Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, népszerű étteremben. A Bar Centralban tartott eseményre meghívást kapott többek közt Bencze István, Szilágyi Bence és Nagyváradi Péter is.

Kik képviselték a Hornsgatanon a magyar fiatal borász szakmát?

Bencze István, a magyar natúr bor egyik úttörője, aki 2015-től birtoka teljes termőterületén biodinamikus szemléletben dolgozik. A Kék névre hallgató, 2017-es fehérbora volt az egyik első, amely kénmentessége révén különösen népszerű volt, és mára már elfogyott.

Bencze Birtok / Forrás: Facebook
Bencze Birtok / Forrás: Facebook

Szilágyi Bence egy eldugott Balaton környéki faluban, Barnagon készíti borait 2017 óta., ő  Grand vin du Barnag megálmodója és létrehozója. Palackjai pillanatok alatt vevőre találnak, pedig ezek nem tartoznak az olcsó termékek közé.

A Szent György-hegyen talált otthonra a kísérletező kedvű Török Annamari és Francisti Attila, ahol a Kolónia 52 elnevezésű borászatot hozták létre.. Háromhektárnyi szőlő, helyi fajták, rengeteg kézi munka, maximális odafigyelés. No meg, kézi szüret, spontán erjesztés, amfórás és használt hordós seprőn érlelés, semmi szivattyú, csak a gravitáció és zéró kénhasználat jellemzi a páros munkásságát. 

Nagyváradi Péter Villányból indult, majd a Balaton partján teljesedik ki. Két hektár szőlő, idős ültetvények, fő cél a termőhely értékeinek megismertetése. Tichon névre keresztelt tihanyi kékfrankosa nagy sikert aratott svéd körökben.

Alkoholtilalom, hozzáértéssel

Az alkoholárusítás állami monopólium Svédországban,

ez azonban nem zavarja a svédeket abban, hogy egyre inkább értsenek a borhoz, és értékeljék ami jó, és újabban nemcsak a francia vagy kaliforniai palackokat keresik. A monopóliumot birtokló Systembolagettel a Wine Waves AB köti össze többnyire a magyar szakembereket. Ez a svéd cég Európa valamivel kevésbé ismert, de talán legizgalmasabb bortermelő országaira fókuszál, ahogy a honlapjukon olvasható,

a „másik Európából” származó borokat keresnek, és hoznak be a szigetországba.

A Bar Centralban, mint arról a helyszíni tudósító, Judit Dagvall beszámolt, élénk volt az érdeklődés az esemény iránt.

Mind a közönség, mind maguk a borászok a fiatal korosztályt képviselték, 

A Magyarországról érkezett ifjú borászok célja, mint elmondták, hogy Svédországban a helyi a Wine Waves cégen keresztül adják el termékeiket a jobb éttermekbe és borbárokba. Bár mennyiségben túl kicsik ahhoz, hogy a Systembolaget rendszeresen rendeljen tőlük, a legtöbb borukat meg lehet rendelni.

Több magyar bor is vevőre találna

A rendezvényen részt vett a svéd kereskedelmi cég képviselője is, aki kérdésünkre azt válaszolta,

jól ismeri a magyar borokat, tisztában van értékes tulajdonságaikkal, sokszor járt Magyarországon, és nem érti, hogy miért olyan kevés féle magyar bort lehet kapni Svédországban. 

A magyar borászok sikeresnek ítélték a svédországi bemutatkozást, amelynek lesz folytatása is. Amint azt Bencze István hazaérkezésük után elmondta, pincészetük termékei 21 országban találnak vevőre, a skandináv piac jelentős számukra, így jövőre ismét ellátogatnak Stockholmba, a következő évi bemutatóra.

 

 

 

 

 

 


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.