Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Május első hétvégéjén startol el Badacsony nagysikerű rendezvénysorozata, a Bortriatlon, amelynek keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával még aktívabban vethetik bele magukat a badacsonyi borok kedvelői a borvidék három ikonikus szőlőfajtájának kóstolásába, a gazdák szakmai titkaiba, és a különféle gasztronómiai és kulturális programokba.

Végre itt a tavasz és vele együtt a szép idő, virágokba borulnak a fák és téli álmából ébredve a természet is új erőre kap. Ilyenkor igazán jól tud esni finom falatok kíséretében egy kiváló bor és egy séta a természet lágy ölelésében. Erre pedig remek alkalmat nyújt a történelmi Badacsonyi borvidék évek óta nagy sikernek örvendő rendezvénysorozata a Bortriatlon, és ennek első tematikus állomása, a 2024. május 3-5. között megrendezésre kerülő Szürkebarát Hétvége, amelynek középpontjában Badacsony egyik emblematikus fajtája, a szürkebarát áll.

A már hagyományossá vált, közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon rendezvénysorozat, amelynek fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll, a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szakembereinek koordinálásával és a borvidék borászainak példaértékű közreműködésével kerül minden évben megrendezésre.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén május 3-5. között megrendezésre kerülő Szürkebarát Hétvégén a szervezők az ételkülönlegességek és a kiváló badacsonyi szürkebarát borok mellett most is színes programokkal, ajánlatokkal, értékes nyereményekkel, kedvezményekkel és számtalan meglepetéssel várják a Badacsonyba látogatókat.

„A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége. Bár a rendszerváltás előtt a belőle készített sok rossz minőségű borral komoly mértékben lejárattak a szürkebarát nevét, mára egyre inkább kezdi elfoglalni az őt jól megillető helyét a Badacsonyi borvidéken. Nem egy könnyen kezelhető fajta, de a borászok tudatos munkájának köszönhetően egyre jobb, akár nemzetközi mércével is kimagasló borok készülnek belőle. A fajta népszerűsítésében pedig az ilyen események, mint jelen esetben a kifejezetten a szürkebarátra fókuszáló rendezvény nagyon sokat segít, hiszen általa a közönség is megismerheti a belőle készített színes és változatos borokat. Jó tapasztalni, hogy a Bortriatlon keretén belül évről-évre új vendégek is társulnak a már meglévő törzsközönséghez, mely mindig kíváncsian várja a három tematikus hétvégét. Ez is jól szemlélteti a rendezvénysorozat népszerűségét. A Szürkebarát Hétvége, akárcsak a többi, a borvidéken megszervezett esemény, remek alkalom kapcsolattartásra a vendégeinkkel, bemutatni az új évjáratú borainkat, legfontosabb szőlőfajtáinkat, és rajtuk keresztül a Badacsonyi borvidék komoly múltra visszatekintő borkészítési hagyományait.” – mondta Szalai Attila, a Németh Pince tulajdonos-borásza.

A már hagyományossá vált, közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon rendezvénysorozat fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll
A már hagyományossá vált, közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon rendezvénysorozat fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll
Fotó: Bortriatlon

A badacsonyi borászok izgalmas szürkebarát borait felvonultató Szürkebarát Hétvége esemény keretén belül Badacsonyban, Badacsonytomajon, Badacsonyörsön, és Káptalantótiban 9 gyönyörű helyszínen várják a szervezők az érdeklődőket, akik a tüzes és sokszínű szürkebarátból kaphatnak gazdag ízelítőt a borászok tolmácsolásában, közben megismerkedhetnek a borvidék gazdag történelmi múltjával.

A közel 190 hektáron megtalálható szürkebarát, mely a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került 1375-ben hazánkba, Badacsonyon pedig a szerzetesek honosították meg, mára már összeforrt a borvidékkel és vált Badacsony meghatározó fajtájává. Nem véletlen, hogy az itt lévő borászok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek rá, hiszen a vulkánikus, meleg talajokat kedvelő szürkebarát kiemelkedően jól érzi magát a Badacsonyi borvidéken, így a könnyed száraz boroktól kezdve, a komoly és gazdag beltartalmú tételeken át, egészen az édes borokig minden stílusban kiváló minőséget ad.

A vendégeknek lehetőségük nyílik megismerni a termelők történetét is
A vendégeknek lehetőségük nyílik megismerni a termelők történetét is
Fotó: Bortriatlon

„A Bortriatlon, és természetesen ezen belül ennek első állomása, a Szürkebarát Hétvége kimagasló fontossággal bír a borvidék életében, hiszen a május és október között megszervezett rendezvénysorozat a tematikus hétvégék által a borvidék három ikonikus fajtájára helyezi a fókuszt és igyekszik ezeket méltó módon népszerűsíteni a Badacsonyt felkereső vendégek számára. Az idén megrendezett Szürkebarát Hétvégén, akárcsak a többi esemény állomásain tematikus bortúra keretén belül a vendégek nem csak kiváló borokat tudnak a gazdák tolmácsolásában kóstolni, hanem lehetőségük adódik megismerni a termelők történetét, a szakmai titkokat, valamint a borvidék komoly múltra visszatekintő történetét is. Remek alkalom ez minden vendég számára, hogy tisztán lássa miként képzelik el egy-egy adott fajtából a borokat, a stílust, és a közös munkát a termelők, valamint ezek a tételek milyen mértékben adják vissza a kiváló adottságokkal rendelkező Badacsonyi borvidéknek az egyediségét és különlegességét. Büszkék vagyunk arra, hogy a tematikus hétvégék egy jól működő, nagyszerűen megszervezett eseménysorozat, amely minden évben egyre magasabb létszámban vonzza a borvidékre látogatókat.

Idén a szervezett buszos utazásoknak köszönhetően mindenki könnyebben és praktikusabban járhatja be a borvidéket és a Szürkebarát Hétvégén résztvevő pincészeteket.

Az ilyen programok mind-mind hozzájárulnak a borvidék, az itt tevékenykedő termelők és az általuk készített magas minőségű boroknak az egyre komolyabb népszerűségéhez. Másrészt kommunikáció és kapcsolattartás szempontjából is rendkívül fontosak, hiszen csak együtt, az értékekre fókuszáló közös munkával és hittel érhetjük el a céljainkat.” – tette hozzá a Borbély Családi Pincészet borásza, az „Év Bortermelője” cím birtokosa Borbély Tamás.

Bortriatlon hétvégék 2024-es időpontjai:
SZÜRKEBARÁT HÉTVÉGE: május 3-5.
KÉKNYELŰ HÉTVÉGE: június 14-16.
RIZLING HÉTVÉGE: október 25-27.

 


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.