hirdetés
hirdetés

Hamarosan a megújult Egri várban sétálgathatunk

Jól halad „Az Egri vár és erődrendszer turisztikai attrakcióinak fejlesztése” című projekt.

hirdetés

„Az Egri vár és erődrendszer turisztikai attrakcióinak fejlesztése” című fejlesztési program keretében, a több mint kétmilliárd forintos beruházást követően Eger vára megszépülve, megújulva fogja várni a látogatókat, és teljesen új vonzerőket is kínál.

A Kazamata teljes megóvására és felújítására sor kerül, megnyílnak az eddig nem látogatható részek, többek között a Török-kert, több mint 30 év után. A vársétányt szintén évtizedek után építik újra: ezzel új városrészekbe is elkalauzolják a Várba érkező turistákat. A csodás panorámát kínáló Szép-bástya megerősítése és megújítása is a projekt része, ezen kívül érdekességekkel, színes tartalommal is bővül a Vár kínálata: a program nem csupán építést, hanem tartalomfejlesztést is jelent az Egri várban.

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons
Van, ami már elkészült

A Várfalsétány építéséhez kapcsolódóan kőburkolatot kapott a Dobó-bástya betonfala, továbbá a támfal burkolatjavítása is elkészült. A kapcsolódó attrakció, a Török kávézó területének kialakításán dolgoznak. A 80’-as években félbehagyott Dobó-bástya alsó sétányt megépítették, új, beton mellvédfalat építenek, s az alsó betonlépcsők már elkészültek. A módosított engedély jogerőre emelkedett, így a sétány és a történelmi tanösvény kialakítása is elindul. A területen lesz kertészeti munka, térvilágítást és pihenő padokat, valamint térfigyelő kamerákat telepítenek. A sétány új gyalogos elérési útvonalként is funkcionál majd Eger megújuló belvárosa és az Almagyar domb között. A parkoló kialakítása is folyamatban van.

Az ÉMOP-program fontos részét képezi a közműcsere a Vár teljes területén, amely szinte 100%-os készültségben van. A Szép-bástyánál ágyúgolyókat találtak, a feltárás és a szükséges, új örökségvédelmi engedélyek megszerzése után folytatódik a terület megújítása. A Törökkert várfalának felújítása elkészült, a régészeti feltárás nagyját elvégezték, a módosított tervek engedélyezése van folyamatban. A Fegyvertár esetében a várfalnál megépítették az új határoló falakat, kiemeltek régészetileg értékes köveket. A Szép-bástyánál az új örökségvédelmi engedélyek megszerzése után folytatódik a terület megújítása.

Minderről és további részletekről egy interaktív délután keretében, különleges tárlatvezetésekkel és családi programokkal kísért eseményen informálják az egrieket és az érdeklődőket 2014. augusztus 8-án, pénteken 16.00 órától. A „Bemutatkozik a megújuló Egri vár” című eseményen Eger polgármestere és a Dobó István Vármúzeum igazgatója ad tájékoztatást az érdeklődőknek, majd minden látogató választhat a speciális ismertető séták, tárlatvezetések és családi programok közül. Az egriek az augusztus 8-i programot a már jól ismert 100 Ft-os egri sétajeggyel látogathatják.

Az Egri vár egész évben, a beruházás teljes időtartama alatt nyitva áll a látogatók előtt.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai