Szlovák Lakodalmas és Országos Rétesfesztivál Kiskőrösön

Kiskőrös fennállásának több, mint 300 éves történetét idén is a Városalapítók Napjával és az Országos Rétesfesztivállal ünnepli Petőfi szülővárosa május 20. és 22. között. Az eseménysorozat a városi szlovákság örökségének, valamint a térség gasztronómiai különlegességeinek és borkultúrájának bemutatása jegyében telik. A helyi hagyományőrző csoportok és civil szervezetek régi tradíciókat követő szlovák lakodalmast adnak elő, vasárnap pedig az egész főtér megtelik rétessütő csapatokkal. A vendégek egész hétvégén kóstolhatják a kiskőrösi borokat és változatos zenei, kulturális programokon vehetnek részt - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Május 21-én a Szlovák Lakodalmason csaknem száz, népviseletbe öltözött táncos, népdalkörös és civil szervezet tagja mutatja be, hogyan is mulattak a múlt század elején a kiskőrösiek. A kiskőrösiek az újratelepítést követően 300 évvel sem felejtették el szlovák származásukat, szép, szlovák nyelvű egyházi énekeiket, viseletüket. A különleges esemény mindenkinek szól, akit érdekel a város színes kultúrája és tanúja szeretne lenni, hogyan lehet átültetni és bemutatni egy régi szokást napjaink modern környezetében. Kiskőrös három, közel eső helyszínén – a Szlovák Tájházban, a főtéren felállított 400 m2 alapterületű sátorban és az evangélikus templomban – két zenekar és két vőfély kíséretében idézik fel a régi szokásokat.

A lakodalmas násznépének zömét a helyi Szűcsi óvodások, a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes, a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar, valamint a Szalkszentmártoni Néptánc Együttes tagjai alkotják.  A Szlovák Lakodalmas hátterét a helyben lezajlott néprajzi vizsgálat, gyűjtés és helytörténeti kutatás adja. A ruhák eredetiek, nem egy esetben az 1930-as években készültek. Ez a garancia arra, hogy a lehető leghitelesebb legyen a száz évvel ezelőtti szokásrend bemutatása. A lakodalmas nap folyamán a közönség tanúja lehet a menyasszony öltöztetésének, a vőfélyek pedig felelevenítik az olyan, mára már elfeledett lakodalmi alakoskodásokat, mint például a tréfás temetés vagy a kaszás játék.

 A helyi konyha klasszikus és különleges ízeit és a hagyományos kiskőrösi szlovák rétes elkészítésének titkait május 22-én az Országos Rétesfesztiválon ismerheti meg a közönség. A Városalapítók Napjának legfontosabb kulináris programján idén 80 kg liszt, 30 kg túró, 50 kg alma, 30 kg káposzta és 20 kg meggy kerül felhasználásra – a fesztiválon induló rétessütő csapatok a hagyományos ízek mellett olyan különlegességekkel is készülnek, mint a borzselés, az epres-rebarbarás vagy a juhtúrós-medvehagymás töltelékek.

 

Kiskőrös 1987 óta viseli „a bor és a szőlő városa” címet, a kiskőrösi kadarka pedig nemcsak a város életében, de az egész magyar borkultúrában meghatározó. Idén több, mint száz borászat versengett a Kiskőrös Városi Borversenyen. A nyertest május 22-én a Kiskőrös Város Bora díjátadó ünnepségén jelenti be a zsűri. Az elismerés korábbi nyertesei közé tartozik a Szentpéteri Borpince, az István Borház és a Vass Bor, amelyek közül az István Borház idén 26. alkalommal szervezte meg a Kadarka Nemzetközi Borversenyt, a Szentpéteri Borpince Cabernero 2020 Prémium rozéja pedig tavaly nyerte el az egyik legismertebb nemzetközi borverseny, a Le Mondial du Rosé aranyérmét. A helyiek és az ide érkező turisták az ünnepi hétvége egésze alatt Borutcán kóstolhatják a kiskőrösi borokat.

Változatos gyerekprogramok is várják a háromnapos eseményen a családokat színes koncertekkel, megújult vidámparkkal, légvárral és interaktív játszóházzal.  Május 20-án este pedig a Tesla Show alkotóinak produkciója, a Vadak ura musical lesz megtekinthető.

Az aktív kikapcsolódásra vágyókat a XVIII. Petőfi-túra várja. A Eltájolók Turista és Szabadidősport csoport szervezésében május 21-én szombaton rajtoló túrát gyalogosan és kerékpárral is teljesíthetjük a Kiskőrös és Izsák között 40-90 km-ig terjedő, a teherbírásunknak megfelelő útvonalakon.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.