Díjazták a turisztikai szakma képviselőit

A 23. Turisztikai Díjátadó Gálán és Évadnyitó Fogadáson a Magyar Turizmus Zrt. szakmai díjait is átadták február 1-jén, a Budapesti Kongresszusi Központban.

2014-es kiemelkedő szakmai teljesítményéért

  • Az év turisztikai újságírója díjat Vámos Kamilla, az MTI tudósítója;
  • Az év turisztikai szerkesztő-riportere díjat P. Kiss Zsuzsa, a Kossuth Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője;
  • Az év Tourinform iroda fenntartója díjat a Tourinform Székesfehérvár fenntartója, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.;
  • Az év Tourinformátora díjat Máltesics Norbert, a Tourinform Pécs idegenforgalmi menedzsere;
  • Az év TDM szervezete díjat a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület,
  • Az év TDM menedzsere díjat pedig Pálffy Tamás, a Bük, Bükfürdő Turisztikai Egyesület TDM menedzsere vehette át.

Az év turisztikai újságírója díjat 2006-ban alapította a Magyar Turizmus Zrt. azzal a céllal, hogy a turisztikai ügyekben jártas újságírói kör működését és bővítését segítse. Olyan nagyközönségi újságírók szakmai munkásságát ismeri el, akik rendszeres, objektív tájékoztatást adnak a magyar turizmus aktuális kérdéseiről, pozitív írásaikkal, tudósításaikkal hozzájárulnak a téma társadalmi presztízsének növeléséhez, a turizmus megszerettetéséhez, továbbá a Magyarországról kialakult pozitív kép erősítéséhez. Az általuk közvetített hírek, tudósítások pedig amellett, hogy segítik a magyar lakosság tájékozódását, ösztönzik a belföldi utazásokat is.

A 2014. év turisztikai újságírója díjat Vámos Kamilla, az MTI tudósítója érdemelte ki. Vámos Kamilla a Budapesti Gazdasági Főiskola külkereskedelmi karán szerzett közgazdász végzettséget, jelenleg az intézmény nemzetközi tanulmányok mesterképzésének hallgatója. 2010 óta a Magyar Távirati Iroda munkatársa, ahol előzőleg gyakornokként kezdett dolgozni a diploma megszerzése után. 2013-ig Veszprém megyéből tudósított. Jelenleg gazdasági újságíróként a turizmus, a KSH és a mezőgazdaságot érintő kérdések feldolgozásáért felelős. Angolul és németül beszél.

A 2014. év turisztikai szerkesztő-riportere díjat P. Kiss Zsuzsa, a Kossuth Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője érdemelte ki. P. Kiss Zsuzsa a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán végzett népművelés magyar szakosként. 29 évesen, két gyermek édesanyjaként kezdett az újságírásba. 22 éve a Magyar Rádió munkatársa, jelenleg az MTVA Közéleti és Dokumentum főszerkesztőség tagja mint kiemelt szerkesztő, műsorvezető és riporter. Mindig érdekelte a turisztika, miként tud egy tájegység, egy város, egy borvidék vagy egy közösség turisztikai vonzerő lenni. Nem a látványosság – mindig a mögötte dolgozó, alkotó ember érdekelte. Az egyéniségek, a civil összefogás és a jó ötletek tudják „eladni" a legkisebb település rejtett értékeit is az odalátogatónak – vallja Zsuzsa. A Magyar Turizmus Zrt. tanulmányútjain szerzett élményeit, tapasztalatait a Hajnaltáj vidékmagazinban, a Napközben közéleti műsorban és a Szombat délelőtt c. riportmagazinban osztotta meg a hallgatókkal.

Az év Tourinform iroda fenntartója címet 2007-ben alapította a Magyar Turizmus Zrt. azzal a céllal, hogy hangsúlyozza a bel- és külföldi turisták számára nélkülözhetetlen személyes információnyújtás fontosságát és a szakmai háttérmunka jelentőségét. A címre az MT Zrt. regionális marketing igazgatóságai és a Tourinform Szövetség tettek javaslatot. A díjazott ajándéka az elismerő oklevélen túl a fenntartó által működtetett Tourinform irodára költhető egymillió forint.

