Vanília égbolt

Zártkörű vacsoraesten jártunk a búcsúzó nap fényénél fent, a magasban, a főváros felett, ahol egyértelműen a mesterségesen szaporítható és kizárólag kézzel szedett egzotikus fűszernövényé volt a főszerep.

Miközben várakozunk az est főszereplőire, a Manília Vanília vacsoraest fogásaira, előtte csak úgy záporoznak felénk vendéglátóinktól az információk az általuk forgalmazott fűszernövényről, amelyről nem is tudtunk addig jónéhány dolgot. Például azt, hogy a Madagaszkár, Uganda, Indonézia, Sri Lanka, Tahiti, Réunion, Pápua Új-Guinea lankás vidékein fellelhető fűszernövény

a világ második legdrágább fűszernövényének számít, és annyira odafigyelnek termesztésére ezek a szigetországok, hogy nem is olyan régen néhol még akasztás járt azért, ha valakit elkaptak, mert megdézsmálta a vaníliaültetvényeket.

A vanília-házaspár: Rózsa és Zoltán / Fotó. szerző
A vanília-házaspár: Rózsa és Zoltán / Fotó. szerző

Pedig az egyértelműen vanília szerelmeseknek számító, csak és kizárólag kiváló és magas minőségű vaníliát beszerző és forgalmazó, a mai fine dining helyeken piacvezetőnek számító Manilia.hu vállalkozást vezető Hidasi Rózsa és Marosán Zoltán házaspár története egész máshonnét indult - közük nem volt még egy évvel korábban sem a fűszernövényekhez. Mindketten a gyengeáramú területről érkeztek a fűszerek világába: 

álmodtak egy nagyot, és meg is valósították azt, amit elképzeltek.

Sorra felkeresték a világ legnagyobb vaníliatermelőit, szállítóit, megállapodást kötöttek, és egy idő után azt vették észre, hogy aki csak számít idehaza a topgasztronómia területén – az mind tőlük vásárolja ezt az egzotikus fűszernövényt.

Amely amúgy több, mint macerás: a trópusi időjárás alapfeltétel esetükben, ahogy az is, hogy

kizárólag emberi segítséggel porozzák be a növényeket, és kézzel is szedik le a termést.

Megtudjuk, ugyancsak résen kell lennie a „beporzó csapatnak”, ugyanis ez a kényes növény – írd és mondd – mindössze egyetlen napig virágzik. Vagyis azt a napot kell elcsípni, és a szaporítást elvégezni – mesterségesen!

A vanília-házaspár idehaza 14 különféle vaníliát tart portfóliójukban, amelyet 9 különböző egzotikus országból szereznek be,

3 földrészről, és az általuk forgalmazott termékek garantálnak mind egy szálig GMO-mentesek.

Rauf Sven Tamás /Fotó: szerző
Rauf Sven Tamás /Fotó: szerző

Amúgy, tudjuk még meg a Rauf Sven Tamás által készített és felszolgált fogások előtt, onnan lehet megismerni egy csúcsvaníliát – hogy sosem törik el, nedvesen marad és hajlítani lehet a termést, nem pattan el rögvest, mint ahogy sokszor könnyen megtörténik a különböző helyekről, sokkal óvatlanabb körülmények közt termesztett és szállított, kereskedelmi forgalomba kerülő vaníliával.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Ez a kényes fűszer alapvetően Mexikóból ered, halljuk a szakértőktől, az indiánok használták gyógyászati szerként, édesítőszernek és vágyfokozónak. Bizonyított a vérnyomás- és gyulladáscsökkentő szerepe és agyserkentő hatása is nemrég óta ismert. Ja, és

még a jó öreg indiánok is kézzel szedték a termést, ők is saját maguk porozták be a növényeket azon a bizonyos egyetlen, virágzó napon.

 

Fotó: Sven
Fotó: Sven

Íme, a Manília vanília vacsoraest fogásai:

Előétel:

Sós tarte füstölt lazac tatárral, kaporral, aszús zöldhagymával, tört Manília borsokkal

Fotó: Sven
Fotó: Sven

Leves:

Sós - vaníliás szilvakrém leves, vajas-chilis zabropogóssal, apróra vágott aszalt szilvával, Kaldeneker-féle füstölt szilvalekvárral

Főétel:

Tört Manília bors kéregben konfitált, majd pirított mangalica tarja, borsos-vaníliás tört zellerrel, Kaldeneker-féle hagymalekvárral

Fotó: Sven
Fotó: Sven

Desszert variációk:

Édes tarte mexikói vaníliás mangókrém, kockázott aszalt mangó, tört borsos, chilis ananászlekvár, menta. Vaníliasodó, sült szilvalekvár, vaníliás ropogós

Fotó: Sven
Fotó: Sven


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.