Még nem lélegezhetnek fel a vendéglátósok

A turisztikai ágazat szereplői számára a május 4-i enyhítés azt jelenti, hogy hétfőtől Magyarország vidéki településein kinyithatnak a szállodák, az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei, kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek, a szabadtéri múzeumok.

Guller Zoltán az újranyitás kapcsán óvatosságra és fegyelmezettségre intett, arra kért minden turizmusban dolgozót és vendéget, ne úgy értékelje a hétfői nyitást, hogy minden elmúlt és minden visszaállt a rendes kerékvágásba. Ha a járványt nem tudjuk kordában tartani, akkor a kormányzat kénytelen lesz újabb megszorításokat eszközölni. "Lassan fog visszaállni a régi rend, de a fegyelmezettségünkkel, a távolságtartással, azt gondolom meg fogjuk tudni közösen ugorni ezt a nehéz feladatot" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy az új helyzetben a biztonság lesz az elsődleges szempont, és azok a szálláshelyek és vendéglátóhelyek fognak tudni jól szerepelni, amelyek oda fognak figyelni arra, hogy a vendég biztonságban érezze magát. A turisztikai ügynökség elősegítve a felkészülést, hétfőn minden szálláshelynek és vendéglátóipari egységnek eljuttatja azt a kézikönyvet, amelyben ajánlásokat fogalmaz meg nyugat-európai minták és egészségügyi szervezetek ajánlásai alapján - mondta, azt javasolva az ágazat szereplőinek, hogy fogadják meg ezeket az ajánlásokat és tartassák azokat be a munkatársaikkal.

Április harmadik hetében újabb reprezentatív kutatást végzett az MTÜ, ezer embert kérdeztek meg nyaralási, utazási terveikről. A tendencia nem változott az előző felméréshez képest: a járvány lecsengését követő fél évben a magyarok 54 százaléka akar belföldön utazni, a többség aktív szabadidős tevékenységet szeretne végezni és fürdőszolgáltatásokat kíván igénybe venni; külföldi utazást a magyarok 23 százaléka tervez. április 29-ig a magyarországi szállodákba külföldi vendégek részéről 12 900 foglalás érkezett, a belföldi foglalások száma elérte a 21 700-at, ami több mint 46 százalékkal magasabb, mint 35 nappal korábban. Megjegyezte, hogy a miniszterelnök bejelentését követő 24 órában megugrott a foglalások száma. Balatonfüreden például 20-50 százalék közötti foglaltságot értek el a szállodák a nyári hónapokra. Mindezek alapján a turisztikai ügynökségnél egyre bizakodóbban látják a magyar turizmus következő néhány hetének, hónapjának alakulását.

Forrás: napi.hu


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.