A tizenegy jelölt 2014-ben a ceglédi, hajdúszoboszlói, kaposvári, őriszentpéteri, sátoraljaújhelyi, siófoki, szarvasi, székesfehérvári, váci és veszprémi Tourinform irodák fenntartói voltak. A döntést a díj kiírója, a Magyar Turizmus Zrt. hozta meg, a próbavásárlás és a jelölési kritériumok alapján. Az év Tourinform iroda fenntartója díjat 2014-ben a Tourinform Székesfehérvár fenntartója, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. nyerte el.

A Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. 2009-ben jött létre és 2010 decemberétől működik regisztrált TDM szervezetként. A helyi TDM szervezet feladata Székesfehérvár mint egységes turisztikai desztináció összehangolt turizmusirányítása, és turisztikai marketingtevékenységének ellátása a helyi turizmusban érdekelt résztvevők összefogásával. Munkaszervezeti egységét a Tourinform Iroda képezi, melynek üzemeltetését 2010. november 1-től látja el a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.. Az iroda évek óta aktív szerepet vállal a királyok városa turizmusának élénkítésében, mindig aktuális információkkal, többnyelvű kiadványokkal áll a turisták rendelkezésére. Rendezvényeket szerveznek, melyekre minden esetben kitelepülnek. TDM-es projektjük keretében helyismereti képzést szerveztek idegenvezetőiknek és szolgá ltató partnereiknek. Kiemelt termékük a kulturális turizmus, a városlátogatás és egyre inkább előtérbe kerül a vallási turizmus is. Ezekre építve új, komplex turisztikai csomagokat állítottak össze. Interaktív és tematikus városnézéseket szerveznek a város új attrakcióinak bekapcsolásával, alkalmazkodva a különböző célcsoportok elvárásaihoz. Több ízben sikeresen együttműködtek a Magyar Turizmus Zrt.-vel: közösen jelentek meg kiállításokon, vásárokon és rendezvényeken, továbbá több közös kampányt valósítottak meg. Sokat tettek a kültéri turisztikai információs rendszer, valamint a városi honlap turisztikai aloldalának megújításáért. Fenntartása óta a Tourinform iroda teljesítménye fokozatosan nőtt és már több éve minősített irodaként működik, kiváló minősítéssel.

Az Év Tourinformátora díjat 2004-ben alapította a Tourinform Szövetség. Minden évben a legeredményesebb munkatárs kapja. 2011-től a díj a Tourinform Szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. közös díja. A Tourinform irodák munkatársai, valamint a Tourinform Szövetség elnökségi tagjainak szavazatai alapján Az év Tourinformátora díjat 2014-ben Máltesics Norbert, a Tourinform Pécs iroda idegenforgalmi menedzsere nyerte el.

Norbert 1997-ben a Janus Pannonius Tudomány Egyetemen szerzett középiskolai földrajz tanári diplomát, 1998-ban pedig felsőfokú Idegenforgalmi menedzseri képesítést. A pécsi Tourinform irodában 1999 óta dolgozik idegenforgalmi menedzserként. Kitartó munkájának és lebilincselő személyiségének köszönhetően 2011-ben megkapta Az Év Tourinformátora díj ezüst fokozatát. A szakmai elismerésnél csak az okoz nagyobb örömet neki, ha a vendég elégedetten távozik a Tourinform irodából.

Az év TDM szervezete és Az év TDM menedzsere díjakat a Magyar Turizmus Zrt. 2011-ben alapította. Az Év TDM Szervezete díj nyertese nettó egymillió forintos, marketingre felhasználható támogatásban, Az Év TDM Menedzsere pedig tárgyi ajándékban részesül. A díjra a Magyar Turizmus Zrt. Regionális Marketing Igazgatóságainak vezetői jelölnek régiójukból egy TDM menedzsert, valamint egy TDM szervezetet. A döntést a díjak kiírója, a Magyar Turizmus Zrt. hozza meg. Az elbírálásnál előnyt élveznek azok a TDM szervezetek, amelyek Tourinform irodát tartanak fenn. Az év TDM menedzsere díj jelölési és elbírálási kritériumai: szakmai munkája magas szintű, turisztikai desztinációját hitelesen képviseli, munkája a saját szervezete és régiója szerint is hatékony.

