Járt már Ön Kumániában? – Tervekben nincs hiány Kisújszálláson

Kumánia magyarul Kunországot jelent, ezt a nevet viseli a Nagykunság kulturális fővárosában egy turisztikai komplexum, amely gyógyfürdőt, gyógyszállodát, gyógyászatot, ifjúsági szálláshelyet és kempinget foglal magába. 

A 2017-es esztendőről és a tervekről beszélgettünk Zámbori Péterrel, a Kumánia Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatójával.

Kiemelt év az idei mind az Önök, mind Kisújszállás életében. Számos évforduló kapcsolódik 2017-hez, mesélne ezekről az olvasóknak?

Kisújszállás városa idén ünnepli újratelepülésének 300. évfordulóját, valamint a reformációhoz és Arany Jánoshoz kapcsolódó évfordulók miatt a 2017-es esztendőt kulturális emlékévvé nyilvánította a város.

A Kumánia Gyógyfürdőnek is kiemelt éve az idei, hiszen 50 évvel ezelőtt nyitott meg jelenlegi helyén a strandfürdő, maga az új létesítmény és a hotel pedig idén ünnepelte az ötéves születésnapját. Az előzőt egy régi időket bemutató retró kiállítással-, az 5 éves születésnapot pedig sztárvendégekkel és helyi fellépőkkel ünnepeltük.

Hogyan telt eddig az idei ünnepi év?

Büszkék vagyunk arra, hogy szinte minden évben elismerik Kollégáink munkáját, idén augusztusban a fizioterápiás kollektíva kapta meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségügyi Díjat. Ezek nagyon pozitív visszajelzések, illetve motiválják munkatársaimat a további magas színvonalú szakmai munkára. A nyári szezonra azt szoktam mondani, hogy a strand legjobb marketingese a napsütés. Mi egy kicsi fürdő vagyunk, nyugodt, családias környezetben pihenhetnek nálunk a Vendégek.

Az idei nyarat a tavalyit meghaladó forgalommal zártuk, az őszünk is szépen teljesít. Örömmel tölt el, hogy az ország minden szegletéből érkeznek vendégek, de Hollandiából, Olaszországból, Svájcból, Németországból, Csehországból, Romániából, Szlovákiából, Svédországból is megfordultak már nálunk.

Európán kívülről pedig az Egyesült Államokból, Kínából és Új-Zélandról is köszönthettünk idén Kisújszállásra érkező turistákat, üzletembereket. Az év vége is izgalmas lesz, hiszen Karácsonyra szinte már telt házunk van, és sokan köszöntik nálunk az új évet is: mind a szállodában, mind a fürdőben lehet nálunk szilveszterezni, mindkét helyen Veréb Tamás, a Sztárban sztár korábbi nyertese lesz a vendégünk.

Milyen tervek vannak a jövőre nézve?

Tulajdonosunkkal, Kisújszállás Önkormányzatával közösen nagyszabású terveink vannak, szeretnénk a strand területén újabb medencéket létesíteni, valamint a szálláshelyeink kapacitását is növelni. Jelenleg az üzleti turizmusban csak minimálisan tudunk részt venni, pedig igény lenne rá, ezért egy konferenciaterem kialakítása is terveink között szerepel.

Az idei évben vettük át a Hotelstars minősítésben elért 3*superior kategóriát igazoló védjegyet, a jövőben szeretnénk tovább fejleszteni a szállodát is, és újabb lépcsőfokot lépni.

Az ifjúsági szálláshelyen és kempingben is tervezünk beruházásokat: újabb faházakat szeretnénk építeni, valamint a környező telkek bevonásával növelni a lakókocsis kemping területét. Egy komplex programot dolgoztunk ki közösen, melynek megvalósulása esetén újabb szintet lépne a Kumánia.

A pénzen kívül mi szükséges még az előrelépéshez?

Természetesen a fentebb felsorolt nagyszabású terveket csakis komoly invesztícióval leszünk képesek megvalósítani, ezekhez keressük a megfelelő forrásokat. Másfél éve vezetem a Kumániát, most véglegesedik az a csapat, ami elképzeléseim szerint a jövőben egy irányba haladva, vezetni fogja ezt az összetett vállalkozást. Jelenleg is zajlik egy szervezetfejlesztés, laposabbá alakítjuk át a cég struktúráját.

Olyan fiatal munkatársak kapnak lehetőséget, akik alulról kezdték a munkát nálunk, néhány év alatt megismerkedtek a munkakörökkel, most pedig új lendületet hoznak a cég életébe, mint vezetők. Bízom benne, hogy ezek a változások felpezsdítik a munkakedvet, már most is számos kreatív ötlettel bombáznak.

Természetesen fontos lenne, hogy a jogszabályi változások segítsék, és ne nehezítsék a munkánkat: gondolok itt a fürdőbelépők ÁFA összegének csökkentésére, hiszen például a garantált bérminimum növekedése cégünknél több tízmillió forintos plusz költséggel járt az idén.

Ezt nagyon nehéz önerőből kigazdálkodni, illetve a kemény piaci versenyben a szálló- és fürdővendégekre hárítani. Azonban én optimistán látom a jövőt, a kormányzat komoly szerepet szán a turizmusnak, így nekünk is azon kell dolgozni, hogy ennek a kiemelt szerepnek megfeleljünk! 

(x)


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?