Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, népszerű étteremben. A Bar Centralban tartott eseményre meghívást kapott többek közt Bencze István, Szilágyi Bence és Nagyváradi Péter is.

Kik képviselték a Hornsgatanon a magyar fiatal borász szakmát?

Bencze István, a magyar natúr bor egyik úttörője, aki 2015-től birtoka teljes termőterületén biodinamikus szemléletben dolgozik. A Kék névre hallgató, 2017-es fehérbora volt az egyik első, amely kénmentessége révén különösen népszerű volt, és mára már elfogyott.

Bencze Birtok / Forrás: Facebook
Bencze Birtok / Forrás: Facebook

Szilágyi Bence egy eldugott Balaton környéki faluban, Barnagon készíti borait 2017 óta., ő  Grand vin du Barnag megálmodója és létrehozója. Palackjai pillanatok alatt vevőre találnak, pedig ezek nem tartoznak az olcsó termékek közé.

A Szent György-hegyen talált otthonra a kísérletező kedvű Török Annamari és Francisti Attila, ahol a Kolónia 52 elnevezésű borászatot hozták létre.. Háromhektárnyi szőlő, helyi fajták, rengeteg kézi munka, maximális odafigyelés. No meg, kézi szüret, spontán erjesztés, amfórás és használt hordós seprőn érlelés, semmi szivattyú, csak a gravitáció és zéró kénhasználat jellemzi a páros munkásságát. 

Nagyváradi Péter Villányból indult, majd a Balaton partján teljesedik ki. Két hektár szőlő, idős ültetvények, fő cél a termőhely értékeinek megismertetése. Tichon névre keresztelt tihanyi kékfrankosa nagy sikert aratott svéd körökben.

Alkoholtilalom, hozzáértéssel

Az alkoholárusítás állami monopólium Svédországban,

ez azonban nem zavarja a svédeket abban, hogy egyre inkább értsenek a borhoz, és értékeljék ami jó, és újabban nemcsak a francia vagy kaliforniai palackokat keresik. A monopóliumot birtokló Systembolagettel a Wine Waves AB köti össze többnyire a magyar szakembereket. Ez a svéd cég Európa valamivel kevésbé ismert, de talán legizgalmasabb bortermelő országaira fókuszál, ahogy a honlapjukon olvasható,

a „másik Európából” származó borokat keresnek, és hoznak be a szigetországba.

A Bar Centralban, mint arról a helyszíni tudósító, Judit Dagvall beszámolt, élénk volt az érdeklődés az esemény iránt.

Mind a közönség, mind maguk a borászok a fiatal korosztályt képviselték, 

A Magyarországról érkezett ifjú borászok célja, mint elmondták, hogy Svédországban a helyi a Wine Waves cégen keresztül adják el termékeiket a jobb éttermekbe és borbárokba. Bár mennyiségben túl kicsik ahhoz, hogy a Systembolaget rendszeresen rendeljen tőlük, a legtöbb borukat meg lehet rendelni.

Több magyar bor is vevőre találna

A rendezvényen részt vett a svéd kereskedelmi cég képviselője is, aki kérdésünkre azt válaszolta,

jól ismeri a magyar borokat, tisztában van értékes tulajdonságaikkal, sokszor járt Magyarországon, és nem érti, hogy miért olyan kevés féle magyar bort lehet kapni Svédországban. 

A magyar borászok sikeresnek ítélték a svédországi bemutatkozást, amelynek lesz folytatása is. Amint azt Bencze István hazaérkezésük után elmondta, pincészetük termékei 21 országban találnak vevőre, a skandináv piac jelentős számukra, így jövőre ismét ellátogatnak Stockholmba, a következő évi bemutatóra.

 

 

 

 

 

 


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.