Vanília égbolt

Zártkörű vacsoraesten jártunk a búcsúzó nap fényénél fent, a magasban, a főváros felett, ahol egyértelműen a mesterségesen szaporítható és kizárólag kézzel szedett egzotikus fűszernövényé volt a főszerep.

Miközben várakozunk az est főszereplőire, a Manília Vanília vacsoraest fogásaira, előtte csak úgy záporoznak felénk vendéglátóinktól az információk az általuk forgalmazott fűszernövényről, amelyről nem is tudtunk addig jónéhány dolgot. Például azt, hogy a Madagaszkár, Uganda, Indonézia, Sri Lanka, Tahiti, Réunion, Pápua Új-Guinea lankás vidékein fellelhető fűszernövény

a világ második legdrágább fűszernövényének számít, és annyira odafigyelnek termesztésére ezek a szigetországok, hogy nem is olyan régen néhol még akasztás járt azért, ha valakit elkaptak, mert megdézsmálta a vaníliaültetvényeket.

A vanília-házaspár: Rózsa és Zoltán / Fotó. szerző
A vanília-házaspár: Rózsa és Zoltán / Fotó. szerző

Pedig az egyértelműen vanília szerelmeseknek számító, csak és kizárólag kiváló és magas minőségű vaníliát beszerző és forgalmazó, a mai fine dining helyeken piacvezetőnek számító Manilia.hu vállalkozást vezető Hidasi Rózsa és Marosán Zoltán házaspár története egész máshonnét indult - közük nem volt még egy évvel korábban sem a fűszernövényekhez. Mindketten a gyengeáramú területről érkeztek a fűszerek világába: 

álmodtak egy nagyot, és meg is valósították azt, amit elképzeltek.

Sorra felkeresték a világ legnagyobb vaníliatermelőit, szállítóit, megállapodást kötöttek, és egy idő után azt vették észre, hogy aki csak számít idehaza a topgasztronómia területén – az mind tőlük vásárolja ezt az egzotikus fűszernövényt.

Amely amúgy több, mint macerás: a trópusi időjárás alapfeltétel esetükben, ahogy az is, hogy

kizárólag emberi segítséggel porozzák be a növényeket, és kézzel is szedik le a termést.

Megtudjuk, ugyancsak résen kell lennie a „beporzó csapatnak”, ugyanis ez a kényes növény – írd és mondd – mindössze egyetlen napig virágzik. Vagyis azt a napot kell elcsípni, és a szaporítást elvégezni – mesterségesen!

A vanília-házaspár idehaza 14 különféle vaníliát tart portfóliójukban, amelyet 9 különböző egzotikus országból szereznek be,

3 földrészről, és az általuk forgalmazott termékek garantálnak mind egy szálig GMO-mentesek.

Rauf Sven Tamás /Fotó: szerző
Rauf Sven Tamás /Fotó: szerző

Amúgy, tudjuk még meg a Rauf Sven Tamás által készített és felszolgált fogások előtt, onnan lehet megismerni egy csúcsvaníliát – hogy sosem törik el, nedvesen marad és hajlítani lehet a termést, nem pattan el rögvest, mint ahogy sokszor könnyen megtörténik a különböző helyekről, sokkal óvatlanabb körülmények közt termesztett és szállított, kereskedelmi forgalomba kerülő vaníliával.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Ez a kényes fűszer alapvetően Mexikóból ered, halljuk a szakértőktől, az indiánok használták gyógyászati szerként, édesítőszernek és vágyfokozónak. Bizonyított a vérnyomás- és gyulladáscsökkentő szerepe és agyserkentő hatása is nemrég óta ismert. Ja, és

még a jó öreg indiánok is kézzel szedték a termést, ők is saját maguk porozták be a növényeket azon a bizonyos egyetlen, virágzó napon.

 

Fotó: Sven
Fotó: Sven

Íme, a Manília vanília vacsoraest fogásai:

Előétel:

Sós tarte füstölt lazac tatárral, kaporral, aszús zöldhagymával, tört Manília borsokkal

Fotó: Sven
Fotó: Sven

Leves:

Sós - vaníliás szilvakrém leves, vajas-chilis zabropogóssal, apróra vágott aszalt szilvával, Kaldeneker-féle füstölt szilvalekvárral

Főétel:

Tört Manília bors kéregben konfitált, majd pirított mangalica tarja, borsos-vaníliás tört zellerrel, Kaldeneker-féle hagymalekvárral

Fotó: Sven
Fotó: Sven

Desszert variációk:

Édes tarte mexikói vaníliás mangókrém, kockázott aszalt mangó, tört borsos, chilis ananászlekvár, menta. Vaníliasodó, sült szilvalekvár, vaníliás ropogós

Fotó: Sven
Fotó: Sven


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.