagy a Borkút. 2009 óta ültetvényeik ellenőrzött, organikus művelésben részesülnek. A már organikus jelzéssel ellátott borok pedig a 2017-es évjárattól váltak elérhetővé, meséli a videófelvételen a grófnő.

Érkeznek sorra a díjak, elismerések a hazai és nemzetközi borversenyeken

Mint Tóth Máté a tájékoztató során elmondja, a legszigorúbb és legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetésen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon idén tizenegy napon keresztül bírálta a neves szaktekintélyekből álló zsűri a beérkezett tételeket, és legnagyobb örömükre első alkalommal benevezett pezsgőjük, a 2019-es évjáratú Organic Extra Brut a hazai tételek között a legmagasabb minősítést kapta: aranyéremben részesült.

Külön büszkeség, hogy a hagyományos eljárással készült pezsgőjük idén már megnyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját is, egyben Szeged város bora 2023 címet is megkapták.

„Ezek a kimagasló eredmények igazolják, hogy jó úton járunk, különösen azért, mert az első BIO certifikált pezsgőnkkel értük el a kitüntetést. A Gróf Degenfeld borokkal pontosan ezt szeretnénk megmutatni, hogy a fenntartható, ökológiai technológia bár sokkal több munkával és energiával jár, mint a hagyományos eljárás, nem jelent soha megalkuvást a minőségben”, fejti ki a birtokigazgató.

Hozzátéve, a 2024-es évet komoly tervezéssel fogják tölteni, nagy örömükre például a tulajdonos lánya, Karolina is bekapcsolódik jövőre a birtok életébe, így új, fiatalos lendülettel, de azokra a stabil alapokra fognak tovább építkezni, amiket a korábbi vezetőség a ’90-es évektől felépített számukra. Szintén kiemelte a szakember, hogy a borászat, illetve a kastélyszálló vezetése minden gazdasági szereplővel kooperálva igyekeznek a tudomány segítségével azokat a megoldásokat megkeresni, amelyek segítik tevékenységeiket még fenntarthatóbbá tenni, hiszen a tulajdonos Degenfeld család értékrendje ia kezdetektől fogva ezt a szemléletet tükrözi.

Tokajban pezsgőt? Mi mást! 

A világbajnokságon elért rangos elismerés jól mutatja, hogy gondos munkával, hittel és alázattal lehet olyan tokaji pezsgőt készíteni, ami nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét”, mondja  Sulyok Balázs, a pincészet szőlész-borásza, aki 2018 év elején érkezett a pincészethez, a szőlészeti munkálatokban pedig a tavalyi év elején csatlakozott. Hozzáteszi, hogy a Degenfeld család az elsők között volt ezen a borvidéken, aki szorgalmazta, hogy a saját borászatuknál készüljön pezsgő is. Erre pedig Sulyok Balázs szerint a furmint, legalábbis a saját területeiken kiváló fajta a pezsgőkészítésre, hiszen többek között jól megőrzi a savösszetételét, hosszabban is érlelhető, és minden évben hasonló minőséget ad.

Sulyok Balázs elmondása szerint a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok a champagne-i technológiát követve 2011-ben készített első alkalommal pezsgőt, ezt követően 2016 volt a következő évjárat, azóta pedig minden évben készül pezsgő. A Gróf Degenfeld 2019 Organic Extra Brut pezsgőjének alapanyaga a három kimagasló minőséget adó területükről, a Terézia, a Galambos és a Borkút dűlőkről származik, 20 éves tőkékről, és az acéltartályban lévő erjesztés és érlelődés után került a palackba.

Kiderül az is, hogy a birtok hamarosan pezsgős technológiára fog beruházni, így mindent házon belül tudnak majd megoldani. Igaz, eddig is ők töltötték a pezsgőt egészen a koronazáras palackig, viszont a lerázásra és a degorzsálásra nem rendelkeztek technológiával. Ami pezsgőstílusukat illeti, hosszantartó kísérletezés után úgy döntöttek, ahhoz az irányhoz, amit képviselni szeretnének, legalább 2 év palackérlelés szükséges. Ennek köszönhetően a stílus valahol a könnyed, gyümölcsös pezsgők és a champagne között van - félúton. 

Muzeális Gróf Degenfeld borok, izgalmas fogások kíséretében

Pincetúrára indulunk a tájékoztatót követően, majd a kastélyszálló elegáns éttermében az aktuális piacon lévő borkínálat mellett olyan muzeális édes borok is felbontásra kerülnek, mint a 2008-as Tokaji Aszúeszencia vagy az 1999-es évjáratú Tokaji Essencia. Hozzájuk pedig a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló éttermének séfje, Latorczai Csaba jóvoltából izgalmasabbnál izgalmasabb fogások kerülnek elénk.

Az esemény záróakkordjaként egy plexi asztalt hoznak be az éttermi részbe, ahol az orrunk előtt terítik fel a desszerteket - nem mindennapi körülmények között, igencsak kreatív és emlékezetes stílusban.  

 

Nem dicsekednek vele, de a tény attól még tény marad

Bár a birtokvezetés szerényen nem beszél róla a tokaji egy napos bortúra során, azért hazafelé a buszon utána nézek az eredményeinek, és a következő derül még ki róluk: a XV. Országos Bio Borversenyen a borászat Tokaji Organikus Szamorodni 2020 tétele aranyérmet szereztek, illetve a verseny legmagasabb pontszámát érték el és ezzel különdíjat kaptak. Emellett a Tokaji Organikus Hárslevelű „Terézia” 2022 és a Tokaji Organikus Furmint „Zomborka” 2022 arany, míg a Tokaji Organikus Furmint 2022 ezüstérmet nyert ugyanitt.

A hetedik alkalommal meghirdetett Országház Bora versenyen pedig a Tokaji Organikus Terézia Hárslevelű 2022 végzett az első helyen. Hab a tortán, hogy a november közepén, Salzburgban, a Heritage Hotels of Europe Awards-on a Gróf Degenfeld Kastélyszálló 3. helyezést ért el Heritage and Gastronomy kategóriában, amely eredményről mi is beszámoltunk.

Ők mindezzel nem dicsekednek el, hanem csendben örülnek az eredményeiknek, közben keményen dolgoznak azért, hogy az elképzeléseiket megvalósítsák, és még szebb, még tökéletesebb borok, pezsgőtételek kerüljenek ki a kezük alól.

 

 

 

Forrás: wineartculture.hu


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.