Az év TDM szervezete 2014-ben a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület lett.

A Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület 1994-ben alakult, jelenleg több mint 350 tagot számlál, akik között éppúgy megtalálhatók a kisebb magánvállalkozások, mint a nagy cégek, a turizmus szakma és minden olyan vállalkozás, amelynek köze van a turizmushoz (pl. egészségügyi szolgáltatók).

Az egyesület elsősorban Siófok turisztikai fejlesztését tűzte ki célul, de nem csak a szigorúan vett városhatárokon belül tevékenykedik, hanem aktív résztvevője a Balatoni Regionális TDM Szövetség akcióinak is. Erre az egyik legjobb példa az ősszel és tavasszal megrendezésre került Nyitott Balaton elnevezésű, az egész tavat átfogó akció, melynek szervezésében és lebonyolításában tevékeny szerepet vállalt.

Az egyesület feladatai közé tartozik a helyi Tourinform iroda működtetése is, mely Siófok jelképében, a 2 éve felújított Víztoronyban kapott helyet, s központi fekvésének, valamint minden igényt kielégítő, modern, 21. századi felszereltségének köszönhetően az egyik legnagyobb ügyfélforgalmat bonyolítja az egész országban.

A Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület fő tevékenysége a városi marketingkommunikáció és termékfejlesztés. A települést érintő, átfogó fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt években a városközpont és a kikötő szinte teljesen megújult, és ami még fontosabb, ezeket különböző médiafelületeken sikeresen kommunikálták is. A turisták informálásában fontos szerepet játszanak az egyesület saját kiadványai és honlapja, ahol naprakész információkhoz juthatnak a Siófok iránt érdeklődők. A programkínálat színesítéséért is sokat tesz az egyesület, hiszen évről-évre több rendezvényt is szervez, amelyek – az egyesület marketingkommunikációs tevékenységének köszönhetően – országos ismertséget szereztek (pl. óriásplakát kampány).

A Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület számos, a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett kitelepüléshez, belföldi vásárhoz is csatlakozott és a Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság akcióiban is aktívan részt vesz.

Az év TDM menedzsere 2014-ben Pálffy Tamás, a Bük, Bükfürdő Turisztikai Egyesület TDM menedzsere lett.

Pálffy Tamás a kezdetektől részt vett az egyesület munkájában, az alapításkor elnökként, majd 2012 óta menedzserként tevékenykedik. Irányítása alatt az egyesület létszáma 150 tagra bővült, illetve a szervezet pályázati forrásból mintegy 200 millió Ft értékű fejlesztést vitt véghez. Bük, Bükfürdő vendégéjszaka-száma a 2014. évben az önkormányzati adatok alapján átlépte a 800 ezres határt. Tamás a Magyar TDM Szövetség felügyelő bizottsági tagja.

Mivel ő maga is szállodásként érkezett a TDM-hez, ismeri a tagság elvárásait, igényeit, melyeket maximálisan szem előtt tart munkájában. A tagság és a tulajdonosok képviselőivel jó kapcsolatokat ápol, folyamatosan képzi magát. Rendszeresen konzultál a Magyar Turizmus Zrt. Regionális Marketing Igazgatóságának munkatársaival, a térség marketingtervét a regionális tevékenységekkel összhangban készíti elő, keresi a csatlakozási pontokat. Aktívan részt vesz a megyei turizmus egyesület munkájában, a megyei turisztikai koncepció kialakításában is. Előadóként is egyre több eseményen vállal szerepet, ahol hitelesen képviseli Bükfürdőt. Kitelepüléseken, vásári megjelenéseken gyakran informátorként is dolgozik. Higgadt, nyugodt, konfliktuskezelő stílusa, és a realitásokat szem előtt tartó munkája hozzájárult ahhoz, hogy a büki turisztikai egyesület mind a tulajdonosok és a tagság előtt, mind pedig szakmai körökben elismertebb legyen.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.