Modernizált retro Bíró Lajostól

Az idén 15. születésnapját ünneplő Bock Bisztró, és budai testvére, a Vendéglő a Kisbíróhoz az időben való visszalépéssel modernizálja választékát. Bár a magyaros vonal és a tradíciók mindig is erős volt, Bíró Lajos és csapata a tőlük megszokott meglepetéseket most igazán pimaszul valósítja meg.

„A Bock Bisztró a nyitása óta eltelt 15 évben sorra nyeri az elismeréseket, csakúgy, mint a hét éves Kisbíró, de muszáj folyamatosan megújulni. A fine dining irányába egyik éttermünk sem mehet el, ráadásul az ilyen jellegű konyhák kínálata mostanában elég egysíkú lett, maximum a tálalásban mutatkozik különbség. Az elmúlt másfél évtizedben mi magunk is rengeteget inspirálódtunk, sokat tanultunk más nemzetek konyháiból, de egy idő után már itt sem találtunk túl sok újdonságot – egészen addig, amíg Tokióban el nem mélyültem a japán gasztronómiában. Na ebből aztán lehet bőven meríteni” – magyarázza Bíró Lajos. 

„Tizenéve mi hoztuk be a marhapofát, ami ma már szinte mindenhol kapható, de a csirkeosztriga, halpofa is mind ki lettek játszva. Most azonban megyünk vissza az időben, és egyre fontosabbá válnak az alapanyagok, miközben visszatérnek a jó értelemben vette retro ételek, vagyis a két világháború közötti polgári konyha kedvelt fogásai. És mi is ezt szeretnénk megmutatni.”

Ennek jegyében a Bock Bisztró a tipikus magyar-francia bisztrótól elmozdul a belvárosi, nyüzsgő vendéglő irányába, míg a Vendéglő a Kisbíróhoz a budai családi vendéglő hangulatát adja vissza. Ám mindkettő étlapján a magyar konyha dominál, pimaszul.

Homárszószos paprikás és dohányfagylalt

A Kisbíróban rendezett vacsorán Lajos elmondta: a frissesség jegyében a konyhán a túrós csuszát például akkor kezdik el nyújtani, amikor a vendég rendelése beérkezik. A távol-keleti hatás viszont érezhető a magyaros ételeken is, így a bácskai rizses húsban a rizs japán módra, kollagénes vízben fő - és ezt a két fogást olyan ikonikussá szeretnék tenni, mint Széll Tamás a gulyáslevesét.

Szerepel az étlapon még többek közt retro bélszín tatár, kacsamájjal töltött tanyasi csirke (igen kiadós, többszemélyes adaggal), Gundel bárányborda spenóttal, na meg a megunhatatlan kapros-túrós lepény, és az ikonikus bizarr fagylalttrió, kolbászos, dohányos, szalonnás ízesítéssel. És ha már pimaszság, Bíró Lajos a paprikás csirkéjüket részben homárszósszal készíti, a kaszinótojásra aranyfólia és kaviár kerül. A saját termékek is előtérbe kerülnek, ezért hamarosan házilag készül majd egyedülálló, 40 százalékos tejfölük. Az étlap összeállításához azonban némi kutatómunka is szükséges volt, ebben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum könyvtárában fellelhető tudásanyag segített.

A munkaerő okozta kihívások azonban őket sem kerülik el. „Régen 10-ből 7 szakács jól főzött, ma örülünk, ha kettő ilyet találunk, miközben a vendégek jóval edukáltabbak” – mondja Lajos, akinek ez persze nem szegi kedvét: szenvedélye és lelkesedése mit sem csökkent, és továbbra is szókimondóan fogalmaz.

 

 


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?