Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, népszerű étteremben. A Bar Centralban tartott eseményre meghívást kapott többek közt Bencze István, Szilágyi Bence és Nagyváradi Péter is.

Kik képviselték a Hornsgatanon a magyar fiatal borász szakmát?

Bencze István, a magyar natúr bor egyik úttörője, aki 2015-től birtoka teljes termőterületén biodinamikus szemléletben dolgozik. A Kék névre hallgató, 2017-es fehérbora volt az egyik első, amely kénmentessége révén különösen népszerű volt, és mára már elfogyott.

Bencze Birtok / Forrás: Facebook
Bencze Birtok / Forrás: Facebook

Szilágyi Bence egy eldugott Balaton környéki faluban, Barnagon készíti borait 2017 óta., ő  Grand vin du Barnag megálmodója és létrehozója. Palackjai pillanatok alatt vevőre találnak, pedig ezek nem tartoznak az olcsó termékek közé.

A Szent György-hegyen talált otthonra a kísérletező kedvű Török Annamari és Francisti Attila, ahol a Kolónia 52 elnevezésű borászatot hozták létre.. Háromhektárnyi szőlő, helyi fajták, rengeteg kézi munka, maximális odafigyelés. No meg, kézi szüret, spontán erjesztés, amfórás és használt hordós seprőn érlelés, semmi szivattyú, csak a gravitáció és zéró kénhasználat jellemzi a páros munkásságát. 

Nagyváradi Péter Villányból indult, majd a Balaton partján teljesedik ki. Két hektár szőlő, idős ültetvények, fő cél a termőhely értékeinek megismertetése. Tichon névre keresztelt tihanyi kékfrankosa nagy sikert aratott svéd körökben.

Alkoholtilalom, hozzáértéssel

Az alkoholárusítás állami monopólium Svédországban,

ez azonban nem zavarja a svédeket abban, hogy egyre inkább értsenek a borhoz, és értékeljék ami jó, és újabban nemcsak a francia vagy kaliforniai palackokat keresik. A monopóliumot birtokló Systembolagettel a Wine Waves AB köti össze többnyire a magyar szakembereket. Ez a svéd cég Európa valamivel kevésbé ismert, de talán legizgalmasabb bortermelő országaira fókuszál, ahogy a honlapjukon olvasható,

a „másik Európából” származó borokat keresnek, és hoznak be a szigetországba.

A Bar Centralban, mint arról a helyszíni tudósító, Judit Dagvall beszámolt, élénk volt az érdeklődés az esemény iránt.

Mind a közönség, mind maguk a borászok a fiatal korosztályt képviselték, 

A Magyarországról érkezett ifjú borászok célja, mint elmondták, hogy Svédországban a helyi a Wine Waves cégen keresztül adják el termékeiket a jobb éttermekbe és borbárokba. Bár mennyiségben túl kicsik ahhoz, hogy a Systembolaget rendszeresen rendeljen tőlük, a legtöbb borukat meg lehet rendelni.

Több magyar bor is vevőre találna

A rendezvényen részt vett a svéd kereskedelmi cég képviselője is, aki kérdésünkre azt válaszolta,

jól ismeri a magyar borokat, tisztában van értékes tulajdonságaikkal, sokszor járt Magyarországon, és nem érti, hogy miért olyan kevés féle magyar bort lehet kapni Svédországban. 

A magyar borászok sikeresnek ítélték a svédországi bemutatkozást, amelynek lesz folytatása is. Amint azt Bencze István hazaérkezésük után elmondta, pincészetük termékei 21 országban találnak vevőre, a skandináv piac jelentős számukra, így jövőre ismét ellátogatnak Stockholmba, a következő évi bemutatóra.

 

 

 

 

 

 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.