hirdetés
hirdetés

Felborult és elsüllyedt egy sétahajó a Dunán a Parlamentnél

35-en voltak a Hableány fedélzetén, rendkívüli erőkkel zajlik a mentés. Hét halálos áldozatról tudnak eddig, sok utast még keresnek.

hirdetés

Szerda este negyed 10-kor felborult és elsüllyedt egy hajó a Dunán Budapesten a Parlamentnél, miután összeütközött egy szállodahajóval. Éjjel fél 1-kor a Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, 7 ember halt meg, 7 kórházba került, sokakat még nagy erőkkel keresnek. 

A Hableány hajó tulajdonosának képviselője nem sokkal este 10 után az Indexnek azt mondta, a hajó "ténylegesen" elsüllyedt, 35 fő volt a fedélzeten a 2 fős legénységgel együtt, és rendkívüli erőkkel zajlik a mentési munka, "a hatóságok a helyszínen és a hajós társaság mindent megtesz azért, hogy mindenkit kimentsenek a vízből". Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panoráma Deck Kft. szóvivője az MTI-nek azt mondta, főleg távol-keleti turisták voltak a hajón.

Fotó: Kosztolicz Péter
Fotó: Kosztolicz Péter

A 24.hu azt írja, dél-koreai turistákról van szó, a dél-koreai nagykövetség munkatársai pedig már a helyszínen vannak. Tóth Mihály szerint rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Azt mondta: semmit sem tudnak a körülményekről, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják.

Az Index informátora szerint egy nagy turistahajóval ütközött a Hableány, emiatt borult fel. Információink szerint a baleset úgy történt, hogy a Hableányba a Margit hídnál hátulról belefutott egy szállodahajó, és felborította. A Mahart Budapest nevű hajója vette először észre a balesetet, onnan hangzott fel először az "Ember a vízben!" figyelmeztetés is. A hajóroncsot nem találták még meg. A folyón álló hajók mind reflektorokkal világítják a vizet, a Szabadság hídról egy filmforgatás reflektorait is a Duna felé irányították, de a mentést nehezíti, hogy a megáradt, 15 fokos folyónak nagyon erős a sodrása, és az eső miatt - a világítási próbálkozások ellenére - a látási viszonyok is elég rosszak. A Duna két partján rengeteg a rendőr, lámpákkal kutatnak túlélők után. Nem sokkal este 11 óra előtt a Petőfi hídnál mentettek embereket a vízből, este 11-kor pedig a Lágymányosi hídnál zárták le a rakpartokat.

Tarlós István főpolgármester az Indexnek azt mondta részletesen tájékozódott az ügyben, és sajnálatát, együttérzését fejezi ki az áldozatok családjának. Közölte még, hogy a fővárosi önkormányzat nem érintett az ügyben, mert egyik hajó sem a BKV-é, igaz régebben eseti alkalommal kibérelték. Nagy problémákat okozhat a sodródó hajóroncs is, emelte ki Szatmári Zsolt, az Érdi Nemzetközi Katasztrófavédelmi szakbúvároktató az M1 csatornán. A szakbúvároktató azt hangsúlyozta: a kikötőknél, a hídpilléreknek ütközve is komoly károkat okozhat a hajóroncs. Ezért minél gyorsabban be kell avatkozni. A protokoll ilyenkor az, hogy riasztják a katasztrófavédelmet, ők az önkéntes mentőszervezetet, nekik is a vízimentésre szakosodott egységeiket. Budapesten két ilyen cég van

A Hableánynak korábban volt már kisebb balesete, két éve június elején egy olvasónk azt írta, hogy a hajó feltehetőleg elromlott, majd nekiment a partnak és egy stégnek a Petőfi-híd pesti hídfőjénél. A Hableány a Panoráma Deck Kft. flottájának egyik legkisebb tagja, mint a cég honlapján írják, "kiváló helyszín lehet kisebb fogadások és családi rendezvények lebonyolítására. Tágas teraszai és a test hosszában végig futó panoráma fedélzet nagyszerű kilátást tesz lehetővé Budapest látképére. Mindent kielégítő technikai felszereltsége miatt ideális a barátságos, bensőséges hangulatú rendezvényekhez."

A kétszintes hajó befogadóképessége 60 fő, városnéző sétahajózáshoz ajánlják.

 

 

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai