hirdetés
hirdetés

Hamarosan új világöröksége lehet Magyarországnak a Duna mentén

Többször is beszámoltunk már arról, hogy folyamatban van a Római Birodalom magyarországi Duna-szakaszának UNESCO világörökségi címre történő jelölése. A cím elnyerésére már 2018-ban sor kerülhet, amely így a világ egyik legnagyobb kiterjedésű világörökségi helyszíne lehet.

hirdetés

Ha minden a Magyar Limes Szövetség elképzelései szerint alakul, akkor rövidesen felkerülhet az UNESCO világörökségi listájára a „Ripa Pannonica in Hungary”, vagyis a teljes magyarországi, 417 km hosszú Duna-szakasz. A Duna-Limes program célja, hogy az UNESCO világörökségi címből fakadó világhír kihasson a nem római típusú értékekre is, és a teljes szakaszon egy turisztikailag egységesen szervezett, tematikus utakból álló kínálat jöjjön létre a nemzetközi kereslet igényeinek figyelembevételével. Ehhez készítette el a szövetség megbízásából Balogh Tamás, Hirschberg Attila és Karsai Árpád az Országos Limes kulturális turisztikai fejlesztési koncepció előtervet, melynek támogatására, közérthetőségének biztosítására nyomtatásban is megjelentették a Magyar Limes a világörökség kapujában című kiadványukat.

Magyar Limes a világörökség kapujában című kiadvány
Magyar Limes a világörökség kapujában című kiadvány


Magyar Limes a világörökség kapujában című kiadvány
Magyar Limes a világörökség kapujában című kiadvány

Tudomásunk szerint a jelölést egy éven belül kell beadni. 2008-2011 között a Pécsi Tudományegyetem, dr. Visy Zsolt és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közreműködésével - EU-s társfinanszírozásban - elkészült a nevezési dokumentáció, amelyet 2011 decemberében mutatott be az EMMI (akkor NEFMI) minisztere. Ahogy arról a Turizmus Online-on is beszámoltunk, a szövetség elnökét, dr. Visy Zsoltot Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter „A római birodalom határai – A dunai limes magyarországi szakasza” világörökségi várományos helyszínnek a Világörökség Jegyzékébe történő jelölésével és a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palota bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztosává nevezte ki.

2018-ban érhetjük el a világörökségi címet

A nevezés beadása 2017. januárban lehetséges, az ICOMOS – az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete – ellenőrző és igazoló vizsgálata a nagy kiterjedésű helyszín miatt 1-1,5 évre tehető, így 2018 folyamán érhető el a világörökségi cím, amely a világ egyik legnagyobb világörökségi területévé válhat. Mivel ezen szakasz megegyezik hazánk 417 km hosszú dunai szakaszával, amely ősidők óta lakott, rendkívüli mennyiségű – több korból származó – szakrális térrel és egymásra építhető turisztikai lehetőségekkel rendelkezik. Szinte teljesen kiépült, a turisztikai hasznosításra alkalmas alap infrastruktúrája van, ezért a világ egyik legjobban hasznosítható UNESCO-nevezési területei közé tartozik.

Az NGM támogatja a programot

Ahhoz, hogy létrejöhessen egy egyenszilárd turisztikai kínálat, valamint egy részeiben egymáshoz csatlakozó, megfelelő minőségű és mennyiségű – a nemzetközi turizmus igényeit kiszolgáló – fogadóterület, haladéktalanul el kell kezdeni a felkészülést - szólít fel a Magyar Limes Szövetség. A Duna-mente hálózatos tervezése az egyesület vezetésével és a Nemzetgazdasági Minisztérium anyagi résztámogatásával elkezdődött, előkészítése folyamatban van azzal a céllal, hogy a Duna teljes hazai szakaszán érintett mikrodesztinációkban fejlesztési koncepció és előzetes megvalósithatósági tanulmány mélységű projektgenerálás történjen oly módon, hogy ezek koherens, az egész szakaszon végighúzódó kulturális tematikus, turisztikai úttá is összeálljanak. A hivatkozott támogatási szerződést az NGM és a Magyar Limes Szövetség 2015. december 30-én írta alá. A Szövetség megbízásából a részletes koncepcióalkotást ismert turisztikai tanácsadók végzik, az EU helyi Agenda 21 és ETIS dokumentumainak szempontrendszere és mutatói szellemében a munkacsoportot Karsai Árpád vezeti. A tervezés célja a rendelkezésre álló források elosztására való javaslattétel és befektetőiportfólió-készítés is.

A fent említett magyar nyelvű kiadványhoz hasonlóan egy angol nyelvű, már kereskedelmi célokat szolgáló kiadványt is megjelentetett a szövetség, amelyhez készül a Duna-menti jelenlegi turisztikai lehetőségeket bemutató, későbbiekben foglalásra is alkalmas honlapja, valamint okostelefonos alkalmazása AndroidraiOS-re és Windowsra a Danube Tourism Guide, amelynek jelenlegi állapota egyelőre nem tükrözi a tervezett funkciókat. Ezek feltöltése után kezdődhet meg az egymáshoz csatolt helyszínek működtetése, promóciója nemzetközi szakvásárokon, így fokozott turisztikai érdeklődésre lehet számítani.

A kereskedelmi célokat szolgáló kiadvány
A kereskedelmi célokat szolgáló kiadvány


A kereskedelmi célokat szolgáló kiadvány
A kereskedelmi célokat szolgáló kiadvány


Danube Tourism Guide mobilapplikáció Androidra
Danube Tourism Guide mobilapplikáció Androidra

A szövetség példaként említi a pannonhalmi nevezést, amely iránt a világörökségi cím elnyerését követően jelentősen megnőtt az érdeklődés. Az angliai Hadrianus fal példája is jól szemlélteti a gazdasági jelentőséget és a lehetséges perspektívát: 2010-ben 880 millió font (340 milliárd forint) árbevétel – ebből körülbelül 110 milliárd a falnál, a római típusú attrakciókból és 230 milliárd a turisztikailag hozzá csatlakoztatott, de nem római típusú attrakciókból és társított szolgáltatásokból – realizálódott, 1,2 millió turista látogatott a helyszínre, ami 2000 vállalkozást érintett egy harmad akkora – és viszonylag nehezen megközelíthető – szakaszon, mint amellyel Magyarország rendelkezik.

A szövetség szerint tehát a világörökségi cím három éven belül elérhető, tovább fokozva a hazai kínálat sokszínűségét, attraktivitását, helyzetbe hozva eddig szunnyadó, értékekben gazdag fogadóterületeket, ami várhatóan a Magyarországra irányuló turizmus további jelentős növekedését eredményezheti. Ez azonban csak akkor hozhat hasznot, lehet tartós, ha egy érdekközösség kialakul, amely képes a Magyar Limes Szövetséggel együtt kalakítani a fogadás feltételeit.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai