Hiányoztatok!

Forró hangulat, fontos alapinformációk az utazási szakmának, minden alkalommal hozzátéve: ez csak a mai, maximum a következő 4-5 napra érvényes. A kérdés az: egy soron következő utazás így vajon miképp tervezhető teljes biztonsággal? A Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) idei első rendezvényén jártunk, amelyet június 22-én tartottak 65 utazási szakember részvételével a Rozmaring Kertvendéglő Étterem belső tereiben, rekkenő hőségben.  

 

Charterdömping, tengerentúli járatok stopja

Molnár Juditelnöknő rövid köszöntője után Szabó István,a Budapest Airport (BA) utasszolgáltatások igazgatója a Green Pass előnyeit ecsetelte, majd azt is közölte, hogy július 1. és augusztus 12 között tulajdonképpen átmeneti állapotban üzemel még csupán a reptér, igaz, az előjelek, hogy tiszta erőből feltámad ismét a légiközlekedés, elég biztatóak. Példának erre a tavaly júliusi adatokat hozta (akkor 450 000 utasuk volt), ugyanannyi mint az előző év hasonló időszakában, amikor még nyoma sem volt a covidnak), valamint azt, hogy idén már jelentős számban indulnak charterjáratok a nyári desztinációk felé. Itt elsősorban a Wizz Air és a Ryanair nyaralódesztinációs járatait emelte ki. Ami viszont már biztos, közölte negatívumként a légügyi szakember, hogy amerikai járatok még nem jönnek hozzánk, ahogy a kanadai légitársaságok sem térnek vissza egyhamar. És a kínai légitársaságok idei visszatérése is több, mint kérdéses.

 

Tárt karokkal várt utazók, óvatos duhajok

A hazánkban jelenlévő turisztikai és idegenforgalmi hivatalok váltak meg a légügyi uptodate beszámoló után néhány-néhány percre hűsítő legyezőiktől, és adtak naprakész tájékoztatást arról, a Covid járványt követeőn, az újranyitás időszakában jelenleg épp hogy állnak, mire számítsanak a hozzájuk érkezők, ill. az országukba utakat indító irodások.

Ács-Lévai ViktóriaCiprus képviseletében elmondta, országuk május 10-től nyitva, június 24-től pedig már tárt karokkal várják a magyarokat, mindenféle korlátozás nélkül. Kivételt képeznek ez alól a szálláshelyek és vendéglátóterek belső terei – ahol érvényes még a maszk kötelezettség.

Horvátország képviseletében Ivana Herczegarról az örömteli változásról számolt be, amely épp a napokban lépett érvénybe, miszerint mindenféle korlátozás nélkül érkezhetnek hozzájuk a magyar nyaralni vágyók, hiszen Magyarország „zöld jelzést” kapott a horvát besorolás szerint. Némileg árnyalja azonban a képet, hogy a visszautazás során honfitársainktól továbbra is kérhetik a határon a védettségi igazolásról szóló dokumentumokat – online, offline vagy friss PCR-teszt formájában.

Málta esetében, ahogy ezt Hangya Edinaképviseletvezetőtől megtudtuk, az óvatos duhaj magatartás a jellemző. Bár a szigetországban magas az átoltottsági arány, azonban kormányuk az óvatos nyitás hívei. 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel engedik be például a hozzájuk érzőket, maszkot szinte mindenütt viselni kell. Szeptember, október hónapban azonban, emelte ki a máltai utazási szakértő, már olyan csomagokat állítanak össze, amellyel több korosztály beutazási kedvét majd jelentős mértékben növelik.

Kicsit elrettentette a hazai utazási irodák képvselőit az, amit Németország esetében Czeiszing Miklóstólhallottak. Aki egyáltalán nem mesélt rémisztő dolgokat, csupán azt a tényt közölte, hogy a németeknél minden tartomány esetében más és más szabályok érvényesek jelenleg. Aki tehát odautazást tervez, előzőleg alaposan tájékozódjon az adott tartomány elvárásairól. Azonban pozitívumként emelte ki a németeket képviselő szakember, hogy az előrejelzések szerint július közepétől kedvező változások várhatók a német beutaztatási területen.

A szlovák uptodate helyzettel kapcsolatban Sona Jelinková elmondta, hogy a beutazás a magyar térfélről már engedélyezett, sőt, a szlovákok a kínai és orosz vakcinával oltottakat is tárt karokkal várják. A beltéren a maszkiviselés még kötelező, de minden egyéb helyen már szabadon lélegezhet, aki országukba indul.

Kocsis Krisztina, az Österreich Werbung képviseletében szintén az óvatos duhaj 2.0 verziót említette, azonban örömmel jegyezte meg, hogy épp a múlt héten jelentette be az enyhítéseket Kurz kancellár. Így július 1-től már kinyithatnak a szórakozóhelyek, a hotelek, vendéglátóhelyek zárt tereiben nem kötelező a maszkviselés, és a határátlépésnél is könnyítések jönnek már a következő héttől kezdve.

Tunéziába már érkeznek sorra a charterjáratok, tudósított a jelenlegi helyzetről Raja Ammarképviseletvezető, majd hozzátette, országukban annyira ügyelnek a biztonságra, hogy mindenkit, aki a turisztikai iparágban érintett, beoltottak már az állami szervek, megelőzve így a további fertőzéseket. Július 1-től nem kell már PCR-teszt sem a beutazóknak, csak az EU által is elfogadott covid-igazolás. 

                                                                                             x x x

A szakmai program után kötetlen közös vacsora vette kezdetét, amelynek során rég nem látott ismerősök üdvözölték egymást, egy szakma területén dolgozók találkozhattak és beszélgethettek végre egy túlságosan is viszontagságos, nehéz évvel a hátuk mögött.„Jó veletek ismét együtt, nagyon hiányoztatok már!”, összegezte érzéseit Tukács Zsuzsa, a MUISZ szakmai titkára, és véleményét minden jelenlévő osztotta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.