Több száz milliós támogatás a gyógyhelyek turisztikai fejlesztésére

Kihirdették a "Gyógyhelyek turisztikai fejlesztése" (GINOP-7.1.3-15) pályázat nyerteseit. Az összesen közel ötmilliárd forint támogatásra öt település jogosult. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Július 21-én hozták nyilvánosságra a "Gyógyhelyek turisztikai fejlesztése" pályázat nyerteseit. Információink szerint, megközelítőleg harminc pályázati anyag érkezett be, ebből öt nyerte el a támogatást. Az öt település: Bük (Bükfürdő), Mezőkövesd (Zsóry-fürdő), Gyula, Kiskunhalas és Sopron.

Bükfürdő nemzetközi hírnevét elsősorban a fürdőnek köszönheti, mely helyi adottságaira épülve számos turistát vonz a településre, évente 1 millió főt. A pályázati anyaguk szerint, ahhoz, hogy a település a bővülést követni tudja, jelentős fejlesztésekre van szükség. 

A támogatási összeg és az önkormányzat által biztosított pályázati önerő együttesen alkalmas lehet arra, hogy a Látogatóközpontjukat fejlesszék, többek között "kövület" fal mobil alkalmazások, "szelfipont"-ok, gyermekfoglalkoztató helyek létesítésével.

A megítélt támogatás: 999 226 000 Ft. 

Gyula, gasztro élmények fejlesztése

A város turisztikai fejlesztéseinek a fókuszában a település a gasztrokultúrájának az erősítése áll, amely egyszerre aknázná ki hiánypótló módon a település gasztronómiai hagyományait (csokoládé, kolbász, méz, pálinka), biztosítva az ezzel kapcsolatos kulturális és élvezeti élményeket.

A fejlesztés eredményeként a Gyulára érkező turisták számára több megkerülhetetlen kultúra és gasztroturisztikai célpont jönne létre. Kialakításra kerülne egy Csokoládé Élményközpont, a Százéves Cukrászda, a város vendéglátó, kulturális, turisztikai értékeire támaszkodva.

Szintén kialakításra kerülne a Gyulai Kolbász Élmény- és Látogatóközpont egy régi mozi épületében, a város tradicionális termékét népszerűsítve, ezzel bemutatkozási lehetőséget biztosítva a helyi vállalkozásoknak is. 

A megítélt támogatás: 999 809 000 Ft. 

Kiskunhalas, egész évben tartó szezon

A gyógyhelyfejlesztési stratégiájában azt a célt tűzte ki, hogy a szezont meghosszabbító, egész évben igénybe vehető, fizetős és piacképes turisztikai szolgáltatások, attrakciók jöjjenek létre, melyek a gyógyfürdő vonzerejére építve, azt kiegészítve innovatív és interaktív megoldásokkal komplex élményszerzést szolgálnak.

Ehhez kapcsolódóan megalkotna egy egyedi és egységes települési arculatot (Zöld Város, Zöld Gyógyhely elismerés kialakítása, információs és tájékoztató táblák, street art és land art elemek).

A megítélt támogatás: 876 510 464 Ft.

Zsóry-fürdő, fókuszban az egészség

Pályázati anyaga szerint, egy tematikus egészségparkot hoznának létre a gyógyhely kapujában. A jelenlegi parkoló és ligetes szabad terület multifunkciós szabadidőparkká való átalakítása, egyaránt szolgálná a korszerű infrastrukturális célokat, mint ahogyan a gyógyhely turisztikai vonzerőinek bővítését, célcsoport orientált szolgáltatás bővítését is. 

A megítélt támogatás: 918 507 985 Ft. 

Sopron, a hiányosságok pótlása

A pályázati anyaguk szerint, ahhoz, hogy az egészségturizmus valóban versenyképes legyen a városban, számos hiányosságot szükséges orvosolni (pl. gyógyhelyek megközelíthetőségének javítása, szélesebb egészségturisztikai kínálat és komplex csomagok kialakítása, kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások minőségi és mennyiségi fejlesztése, városképi, üdülőhelyi szerkezeti fejlesztések, egyediséget hangsúlyozó marketingtevékenység végzése). Az elnyert támogatással ezeket szeretnék fejleszteni. 

A megítélt támogatás: 754 662 903 Ft. 

 


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.