Vanília égbolt

Zártkörű vacsoraesten jártunk a búcsúzó nap fényénél fent, a magasban, a főváros felett, ahol egyértelműen a mesterségesen szaporítható és kizárólag kézzel szedett egzotikus fűszernövényé volt a főszerep.

Miközben várakozunk az est főszereplőire, a Manília Vanília vacsoraest fogásaira, előtte csak úgy záporoznak felénk vendéglátóinktól az információk az általuk forgalmazott fűszernövényről, amelyről nem is tudtunk addig jónéhány dolgot. Például azt, hogy a Madagaszkár, Uganda, Indonézia, Sri Lanka, Tahiti, Réunion, Pápua Új-Guinea lankás vidékein fellelhető fűszernövény

a világ második legdrágább fűszernövényének számít, és annyira odafigyelnek termesztésére ezek a szigetországok, hogy nem is olyan régen néhol még akasztás járt azért, ha valakit elkaptak, mert megdézsmálta a vaníliaültetvényeket.

A vanília-házaspár: Rózsa és Zoltán / Fotó. szerző
A vanília-házaspár: Rózsa és Zoltán / Fotó. szerző

Pedig az egyértelműen vanília szerelmeseknek számító, csak és kizárólag kiváló és magas minőségű vaníliát beszerző és forgalmazó, a mai fine dining helyeken piacvezetőnek számító Manilia.hu vállalkozást vezető Hidasi Rózsa és Marosán Zoltán házaspár története egész máshonnét indult - közük nem volt még egy évvel korábban sem a fűszernövényekhez. Mindketten a gyengeáramú területről érkeztek a fűszerek világába: 

álmodtak egy nagyot, és meg is valósították azt, amit elképzeltek.

Sorra felkeresték a világ legnagyobb vaníliatermelőit, szállítóit, megállapodást kötöttek, és egy idő után azt vették észre, hogy aki csak számít idehaza a topgasztronómia területén – az mind tőlük vásárolja ezt az egzotikus fűszernövényt.

Amely amúgy több, mint macerás: a trópusi időjárás alapfeltétel esetükben, ahogy az is, hogy

kizárólag emberi segítséggel porozzák be a növényeket, és kézzel is szedik le a termést.

Megtudjuk, ugyancsak résen kell lennie a „beporzó csapatnak”, ugyanis ez a kényes növény – írd és mondd – mindössze egyetlen napig virágzik. Vagyis azt a napot kell elcsípni, és a szaporítást elvégezni – mesterségesen!

A vanília-házaspár idehaza 14 különféle vaníliát tart portfóliójukban, amelyet 9 különböző egzotikus országból szereznek be,

3 földrészről, és az általuk forgalmazott termékek garantálnak mind egy szálig GMO-mentesek.

Rauf Sven Tamás /Fotó: szerző
Rauf Sven Tamás /Fotó: szerző

Amúgy, tudjuk még meg a Rauf Sven Tamás által készített és felszolgált fogások előtt, onnan lehet megismerni egy csúcsvaníliát – hogy sosem törik el, nedvesen marad és hajlítani lehet a termést, nem pattan el rögvest, mint ahogy sokszor könnyen megtörténik a különböző helyekről, sokkal óvatlanabb körülmények közt termesztett és szállított, kereskedelmi forgalomba kerülő vaníliával.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Ez a kényes fűszer alapvetően Mexikóból ered, halljuk a szakértőktől, az indiánok használták gyógyászati szerként, édesítőszernek és vágyfokozónak. Bizonyított a vérnyomás- és gyulladáscsökkentő szerepe és agyserkentő hatása is nemrég óta ismert. Ja, és

még a jó öreg indiánok is kézzel szedték a termést, ők is saját maguk porozták be a növényeket azon a bizonyos egyetlen, virágzó napon.

 

Fotó: Sven
Fotó: Sven

Íme, a Manília vanília vacsoraest fogásai:

Előétel:

Sós tarte füstölt lazac tatárral, kaporral, aszús zöldhagymával, tört Manília borsokkal

Fotó: Sven
Fotó: Sven

Leves:

Sós - vaníliás szilvakrém leves, vajas-chilis zabropogóssal, apróra vágott aszalt szilvával, Kaldeneker-féle füstölt szilvalekvárral

Főétel:

Tört Manília bors kéregben konfitált, majd pirított mangalica tarja, borsos-vaníliás tört zellerrel, Kaldeneker-féle hagymalekvárral

Fotó: Sven
Fotó: Sven

Desszert variációk:

Édes tarte mexikói vaníliás mangókrém, kockázott aszalt mangó, tört borsos, chilis ananászlekvár, menta. Vaníliasodó, sült szilvalekvár, vaníliás ropogós

Fotó: Sven
Fotó: Sven


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.