Borscs, bigos, cicege - tudja, mik ezek?

Borscs, bigos, cicege, derelye, kásás töltött káposzta, lapcsánka, lapótya, töltike, strudli és zúzos leves is szerepel a Sóstói Múzeumfalu vasárnapi gasztronómiai fesztiváljának étlapján.

Ulrich Attila, a skanzent fenntartó nyíregyházi önkormányzat alpolgármestere a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt tájegységének, valamint a térségben élő nemzetiségeknek, továbbá a szomszédos régiókban lakóknak a különleges régi ételeit egyaránt megfőzik majd a sóstógyógyfürdői múzeumfaluban, amelynek feladata a gasztronómiai értékek megőrzése is.

A fesztiválon 18 szakácscsapat népesíti be a skanzen létesítményeit, a valamikori lakóházak konyháit, udvarait, köztük a díszvendég Debrecen, valamint az Ungvári Szabadtéri Néprajzi Múzeum séfjei is.



A borscs, a szláv céklás-húsos leves, a bigos, a lengyel húsos káposzta, a cicege, a húsos tócsni, vagy lapcsánka, a derelye, a töltött főtt tészta, a kukorica darával (kásával) töltött káposzta, a lapótya, a darált húsból és reszelt burgonyából készült fasírt, a töltike, a rizses hússal megtöltött szőlő-, vagy karalábélevél, illetve a sváb strudli, a fánkszerű töltött sütemény mellett várhatóan sokan lesznek kíváncsiak a zúzos levesre, amely lényegében egy húsleves, főtt rizs, zöldségek, húsok, belsőségek és pirított eperlevél tészta keveréke.

A Sóstói Múzeumfalu vasárnap 10 és 18 óra között várja az ínyenc látogatókat a gasztronómiai fesztiválra, amelyen kulturális program is szórakoztatja majd a résztvevőket.

Forrás: MTI


Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.
Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony

Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony 

A környék turisztikai célpontjait bejárva feltárul előttünk az időtlen természet és az évszázados történelem
Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.