hirdetés
hirdetés

ÁSZ: így kellene csökkenteni a turizmus kitettségét!

Az Állami Számvevőszék sarkos megállapításokra jutott azzal kapcsolatban, hogy miért került a turizmus ennyire padlóra hazánkban. A jövőben pedig az ÁSZ szerint csak a válságállóbb vállalkozásokat volna ésszerű dotálnia az államnak. A részletes elemzés elérhető cikkünkben.

hirdetés

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szakértői a turizmus helyzetének a COVID-19 világjárvány előtti és alatti időszakban bekövetkezett változásait vizsgálták elemzésükben azzal a céllal, hogy egy a jövőbeni sokkhatás könnyebben átvészelhető legyen mint a jelenlegi válság.

Az elemzés készítő szerint a válság rámutatott az ágazat gyengeségeire: " csupán külföldi látogatókra szakosodó, a belföldiek számára elérhetetlen szolgáltatások, az alacsony bérezés és technológiai fejlettség mellett, a fekete és szürkegazdaság magas aránya, a tömegturizmus környezetre gyakorolt hatásának figyelmen kívül hagyása, az indokolatlanul szűk turistaszezon. Mindez csökkenheti a turizmus válságállóságát, és rontja a helyiek életminőségére gyakorolt pozitív hatását, egyben utat mutat az ágazat fejlesztési szükségleteinek tekintetében" - hangsúlyozza az ÁSZ összefoglalója.

Megállapítják azt is, hogy "a kapcsolódó ágazatokban a válságjelenségek egyik oka pedig a függőségi viszonyok olyan mértékű alakulása, mely során a termelő kizárólagosan a turisztikai piac kiszolgálására korlátozta tevékenységét" .

Az ÁSZ szerint az ágazat sérülékenységének mérséklése érdekében kiemelt figyelmet érdemes fordítani: az ágazati stratégiák átgondolására, turisztikai humánerőforrás stratégia kidolgozáára, a válságmenedzsmentre, a kríziskommunikációs eszközök tudatos alkalmazására, az egészségügyi biztonság fejlesztésére, a szolgáltatások és termékek diverzifikációjára, elérhetőségének javítására, a szolgáltatások technológia fejlesztésére, a turizmusnak a helyben élők életminőségre gyakorolt hatására, valamint az ágazat fenntarthatóságával, és kifehérítésével kapcsolatos követelmények hatékonyabb érvényesítésére.

Az elemzés egyik megállapítása az is, hogy a nemzetközi trendek és a hazai gyakorlat alapján is elmondható, hogy a válságkezelésben meghatározó szerep jut az államnak. Ez a jövőben kiterjedhet olyan feltételek kialakítására, amelyek a közpénzügyi támogatás folyósítását a turisztikai szereplő válságállóságának fejlesztéséhez köti.

Az elemzés eredményeit az állami döntéshozó intézmények, a stratégia megvalósításáért felelős döntéshozók és a szektor szakmai és gazdasági szereplői egyaránt, széleskörűen felhasználhatják munkájuk során - hangsúlyozzák az anyag készítői. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk