Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Május első hétvégéjén startol el Badacsony nagysikerű rendezvénysorozata, a Bortriatlon, amelynek keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával még aktívabban vethetik bele magukat a badacsonyi borok kedvelői a borvidék három ikonikus szőlőfajtájának kóstolásába, a gazdák szakmai titkaiba, és a különféle gasztronómiai és kulturális programokba.

Végre itt a tavasz és vele együtt a szép idő, virágokba borulnak a fák és téli álmából ébredve a természet is új erőre kap. Ilyenkor igazán jól tud esni finom falatok kíséretében egy kiváló bor és egy séta a természet lágy ölelésében. Erre pedig remek alkalmat nyújt a történelmi Badacsonyi borvidék évek óta nagy sikernek örvendő rendezvénysorozata a Bortriatlon, és ennek első tematikus állomása, a 2024. május 3-5. között megrendezésre kerülő Szürkebarát Hétvége, amelynek középpontjában Badacsony egyik emblematikus fajtája, a szürkebarát áll.

A már hagyományossá vált, közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon rendezvénysorozat, amelynek fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll, a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szakembereinek koordinálásával és a borvidék borászainak példaértékű közreműködésével kerül minden évben megrendezésre.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén május 3-5. között megrendezésre kerülő Szürkebarát Hétvégén a szervezők az ételkülönlegességek és a kiváló badacsonyi szürkebarát borok mellett most is színes programokkal, ajánlatokkal, értékes nyereményekkel, kedvezményekkel és számtalan meglepetéssel várják a Badacsonyba látogatókat.

„A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége. Bár a rendszerváltás előtt a belőle készített sok rossz minőségű borral komoly mértékben lejárattak a szürkebarát nevét, mára egyre inkább kezdi elfoglalni az őt jól megillető helyét a Badacsonyi borvidéken. Nem egy könnyen kezelhető fajta, de a borászok tudatos munkájának köszönhetően egyre jobb, akár nemzetközi mércével is kimagasló borok készülnek belőle. A fajta népszerűsítésében pedig az ilyen események, mint jelen esetben a kifejezetten a szürkebarátra fókuszáló rendezvény nagyon sokat segít, hiszen általa a közönség is megismerheti a belőle készített színes és változatos borokat. Jó tapasztalni, hogy a Bortriatlon keretén belül évről-évre új vendégek is társulnak a már meglévő törzsközönséghez, mely mindig kíváncsian várja a három tematikus hétvégét. Ez is jól szemlélteti a rendezvénysorozat népszerűségét. A Szürkebarát Hétvége, akárcsak a többi, a borvidéken megszervezett esemény, remek alkalom kapcsolattartásra a vendégeinkkel, bemutatni az új évjáratú borainkat, legfontosabb szőlőfajtáinkat, és rajtuk keresztül a Badacsonyi borvidék komoly múltra visszatekintő borkészítési hagyományait.” – mondta Szalai Attila, a Németh Pince tulajdonos-borásza.

A már hagyományossá vált, közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon rendezvénysorozat fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll
A már hagyományossá vált, közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon rendezvénysorozat fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll
Fotó: Bortriatlon

A badacsonyi borászok izgalmas szürkebarát borait felvonultató Szürkebarát Hétvége esemény keretén belül Badacsonyban, Badacsonytomajon, Badacsonyörsön, és Káptalantótiban 9 gyönyörű helyszínen várják a szervezők az érdeklődőket, akik a tüzes és sokszínű szürkebarátból kaphatnak gazdag ízelítőt a borászok tolmácsolásában, közben megismerkedhetnek a borvidék gazdag történelmi múltjával.

A közel 190 hektáron megtalálható szürkebarát, mely a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került 1375-ben hazánkba, Badacsonyon pedig a szerzetesek honosították meg, mára már összeforrt a borvidékkel és vált Badacsony meghatározó fajtájává. Nem véletlen, hogy az itt lévő borászok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek rá, hiszen a vulkánikus, meleg talajokat kedvelő szürkebarát kiemelkedően jól érzi magát a Badacsonyi borvidéken, így a könnyed száraz boroktól kezdve, a komoly és gazdag beltartalmú tételeken át, egészen az édes borokig minden stílusban kiváló minőséget ad.

A vendégeknek lehetőségük nyílik megismerni a termelők történetét is
A vendégeknek lehetőségük nyílik megismerni a termelők történetét is
Fotó: Bortriatlon

„A Bortriatlon, és természetesen ezen belül ennek első állomása, a Szürkebarát Hétvége kimagasló fontossággal bír a borvidék életében, hiszen a május és október között megszervezett rendezvénysorozat a tematikus hétvégék által a borvidék három ikonikus fajtájára helyezi a fókuszt és igyekszik ezeket méltó módon népszerűsíteni a Badacsonyt felkereső vendégek számára. Az idén megrendezett Szürkebarát Hétvégén, akárcsak a többi esemény állomásain tematikus bortúra keretén belül a vendégek nem csak kiváló borokat tudnak a gazdák tolmácsolásában kóstolni, hanem lehetőségük adódik megismerni a termelők történetét, a szakmai titkokat, valamint a borvidék komoly múltra visszatekintő történetét is. Remek alkalom ez minden vendég számára, hogy tisztán lássa miként képzelik el egy-egy adott fajtából a borokat, a stílust, és a közös munkát a termelők, valamint ezek a tételek milyen mértékben adják vissza a kiváló adottságokkal rendelkező Badacsonyi borvidéknek az egyediségét és különlegességét. Büszkék vagyunk arra, hogy a tematikus hétvégék egy jól működő, nagyszerűen megszervezett eseménysorozat, amely minden évben egyre magasabb létszámban vonzza a borvidékre látogatókat.

Idén a szervezett buszos utazásoknak köszönhetően mindenki könnyebben és praktikusabban járhatja be a borvidéket és a Szürkebarát Hétvégén résztvevő pincészeteket.

Az ilyen programok mind-mind hozzájárulnak a borvidék, az itt tevékenykedő termelők és az általuk készített magas minőségű boroknak az egyre komolyabb népszerűségéhez. Másrészt kommunikáció és kapcsolattartás szempontjából is rendkívül fontosak, hiszen csak együtt, az értékekre fókuszáló közös munkával és hittel érhetjük el a céljainkat.” – tette hozzá a Borbély Családi Pincészet borásza, az „Év Bortermelője” cím birtokosa Borbély Tamás.

Bortriatlon hétvégék 2024-es időpontjai:
SZÜRKEBARÁT HÉTVÉGE: május 3-5.
KÉKNYELŰ HÉTVÉGE: június 14-16.
RIZLING HÉTVÉGE: október 25-27.

 


Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.