hirdetés
hirdetés

Budapest túl van a 10 millió vendégéjszakán

Az európai vendégforgalom bővülésének ütemét 1,6 százalékponttal felülmúlva Magyarországon 6,7%-kal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2017-ben, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly decemberi és egész éves szálláshelyi adatokról frissen megjelent gyorstájékoztatója szerint. A fővárosban ennél is nagyobb mértékben, 7,3%-kal nőtt a vendégforgalom, és ezzel Budapest átlépte a 10 milliós vendégéjszakaszámot. Az immár negyedik éve 6% feletti ütemben bővülő vendégéjszakák száma országosan csaknem elérte a 30 milliót (29,5 millió éjszaka). A szállásdíjbevételek növekedése még ennél is kedvezőbb, 17%-ot megközelítő bővülési ütemre kapcsolt — közölte pénteken az MTÜ nem sokkal azt követően, hogy a KSH honlapján megjelentek a szokásos, havi adatok.

hirdetés

Az MTÜ szerint a magyar vendégforgalmi adatok európai és régiós összevetésben is figyelemre méltóak. „Míg például az EU-ban 2017-ben 5,1%-kal, Ausztriában 2,3%-kal, Szlovákiában 5,9%-kal, Lengyelországban pedig 5,1%-kal, addig hazánkban 6,7%-kal növekedett a vendégéjszakák száma.” Hozzáteszik, hogy „A külföldi vendégéjszakák Magyarországon mért tavalyi, az elmúlt évekhez képest is kimagasló, 7,9%-os emelkedésében nagy szerepe volt a nagyszabású sportrendezvényeknek, köztük a FINA vizes vb-nek köszönhetően megnövekedett külpiaci érdeklődésnek.”

Áthúzódó hatásából az év hátralévő részében is jól tudtak profitálni a hazai szálláshelyek. A hazai szálláshelyek 2017-ben az utóbbi öt év legmagasabb szobaár-bevétel növekedési ütemét (16,8%) produkálták, és elérték a 278 milliárd forintot. Ehhez nagyban hozzájárult a külföldiektől származó szállásdíj-bevételek kiemelkedő, 18,6%-os bővülése, és a szálláshelyek összes árbevétele (466 milliárd Ft) is 15,6%-kal emelkedett.

Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia célja, hogy a vendégéjszaka számok és a turisztikai költések megduplázódjanak.

„Ahhoz, hogy a növekedés üteme tartósítható legyen és még több vendég érkezzen, minőségi fejlesztésekre van szükség” – jelentette ki dr. Guller Zoltán. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kisfaludy Program első nagyprojektjei a megvalósítás szakaszába lépnek. Guller szerint ezek „lesznek azok a fejlesztések, amelyektől a magyar turisztikai teljesítmény további nagyvolumenű fejlődését várjuk.”

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai