Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, népszerű étteremben. A Bar Centralban tartott eseményre meghívást kapott többek közt Bencze István, Szilágyi Bence és Nagyváradi Péter is.

Kik képviselték a Hornsgatanon a magyar fiatal borász szakmát?

Bencze István, a magyar natúr bor egyik úttörője, aki 2015-től birtoka teljes termőterületén biodinamikus szemléletben dolgozik. A Kék névre hallgató, 2017-es fehérbora volt az egyik első, amely kénmentessége révén különösen népszerű volt, és mára már elfogyott.

Bencze Birtok / Forrás: Facebook
Bencze Birtok / Forrás: Facebook

Szilágyi Bence egy eldugott Balaton környéki faluban, Barnagon készíti borait 2017 óta., ő  Grand vin du Barnag megálmodója és létrehozója. Palackjai pillanatok alatt vevőre találnak, pedig ezek nem tartoznak az olcsó termékek közé.

A Szent György-hegyen talált otthonra a kísérletező kedvű Török Annamari és Francisti Attila, ahol a Kolónia 52 elnevezésű borászatot hozták létre.. Háromhektárnyi szőlő, helyi fajták, rengeteg kézi munka, maximális odafigyelés. No meg, kézi szüret, spontán erjesztés, amfórás és használt hordós seprőn érlelés, semmi szivattyú, csak a gravitáció és zéró kénhasználat jellemzi a páros munkásságát. 

Nagyváradi Péter Villányból indult, majd a Balaton partján teljesedik ki. Két hektár szőlő, idős ültetvények, fő cél a termőhely értékeinek megismertetése. Tichon névre keresztelt tihanyi kékfrankosa nagy sikert aratott svéd körökben.

Alkoholtilalom, hozzáértéssel

Az alkoholárusítás állami monopólium Svédországban,

ez azonban nem zavarja a svédeket abban, hogy egyre inkább értsenek a borhoz, és értékeljék ami jó, és újabban nemcsak a francia vagy kaliforniai palackokat keresik. A monopóliumot birtokló Systembolagettel a Wine Waves AB köti össze többnyire a magyar szakembereket. Ez a svéd cég Európa valamivel kevésbé ismert, de talán legizgalmasabb bortermelő országaira fókuszál, ahogy a honlapjukon olvasható,

a „másik Európából” származó borokat keresnek, és hoznak be a szigetországba.

A Bar Centralban, mint arról a helyszíni tudósító, Judit Dagvall beszámolt, élénk volt az érdeklődés az esemény iránt.

Mind a közönség, mind maguk a borászok a fiatal korosztályt képviselték, 

A Magyarországról érkezett ifjú borászok célja, mint elmondták, hogy Svédországban a helyi a Wine Waves cégen keresztül adják el termékeiket a jobb éttermekbe és borbárokba. Bár mennyiségben túl kicsik ahhoz, hogy a Systembolaget rendszeresen rendeljen tőlük, a legtöbb borukat meg lehet rendelni.

Több magyar bor is vevőre találna

A rendezvényen részt vett a svéd kereskedelmi cég képviselője is, aki kérdésünkre azt válaszolta,

jól ismeri a magyar borokat, tisztában van értékes tulajdonságaikkal, sokszor járt Magyarországon, és nem érti, hogy miért olyan kevés féle magyar bort lehet kapni Svédországban. 

A magyar borászok sikeresnek ítélték a svédországi bemutatkozást, amelynek lesz folytatása is. Amint azt Bencze István hazaérkezésük után elmondta, pincészetük termékei 21 országban találnak vevőre, a skandináv piac jelentős számukra, így jövőre ismét ellátogatnak Stockholmba, a következő évi bemutatóra.

 

 

 

 

 

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.